Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Žena si pěstuje srostlé obočí a odmítá si holit knírek. Na své ochlupení jsem hrdá, vzkazuje

13. února 2024 | 06:00

Třiatřicetiletá Eldina Jaganjac z Dánska si už čtyři roky neholí knírek a nevytrhává obočí. Neustálé tlaky společnosti na to, aby ženy vypadaly co nejlépe, jí už lezly krkem, a proto se rozhodla jít proti nastaveným standardům. Dnes se se svým ochlupením cítí mnohem ženštěji a navzdory krutým komentářům se odmítá holit.

Eldina pochází z malého města, ve kterém museli všichni zapadnout. S přibývajícím věkem se ale cítila být čím dál tím víc frustrovaná z toho, jak se od žen očekává, že stráví více času udržováním svého vzhledu a utratí za to více peněz. "Pokud se muž neholí a netrhá si obočí, nikdo si toho ani nevšimne. Jakmile to neudělá žena, hned je z toho poprask," uvedla. 

VIDEO: Doba chlupatá? Jak šel čas s ženským ochlupením...

Video se připravuje ...
Doba chlupatá? Jak šel čas s ženským ochlupením • VIDEO: Videohub

Žena vzpomíná, že nešla například do posilovny, protože neměla oholené nohy, a že se musela neustále kontrolovat v zrcadle, zda nemá zarostlé obočí. Časem toho ale začala mít po krk a rozhodla se k radikálnímu kroku – přestala si trhat obočí a holit knírek. Rozhodla se tak hlavně pro to, aby ukázala na nerovnoprávnost mužů a žen. A už ji nebavilo podléhat tlakům společnosti. "Je mi jedno, co si lidé myslí, a přála bych si, aby lidé pochopili, že je pouze na ženě, jak se rozhodne vypadat," říká Eldina.

Reakce okolí byly zpočátku trochu rozpačité, ale někteří ji za tento odvážný krok obdivují. Samozřejmě se setkala také s nepochopením a urážlivými komentáři. Někteří muži se dle jejích slov na její obočí dívají, jako by měla třetí hlavu. Z kritiky si však Eldina nic nedělá, a díky srostlému obočí a knírku je dokonce mnohem sebevědomější a cítí se ženštěji. Na mladou ženu se podívejte ve fotogalerii.

 

Autor: Aneta Valešová