Poslední institucí, která v bývalém Klarově ústavu sídlila, bylo Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1 a Prahu 7. To zde fungovalo od roku 1993 až do roku 2019, kdy budovu převzal Úřad vlády a Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM). Ten začal ihned připravovat rekonstrukci, první výsledky však vidíme až nyní. V současné době hledá ÚZSVM generálního projektanta.

Smutný pohled

„Rekonstrukce této historicky i architektonicky cenné budovy je největší investiční akcí našeho úřadu. Děláme vše pro to, abychom ji po dlouhých letech chátrání vrátili důstojnou podobu a opravili ji tak, aby mohla být využita pro administrativní a reprezentativní účely,“ uvedla generální ředitelka ÚZSVM Kateřina Arajmu.

„Je to každý den, při příchodu do práce, smutný pohled na chátrající budovu naproti Úřadu vlády, v samém srdci Prahy. Proto jsem moc ráda, že se nám ve spolupráci s ÚZSVM podařilo udělat první důležitý krok k záchraně této výjimečné kulturní památky a vypsat veřejnou zakázku na generálního projektanta rekonstrukce. Vzniknou zde multifunkční prostory pro pořádání konferencí, jednání a významných akcí. V místě bývalého bazénu, který je třeba s ohledem na jeho památkovou hodnotu zakonzervovat, vznikne unikátní výstavní prostor, který bychom rádi zpřístupňovali veřejnosti,” doplňuje vedoucí Úřadu vlády Jana Kotalíková.

Opravit secesní budovu, která má za sebou více než 200letou historii, nebude nic jednoduchého. Zatímco prostory v přízemí jsou relativně zachované, s půdou je to horší. Už v roce 2020 mluvil historik architektury Zdeněk Lukeš o tom, že jsou trámy napadené dřevomorkou.

Počátky

Zajímavá je i historie Klarova ústavu, ostatně podle jména jeho zakladatele dodnes okolí metra Malostranská dodnes říkáme jedním z nejhezčích místopisných pojmenování - Klárov. Ústav založil v roce 1832 známý lidumil Alois Klar původně v malém domku na Velkopřevorském náměstí pro čtyři chovance. V díle po jeho smrti pokračovali i další členové rodiny, syn Paul Alois a později vnuk Rudolf Maria. Právě Paul Alois Klar má největší zásluhu na vybudování objektu čp. 131 na Klárově v místech, kde se v té době říkalo Pod Bruskou.

Projekt na dvoupatrovou, pozdně empírovou budovu, vypracoval architekt Josef Piskač. Vznikla tak stavba v historizujícím stylu se secesními prvky, jejímž účelem bylo zahrnout místnosti lázeňské, tělocvičny, slavnostní a koncertní síň a místnosti, které byly určeny k rozvoji duševní a manuální práce nevidomých.

Klar chtěl, aby byli nevidomí co nejvíce soběstační, protože sociální systém, jaký známe dnes, tehdy vůbec nefungoval. V ústavu se tak mohli věnovat kartáčnictví, rohožkářství, košíkářství, pletení židlí a v ženském oddělení i strojnímu pletení. V roce 1946 byla budova upravena pro hospodářskou radu a později sloužila jako Dům kultury těla, kde byl veřejnosti přístupný bazén pro rekreační plavání a tělocvičny. Byla zde také otevřena i první veřejná sauna v Praze.

Novodobá historie

Od roku 1993 se budova stala sídlem Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1 a Prahu 7. V roce 2002 byl suterén budovy s bazénem zasažen povodněmi. Po ukončení užívání budovy státním zastupitelstvím byla budova předána ÚZSVM a v rámci hledání vhodného řešení, které by přispělo k záchraně této výjimečné kulturní památky, ÚZSVM akceptoval zájem Úřadu vládu využít budovu jako reprezentativní a administrativní pracoviště. V předpřípravné fázi byla budova zaměřena pomocí 3D skenování a byl zpracován stavebně-technický a stavebně-historický průzkum.

Video
Video se připravuje ...

Tajemství úřadu vlády: Ve Strakově akademii věznili neposlušné šlechtice Zuzana Štíchová, Lukáš Červený

Fotogalerie
12 fotografií