Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Porodník o pozdějším věku maminek: Ženy si potřebují zajistit život... Jaká jsou rizika?

Autor: Bára Holá - 
16. února 2024
06:20

Příčin potratů může být celá řada. Někdy je ale velmi složité přijít na to, co vlastně způsobuje, že žena nemůže donosit vytoužené dítě. Faktorů, které ovlivňují to, jestli se žena stane matkou, je nespočet. Podstatnou roli hraje nejen životní styl, ale i věk ženy. Jaké to může mít následky? Kde je ta věková hranice? A kdy už může být pozdě? Nejen na to odpovídal v Epicentru docent Michal Koucký, vedoucí lékař porodnice Kliniky gynekologie, porodnictví a neonatologie 1. LF UK a VFN v Praze.

Podle docenta Kouckého v dnešní uspěchané době ženy odkládají těhotenství na pozdější věk. Přednost mnohdy dávají kariéře nebo volnému stylu života nebo nemohou prostě najít vhodného partnera. Doba, kdy se osmnáctileté dívky běžně stávaly matkami, jsou už dávno pryč.

Stárnutí vajíček, imunita a tak dál

„Maminky, které si potřebují zajistit svůj život a rodinu, odkládají těhotenství do vyššího věku. Tyto důvody jsou srozumitelné a chápu to,“ uvedl docent v Epicentru s tím, že hodně záleží i na tom, kde žena žije.

Veliký rozdíl je mezi Prahou a jinými městy, ale už v Praze se pohybujeme na úrovni 34, 35 let, což je pořád ještě relativně slušná zóna. Ale bohužel, jak jsem zmínil, už to s sebou nese narůstající pravděpodobnost neschopnosti dosáhnout početí z mnoha důvodů, kterými jsou například stárnutí vajíček, imunita a tak dále,“ uvedl v Epicentru docent Koucký.

Po pětatřicítce se to začíná lámat

Kde je ale ta hranice a kdy je opravdu pozdě na to stát se matkou? Podle docenta Kouckého není tak jednoduché tuto hranici jasně označit. Žena by si ale měla uvědomovat, jaká rizika jsou s pozdějším věkem spjata.

 „Je tady zase x rovin, je tam rovina vyššího výskytu Downova syndromu a dalších podobných trablů, které se rozhodně objevují mnohem častěji,“ uzavřel Koucký s tím, že po pětatřicítce se rovina toho, aby vše proběhlo naprosto bez komplikací, začíná pomalu lámat.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa