Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Trump tlačí svou snachu do vedení republikánů. A žádá nejvyšší soud o rozseknutí kauzy imunity

Autor: ČTK - 
13. února 2024
07:19

Pravděpodobný republikánský kandidát na příštího amerického prezidenta Donald Trump podpořil kandidaturu své snachy Lary Trumpové do vedení strany. V pondělí též požádal Nejvyšší soud Spojených států, aby rozhodl v otázce jeho prezidentské imunity před trestním stíháním v souvislosti s kauzou ovlivňování výsledků poslední prezidentské volby z roku 2020. 

Ve stranickém vedení by podle Trumpa měla manželka jeho syna Erika stanout po boku dosavadního šéfa republikánů v Severní Karolíně Michaela Whatleye. Informují o tom dnes americká média, podle nichž je Trump nespokojen s dosavadní šéfkou republikánů Ronnou McDanielovou.Whatley by se podle Trumpa měl stát předsedou Národního republikánského výboru (RNC), zatímco Trumpová by měla zastávat funkci spolupředsedkyně.

Trump: Snacha je velmi talentovaná

„Moje velmi talentovaná snacha Lara Trumpová souhlasila s kandidaturou na spolupředsedkyni RNC,“ uvedl bývalý prezident v prohlášení.

Trumpovi podle médií McDanielová leží v žaludku kvůli údajně špatné práci při shánění peněz na kampaň a nevýrazným výsledkům z minulých voleb. Trump v roce 2020 prohrál se současným prezidentem Joem Bidenem a strana v doplňovacích kongresových volbách o dva roky později zaostala za očekáváními.

McDanielová navíc Trumpa loni přesvědčovala k účasti v předvolebních debatách kandidátů na republikánskou prezidentskou nominaci, což on odmítl. Podle amerických médií by mohla McDanielová oznámit svou rezignaci na vedoucí post po primárkách v Jižní Karolíně 24. února. V nich by si Trump mohl zajistit konečnou nominaci, pokud v jejím domovském státě porazí svou zbývající soupeřku Nikki Haleyovou, jak naznačují průzkumy.

Spor o prezidentskou imunitu

Pondělí bylo posledním dnem, do kterého se Trump mohl odvolat proti rozhodnutí soudu nižší instance z minulého týdne. Ten rozhodl, že Trump stíhán být může. Nejnovější vývoj v Trumpových četných kauzách se týká případu jeho snah udržet se v Bílém domě poté, co prohrál ve volbách před čtyřmi lety se současným prezidentem Joem Bidenem. Trump podle prokuratury mimo jiné vyvíjel tlak na úředníky nebo vyzýval své podporovatele k pochodu na americký Kapitol s cílem zvrátit výsledek voleb.

Trumpovi obhájci naposledy letos v lednu argumentovali, že jejich klient v případu nemůže čelit trestnímu stíhání, jelikož se činů dopouštěl jako prezident pod ochranou imunity. To však odmítla nejdříve obvodní soudkyně Tanya Chutkanová a minulý týden rovněž federální odvolací soud. Nakonec se Trump s žádostí o vynesení finálního verdiktu obrátil na nejvyšší soud.

„Jakkoliv se úřadující prezident může těšit imunitě, Spojené státy mají v daný čas vždy jen jednu hlavu exekutivy. A s tím postem nedostanete doživotní propustku z vězení,“ uvedla Chutkanová loni v prosinci. Odvolací soud se podle agentury Reuters minulý týden vyjádřil v podobném duchu: „Nemůžeme přijmout, že by ti, kteří obývají prezidentskou kancelář, stáli nad zákonem i po celou dobu po jejím opuštění.“

Soudní proces, který za prokuraturu vede zvláštní vyšetřovatel Jack Smith, je mezitím odložený na neurčito. Termín soudního řízení přitom s sebou nese obrovské politické důsledky, neboť favorit republikánských primárek doufá, že se jej podaří odložit až do doby po listopadových volbách, zatímco jej prokuratura viní z různých druhů zločinného spiknutí.

Na bedra nejvyššího soudu ve Washingtonu, v jehož devítičlenném senátu zasedá šest konzervativních soudců (tři jmenoval sám Trump), tak padá další díl odpovědnosti za průběh voleb. Po nich s největší pravděpodobností do Bílého domu podruhé usedne buď Biden, nebo Trump.

Video  Ivanka a Donald jr. Trumpovi převzali státní vyznamenání pro matku Ivanu  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi