Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Hackeři odhalili cenu sebevražedných dronů. Rusové za část Šáhidů platili zlatem

Autor: vja - 
9. února 2024
05:00

Hackerská skupina tvrdí, že získala informace o výrobních nákladech sebevražedných bezpilotních letounů íránské výroby Šáhid-136, které jsou hojně využívány při ruských útocích na cíle na Ukrajině. Dostupné informace zveřejnil server Newsweek.

Skupina Prana Network uvedla, že pronikla na e-mailové servery íránské společnosti Sahara Thunder, která pravděpodobně působí jako krytí pro Islámské revoluční gardy (IRGC) a vyrábí nyní nechvalně proslulé drony.

Zdá se, že dokumenty zveřejněné hackery podrobně popisují jednání mezi ruskými a íránskými zástupci o dodávkách tisíců kusů letounů a také probíhající výstavbě továrny ve zvláštní ekonomické zóně Alabuga ve středním Rusku.

Jednotková cena stanovená íránskou stranou činila podle uniklých informací asi 23 milionů rublů - v té době přibližně 3 750 000 dolarů. Zástupci Moskvy podle Prany zajistili sníženou cenu při hromadných objednávkách. Údajně bylo dosaženo dohody na 2 000 kusů dronů za jednotkovou cenu 290 000 dolarů a následně na 6 000 kusů za jednotkovou cenu 193 000 dolarů.

Zmíněné dokumenty naznačují mnohem vyšší náklady za kus, než se dříve uvádělo. Deník Guardian v lednu napsal, že výroba jednoho dronu Šáhid by měla vyjít přibližně na 20 000 dolarů, zatímco Atlantic Council odhaduje výrobní náklady v rozmezí 20 000 až 40 000 dolarů. Zdá se rovněž, že Rusko platí za část dovezených dronů zlatem. Například v únoru 2023 převedla společnost Alabuga Machinery společnosti Sahara Thunder 2 miliony gramů zlata.

Bezpilotní letouny Šáhid se staly klíčovým prvkem ruských útoků na Ukrajinu. Kyjev v prosinci uvedl, že Rusko jich za předchozích 22 měsíců použilo na území Ukrajiny více než 3 700. Drony Šáhid-136 oficiálně vstoupily do služby v íránské armádě v roce 2021. Jejich rozmanité varianty a předchůdci byli rovněž používáni hútíjskými silami bojujícími v Jemenu.

V Rusku drony získaly jméno Geran, zatímco Ukrajinci jim kvůli jejich hlučným motorům přezdívají „sekačky na trávu“ a „létající mopedy“. Ruská armáda zjevně své Šáhidy modernizovala, aby zvýšila jejich odolnost. Nejnovější verze mají černý nátěr, proudové motory a jsou vyrobeny z materiálu hůře zjistitelného radarem.

Bezpilotní letouny jsou často používány k útokům na energetickou a námořní infrastrukturu. Jejich dolet je dostatečný k tomu, aby dosáhly až do Lvovské oblasti a byly schopné zasáhnout zařízení podél Dunaje.

Podle deníku The Washington Post Moskva momentálně staví továrnu na výrobu Šáhidů v centrální ruské oblasti Tatarstán. Podle novin má být zařízení do roku 2025 schopné vyrobit až 6 000 kusů bezpilotních letounů.

21:22
28. 4. 2024

Americká Sněmovna reprezentantů a po něm senát nedávno schválily balíček pomoci pro Ukrajinu, na který se dlouho čekalo. Zpoždění kritizovalo mnoho státníků, včetně Volodymyra Zelenského, Jense Stoltenberga či Joea Bidena. O co všechno Ukrajina během těchto kritických měsíců, kdy čekala na americkou pomoc, přišla? O území, energetickou infrastrukturu i lidské životy. Celý článek čtěte ZDE.

21:09
28. 4. 2024

Jevhenija Vološčuková a Oleksij Pergamenščuk v Kyjevě malují drony pro ukrajinské vojáky. Vyzdobili jich už desítky, namalovali je v tradičním ukrajinském stylu zvaném Petrykivka a poslali je armádě.

20:12
28. 4. 2024

Ukrajina a Spojené státy vedou jednání o dvoustranné bezpečnostní dohodě, řekl dnes ve svém pravidelném večerním videoposelství ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Cílem podle něj je, aby šlo o „nejsilnější“ z dohod, které Kyjev v posledních měsících uzavřel se svými spojenci. Informovala o tom dnes agentura DPA.

„Již pracujeme na konkrétním textu,“ řekl Zelenskyj. „Pracujeme také na vymezení konkrétní výše podpory pro letošní rok a pro příštích deset let,“ dodal s tím, že jde o vojenskou, finanční a politickou podporu a rovněž podporu společné výroby zbraní.

Zelenskyj neupřesnil, kdy by mohla být dohoda mezi Kyjevem a Washingtonem podepsána. Řekl však, že má být „příkladná“ a bude „odrážet sílu amerického vedení“.

Kompletní online
Video  Obří útok na Ukrajinu. Agáta platí desetitisíce kvůli Soukupovi. Kdo zastoupí Karla III?  - Bára Horáková, Lukáš Červený, reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa