Minimální mzda vzrostla od ledna na částku 18 900 Kč. Nejchudším pracantům Česka by tak na účtu mělo přistát o pár stovek víc. „Zvýšení minimální mzdy považuji za rozumný kompromis,“ říká Vít Hradil, hlavní ekonom společnosti Cyrrus.

Ve srovnání s loňskem se zvýšilo minimum o více než 9 procent. To sice nestačí na pokrytí inflace, která v roce 2023 dosáhla průměrně 10,7 procenta, ale pořád je to víc, než o kolik průměrně v Česku rostly mzdy.

„Pomyslné nůžky mezi minimální a běžnou mzdou se tedy přivírají ve prospěch nejhůře placených zaměstnanců,“ uvádí Hradil. Ale i tak je vzhledem k růstu životních nákladů s minimální mzdou těžké vyžít. „Řešením ale není nařizovat zaměstnavatelům zvyšovat mzdy. Tím by stát mohl v krajním případě dosáhnout toho, že firmy tyto nejhůře placené pozice raději zruší a lidé o svoji práci přijdou,“ dodává ekonom.

Minimální mzda v roce 2024
Autor: Infografika Blesk

Méně brát nesmíte

Máte na výplatní pásce stále stejnou cifru, i když se minimum zvýšilo? Podle zákona vás už v lednu měl šéf o zvýšení minima písemně informovat. „Pokud to neudělal, jedná se o porušení jeho zákonných povinností. Vy však máte stále nárok na zvýšení vaší mzdy na úroveň minimální,“ říká právník Roman Moussawi.

Na účtu uvidíte méně

Celou částku 18 900 Kč na svém účtu neuvidíte. Uvedená suma je před zdaněním, takže vám na účet přijde částka snížená o zdravotní a sociální pojištění a zálohu na daň.

 

Video
Video se připravuje ...

Babiš: Nechci euro! Česká koruna je lepší, žádné euro nepotřebujeme Facebook - A. Babiš

Fotogalerie
3 fotografie