Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

„Odmítnutý“ poradce pro euro Zahradník v Blesku: Cítil jsem se jako obětní beránek

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
7. února 2024
11:34
Autor: Pavlína Horáková, hol - 
7. února 2024
10:30

Předevčírem poradce ministra pro evropské záležitosti, včera zmocněnec pro euro a teď už opět jen poradce - zdánlivě jednoduchá organizační změna vyvolala poprask v koalici, první dohodovací řízení vlády a tvrdé reakce nejen ze strany opozice. Bylo jmenování Petra Zahradníka zbytečnou provokací. nebo splnila účel a rozhýbala debatu o vstupu do eurozóny? Nejen o tom dnes promluvil v Epicentru Pavlíny Horákové exzmocněnec pro vstup do evropského mechanismu směnných kurzů ERM II a přijetí eura, člen NERVu a ekonom Petr Zahradník.

O tom, že nakonec zmocněncem nebude, se Petr Zahradník postupně dozvídal z médií. Z průběžných komentářů vytušil, že se něco kolem jeho jmenování do nové funkce děje. Konečný verdikt, že zůstává nadále poradcem, si vyslechl z úst ministra pro evropské záležitosti Martina Dvořáka. Podle jeho slov celou situaci vnímá s nadhledem, jen prý doufal, že se aktivity zaměřené na věcnou tématiku zavádění eura v České republice obejdou bez takového humbuku. V Epicentru na otázku Pavlíny Horákové „Jak se cítí?“ odpověděl „V pořádku“.

„Vnímám to s nadhledem, ale na druhou stranu bych byl asi cynický, kdybych řekl, že si toho nevšímám nebo to nevnímám. Na nějaké kontinuitě spolupráce s panem ministrem Dvořákem to vůbec nic nemění. Ta trvá už několik měsíců. Takže z mého pohledu se vlastně neděje nic nového, jenom mně přibyla právě tato agenda a slovíčkaření o tom, jak se mám či nemám jmenovat, mně přijde opravdu, řekněme, možná i směšné,“ uvedl ekonom Zahradník v Epicentru.

Co je na papíře, je na papíře

Podle Zahradníka už jeho stávající smlouva obsahuje v kompetencích zmocnění, žádná jiná se prý neuzavírala. Z pohledu čistě technického nebo náplně práce se prý diví, že to vyvolalo takový povyk. Na druhou stranu, ale přiznává, že politici to mohou vidět jinak.

Partyzán, nebo obětní beránek?

„Já naštěstí nejsem politik, ani nejsem státní úředník, tak nemám cit pro to, jak se jaká pozice jmenuje, ale v těch vlastních kompetencích, řekněme, to, co je na papíře, tak v mé stávající smlouvě přibyl jeden řádek, který právě specifikuje to, že bych se měl navíc zabývat, víc než dosud, problematikou hospodářské a měnové unie, eurozónou a vyhodnocením vstupu České republiky do ní,“ upřesnil Zahradník s tím, že se rozhodně necítí jako partyzán, poté, co místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Skopeček pojmenoval jeho uvedení do funkce Martinem Dvořákem opakovaně jako partyzánský krok.

„Cítil jsem se možná jako obětní beránek nebo možná, že pozice, kterou jsem měl zastávat kouzlem nechtěného, aspoň z mé strany, vyvolala takovouto reakci, ale rozhodně ne, protože jsem se neúčastnil a nejsem účasten právě toho politického kontextu, který celou tu diskuzi obklopoval,“ uzavřel Zahradník.

9876543 ( 7. února 2024 19:08 )

Do obětního berana, tě chtěl dostat Dvořák, k rozpoutání pozornosti pro tu zcela nevolitelnou srágorustan.

Jirka Cvrk ( 7. února 2024 17:54 )

Kozel zahradníkem, je nějaký ministr kterému neradí tenhle šašek? Vsadím se, že ho za chvíli posaděj za věrné služby do ČNB.....😡

Uživatel_5629124 ( 7. února 2024 17:08 )

To je jedno, jak se to jmenuje. Hlavní je, že budeš žvanit o euru a korunky budou cinkat👍🤮

nadčasový MP ( 7. února 2024 16:38 )

Žádnou oponu nikdy stavět nebudeme, to nám EU nedovolí. Naopak budeme platit výpalné za odmítnutí i byť jednoho migranta.

nadčasový MP ( 7. února 2024 16:35 )

Pokud se na "kdyby" nehraje, tak nenadávejme politikům. Těm jsme pouze umožnili dělat, co dělají. Největší škody jsem si napáchali, bohužel, sami. A za chyby se platí. 😨 Nedomýšlí se NIKDY NIC! Být členem EU je ta největší chyba za posledních 30 let, další se jen nabalují.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa