Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Kompletní zpráva o stavu Karla III.: S čím vším už se léčil!

/
  • S čím vším se už léčil král Karel III.?
    7. února 2024 ● 11:27

    Rakovina, zvětšená prostata, ale také třeba operace kýly, dva covidy, zlámané kosti či úraz hrtanu... S tím vším se už musel za svůj život potýkat britský král Karel III. (75)! 

  • 1.

    Zvětšená prostata

    Na začátku letošního roku Buckinghamský palác oznámil, že král Karel III. podstupuje léčbu zvětšené prostaty – a v plánu je dokonce operace. Současně bylo rovnou řečeno, že se nejedná o nádorové onemocnění.

    Operaci král prodělal 26. ledna a nemocnici opustil o tři dny později. Během zákroku nicméně lékaři našli v jeho těle nespecifikované projevy rakoviny. Zbytek rekonvalescence strávil král doma. Jaký zákrok přesně podstoupil, nebylo zveřejněno.

  • 2.

    Chronická bolest krku a zad

    Ačkoli na Karlovy chronické bolesti zad a krční páteře ukazuje mnoho různých faktorů, poprvé je naplno »propálil« až mladší z jeho synů, princ Harry (39), ve své knize Náhradník. Podle zrzavého prince se na nich nepříznivě podepsala hlavně Karlova stará zranění z póla. 

    Na začátku 90. let si král Karel III. přivodil bolestivý výhřez ploténky, kvůli němuž v roce 1991 vynechal závod Royal Ascot. O dva roky později si zranění ještě zhoršil, když spadl z koně ve Windsoru.

    Po varování lékaře, že by se jeho stav mohl zhoršit, pokud by pokračoval v závodním hraní póla, Karel souhlasil, že už bude hrát pouze pro charitu. 

     

    Jeho charakteristická chůze – s prsty propletenými za zády – je považována za terapeutický trik, který mu pomáhá zmírnit bolesti zad.

  • 3.

    »Klobáskové« prsty

    Karlovy oteklé prsty, které se často stávají terčem jeho vlastních vtipů, jsou už dobře známá věc. Co se ale ve skutečnosti v těle pětasedmdesátiletého krále děje – a měli by se jeho poddaní bát?

    Oteklé prsty často ukazují na zadržování vody, které pak může souviset s celou řadou dalších problémů. Oficiálně se jev nazývá daktylitida a nejde o nic příjemného... Bolestivý otok způsobuje ztuhlost kloubů a znemožňuje snadný pohyb.

    Způsobit ho může artritida, bakteriální infekce, tuberkulóza, vysoká hladina soli, alergická reakce, vedlejší účinky některých léků nebo autoimunitní onemocnění. Skutečnou příčinu svých oteklých prstů král zatím nikdy nezveřejnil. 

  • 4.

    Dva covidy

    Poprvé byl u krále koronavirus zjištěn už v březnu roku 2020, tedy krátce po vypuknutí světové pandemie. Příznaky naštěstí nebyly vážné a král nemoc snášel poměrně dobře. 

     

    Podruhé se nakazil o necelé dva roky později, v únoru 2022. Tehdy se sám uvrhl do izolace a zdá se, že ani tentokrát neměl větší problémy. 

  • 5.

    Výrůstek na tváři

    V roce 2008 lékaři Karlovi III. chirurgicky odstranili nenádorový výrůstek z obličeje. Ve své tehdejší rezidenci Clarence House byl pak v květnu téhož roku spatřen s malou šestihrannou náplastí na pravé straně nosu. Clarence House tehdy zákrok označil za „rutinní a drobnou záležitost“. 

     

    Se stejným problémem přitom bojovali i oba královi rodiče. Jeho otec, princ Phillip (†99), prodělal podobný zákrok v roce 1996, když se mu udělal nezhoubný výrůstek na nose. V lednu 2003 zase lékaři chirurgicky odstranili drobné výrůstky z tváře královně Alžbětě II. (†96). 

  • 6.

    Kýla

    V březnu 2003 podstoupil Karel III. operaci kýly, kterou si údajně způsobil při práci na zahradě v Highgrove. Tento stav, způsobený kličkou střeva, která vyčnívala skrz břišní sval, způsobil Karlovi značné bolesti. Kvůli následné operaci pak musel zrušit svou každoroční lyžařskou dovolenou ve švýcarském Klosters.

  • 7.

    Zlámané kosti

    V roce 1990 si Karel III. zlomil pravou ruku po pádu z koně během zápasu koňského póla v Cirencesteru. Tehdy 41letý princ cválal, aby odřízl soupeře, jeho kůň se stočil doprava a on se nakláněl k bekhendovému úderu. V tu chvíli ztratil rovnováhu a spadl mezi dvě zvířata, z nichž jedno ho koplo do ruky. Jeho mluvčí úraz popsal jako „ošklivou zlomeninu nad pravým loktem“. 

