Po diagnóze rakoviny, kterou si před týdnem vyslechl z úst lékařů, byla králi Karlovi III. naordinována léčba. Tým špičkových odborníků sestavil léčebný plán a králi teď zbývá jediné – poslouchat lékaře a všechno dodržovat. 

Jak popsal královský expert Robert Jobson pro The Sun, plán klade velký důraz hlavně na to, aby se monarcha udržoval pokud možno v klidu – a hlavně si nezvyšoval krevní tlak. Podle Jobsona je dost pravděpodobné, že to byl i jeden z důvodů, proč bylo Karlovo úterní setkání se synem Harrym (39) tak krátké. „Po puse na přivítanou, objetí a přání brzkého uzdravení, o čem se budete bavit? Akorát o tom, co vám zvedne tlak,“ míní Jobson. 

Útěk na lesní statek

Ihned po setkání se synem král v doprovodu královny odletěl z Londýna vrtulníkem na své panství na venkově v Sandringhamu v Norfolku. Právě tady se má aktuálně léčit. Podle Jobsona je ale pravděpodobné, že jen tady nezůstane... 

Nedaleko hlavního panství je totiž útulný lesní statek. A právě ten se stal v minulosti už mnohokrát sídlem nemocných členů královské rodiny, když si potřebovali v klidu odpočinout. „Když na tom byla zesnulá královna zdravotně velmi špatně, odjela na lesní statek. Princ Philip tam žil poté, co odešel do důchodu,“ vysvětlil. 

„Je to velmi uklidňující místo. Může tam pobývat jen s několika služebnými a v klidu si odpočinout,“ pokračoval Jobson. 

Co králi leze na nervy?

Léčebný plán plný odpočinku s sebou ovšem nese i svá úskalí. Karel III. totiž na „polehávání a posedávání“ vůbec není zvyklý – naopak, v průběhu celého svého života byl vždy velmi aktivní. 

„Nuda pro něj bude jedna z nejtěžších věcí,“ prozradil nejmenovaný králův přítel pro Mirror

Jiný zdroj uvedl, že se král Karel alespoň bude moci věnovat svým koníčkům, na které jindy příliš času nemá – jako například poslechu jeho milovaných nahrávek zesnulého kanadského zpěváka Leonarda Cohena (†82). Zejména jeho poetickou skladbu Take This Waltz prý označil za „velmi dojemnou“.

Přijde i Kate

V průběhu tohoto týdne má krále v Sandringhamu navštívit jeho syn a následník trůnu princ William (41), a to i s celou rodinou – se třemi dětmi i princeznou Kate (41), které už je prý po nedávné operaci břicha trochu lépe. Jejich děti budou mít navíc pololetní prázdniny. 

Výstup u kostela

Ačkoli většinu svých královských povinností zrušil, v neděli byl král poprvé od veřejného oznámení diagnózy spatřen na veřejnosti. Ve společnosti královny Camilly si stejně jako minulý týden (což bylo ihned po tom, co se dozvěděl, že má rakovinu) vyšel do kostela svaté Máří Magdalény poblíž Sandringhamského panství na nedělní bohoslužbu. 

Při té příležitosti opět vlídně mával na přítomné fotografy a občany a navzdory neveselým okolnostem se i s královnou snažili se usmívat. V zahradách u kostela si pak královský pár stručně popovídal s kanovníkem Dr. Paulem Williamsem.

Co prozradila řeč těla

Podle expertky na řeč těla Judi Jamesové tentokrát Karel ukázal svou citlivější stránku. Zatímco minulý týden, když ještě občané neměli o jeho rakovině ani tušení, působil před mší silný a vyrovnaný, tentokrát už dával najevo jistou zranitelnost. 

„S mírně shrbenými rameny zde Karel III. ukazuje svou zranitelnější stránku, přestože svým podporovatelům mává s typickým klidem,“ zhodnotila z fotografií a videí pro Mirror

„Vypadá to, že se poměrně silně opírá o svůj deštník a používá ho spíše jako vycházkovou hůl. Camilla se mezitím vedle něj chová více ochranitelsky. Podle toho, jak Karel III. zdravil fanoušky, to vypadá, že si jejich podpory skutečně váží,“ myslí si o vystoupení nemocného monarchy. 

 

Video
Video se připravuje ...

Babiš neuspěl kvůli evidenci StB! Rychlý úprk Harryho z Británie. A HHC jako zakázaná látka Bára Horáková, Lukáš Červený, reuters

Fotogalerie
41 fotografií