    Karel III. po zranění v roce 1990
    Autor: profimedia.cz

    Následník trůnu tehdy strávil tři noci v nemocnici a své zranění odmávl rukou jakožto „hloupost“. Zlomenina se ale řádně nehojila a po třech měsících bolestí – a varování, že neléčené zranění by ho mohlo zmrzačit natolik, že by nebyl schopen salutovat – podstoupil operaci, která mu ruku napravila.

    Karel III. po zranění v roce 1990
    Autor: profimedia.cz

    Ke zlomenině mu tehdy přiložili kost odebranou z jeho kyčelního kloubu a kovovou destičku, kterou na místě upevnili šrouby. Po týdnu byl propuštěn z nemocnice a do roka se vrátil na hřiště.

     

    O několik let později, během honu na lišku v Derbyshire v lednu 2001, Karlův kůň nečekaně skočil a shodil prince na zem. Ten těžce dopadl a nejdřív to vypadalo, že si vykloubil rameno. Královská ochranka, která s ním jezdila na honu v Meynellu, ho odvezla do nedaleké nemocnice, a rentgen odhalil, že si ve skutečnosti zlomil nadpažek (lat. acromion), malou kost na okraji lopatky.

    Karel III. v lednu 2001
    Autor: profimedia.cz

    „Je v pořádku. Bylo to drobné zranění a je to jen nepříjemné, nic víc. Nemá žádné bolesti,“ uvedl tehdy princův mluvčí. Karel musel několik dní nosit nosit ramenní závěs, aby se zlomenina dobře zahojila. 

  • 8.

    Škrábanec na rohovce

    V listopadu 2001 se Karel III. objevil na veřejnosti s poněkud znepokojivým obvazem na levém oku. Vyšlo najevo, že řezal větev ze stromu u jeho sídla v Highgrove, když mu do oka vlétly piliny. Ty mu pokšrábaly rohovku a dočasně poškodily jeho zrak. 

     

    Po ošetření místním lékařem byl převezen ke specialistovi a byl mu předepsán jednodenní odpočinek. Podle mluvčího paláce bolest přetrvávala několik dní. 

  • 9.

    Pád z koně

    V srpnu 2001 shodil Karla jeho kůň při potyčce v brankovišti během charitativního zápasu póla v Cirencester Parku v hrabství Gloucestershire. Princ spadl přímo na hlavu a okamžitě ztratil vědomí. Hrozilo, že si spolkne jazyk, a tak se na hřiště okamžitě přiřítil přítomný záchranář a prince na nosítkách odnesli pryč...

     

    Diváci byli strachy bez sebe – mnozí přiznali, že to vypadalo, že je mrtvý. Zápas tehdy sledovala i supermodelka Claudia Schifferová (53). Dvaapadesátiletý princ byl nejprve odvezen do nemocnice Cirencester Memorial Hospital a poté ještě do Cheltenham General. Byl sice pohmožděný a otřesený, nezlomil si ale ani jednu kost.

     

    V zápase tehdy hráli i jeho synové William a Harry, kterým v té době bylo 19 a 17 let. V utkání pokračovali i po otcově zranění a nakonec dovedli tým Highgrove k vítězství nad rivaly z Edgeworthu.

  • 10.

    Operace kolene

    V roce 1998 podstoupil Karel III. laserovou operaci kvůli poškozené chrupavce v pravém koleni. Stejný zákrok podstoupil už o několik let dříve i na levém koleni. Zřejmě šlo o důsledek desítek let trekkingu, lyžování, hraní póla a obecně neschopnosti v klidu posedět.

     

    Po operaci musel dnešní král dočasně chodit o holi. Už o dva dny později ji ale navzdory radám jeho asistentů zahodil a pokračoval ve svém celodenním programu jako obvykle. 

  • 11.

    Zlomené žebro

    V lednu 1998 se Karel III. proháněl po welšském venkově během Wynnstayského honu, když spadl z koně a zlomil si žebro. Navzdory svým potížím trval král na tom, že se o několik týdnů později v rámci oficiální návštěvy Nepálu a Bhútánu vydá i na výšlap do Himálají.

  • 12.

    Úraz hrtanu

    Během zápasu póla v roce 1981 došlo ke kuriózní nehodě, při níž vletěl zbloudilý míček Karlovi přímo do krku. Zůstal tehdy jako opařený a jen si držel hrtan. Naštěstí si neodnesl žádné trvalé následky, na deset dní ale ztratil hlas a zůstal nezvykle tichý. 

  • 13.

    Galerie

    Na všechny fotografie se podívejte do galerie pod videem. 

     

     

    Video
    Video se připravuje ...

    Král a královna poprvé z balkonu paláce! Blesk TV a Reuters

    Fotogalerie
    50 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy