Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Ruská cenzura v akci: Putinův rozhovor s Carlsonem Kremlu nevoní? Zahlazují nejen omyl o Zelenského otci

Autor: Martin Valeš - 
15. února 2024
17:41

Rozhovor Vladimira Putina s Tuckerem Carlsonem dělá vlny v Rusku i na Západě. Vstřícnější snad už moderátor být nemohl, přesto si kremelská propaganda dává záležet s vyzněním rozhovoru i po jeho pořízení. Ruští čtenáři a diváci tak dostávají ještě upravené verze, jež například tiše korigují Putinův omyl, vystřihují Carlsonovy komentáře či nelichotivě vyznívající pasáže.

Carlson, miláček americké populistické pravice, se loni v dubnu ukázal být příliš velkým soustem i pro konzervativní pravicovou televizi Fox News, dostal náhle padáka, aniž televize zveřejnila důvod. Mimo jiné se podílel na šíření konspiračních teorií a rasistických myšlenek. Jeho publikum - jádro voličů Donalda Trumpa - není příliš nakloněno pomoci Ukrajině, ba fandí Vladimiru Putinovi. Tedy pro Kreml ideální persona pro rozhovor s prezidentem.

Přestože Putina nechal Carlson víceméně vykládat dle libosti, i tak prezidentovi lidé v úřadě i prokremelských médiích považovali za nutné výsledek dočistit. Ovšem ač mívají často z Kremlu „notičky“, tady nebyli zcela sjednocení.

Zelenského otec s fašisty nebojoval

Na oficiálním webu prezidenta (alespoň k úterku 13. února) například zůstal Putinův menší omyl v pasáži, kdy se ho moderátor ptal na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. „Jeho otec za druhé světové války bojoval s nacisty, jednou jsem s ním o tom mluvil,“ líčil Putin. „Říkal jsem: ‚Voloďo, co to děláš? Proč dnes podporuješ neonacisty na Ukrajině, když tvůj otec bojoval proti fašismu? Vždyť to byl frontový voják.‘ Nebudu říkat, co mi odpověděl, je to samostatné téma a myslím, že je to nekorektní.“

Těžko soudit, zda či jak se tato konverzace mezi prezidenty odehrála, každopádně na frontě Zelenského rodič bojovat nemohl. „Otec Volodymyra Zelenského se narodil v roce 1947, Vladimir Putin má pravděpodobně na mysli dědečka ukrajinského prezidenta, účastníka druhé světové války,“ napsala například do závorky poznámku redakce ruského Kommersantu. Agentura TASS raději tyto věty citovala nepřímo: „Ruský vůdce připomněl, že Zelenského dědeček ‚za druhé světové války bojoval s nacisty‘,“ opsala agentura. Zato weby Lentra.ru a Komsomolská pravda to prostě přepsaly na děda, bez jakéhokoli upřesnění či poznámky redakce. Audiovizuální materiály se opravují hůře, na televizním kanále Rossija 1 tak tato zmínka vůbec vypadla. A agentury RIA Novosti a Interfax, jakož i televize RT, tuto záležitost vůbec nezaznamenaly a ponechaly v citaci slovo otec.

Polsko s Hitlerem rozdělilo Československo

V roce 1939, poté, co Polsko spolupracovalo s Hitlerem, a Polsko spolupracovalo s Hitlerem, a Hitler nabídl - máme všechny dokumenty v našich archivech - uzavření míru s Polskem, smlouvy o přátelství a spojenectví, ale požadoval, aby Polsko vrátilo Německu takzvaný Gdaňský koridor, který spojoval hlavní část Německa s Königsbergem (dnes Kaliningrad, dříve též Královec, pozn. red.) a Východním Pruskem. Po první světové válce byla tato část území předána Polsku a místo Danzigu se objevilo město Gdaňsk. Hitler je požádal o jeho mírové předání - Poláci to odmítli. Přesto s Hitlerem spolupracovali a společně se podíleli na rozdělení Československa.“

Irelevantní historie

Párkrát také Kreml vycenzuroval Carlsonovy komentáře, když se poněkud divil, proč prezident tak obšírně hovoří o středověku a 17. století.

„Abyste si nemysleli, že si něco vymýšlím, uvedu tyto dokumenty...“ nechal si Putin od asistentů podat jakousi složku. Moderátora viditelně zaskočil - chvíli zíral s otevřenou pusou, než vykoktal: „Nezní to, že si vymýšlíte. Jen si nejsem jistý, jak je to relevantní k tomu, co se odehrálo před dvěma lety.“ V anglické verzi na Twitteru Tuckera Carlsona je to v čase 9:20. Na záznamu ruských kamer pak 8:05. Tam je napřed slyšet původní, anglická věta („Nezní to, že si vymýšlíte.“) - a ruský dabing přesně zakrývá tu druhou o relevanci. V přepisu na webu Kremlu rovněž chybí.

Přesně totéž je vidět o pár minut později. „Říkáte, že některé části Ukrajiny jsou vlastně už stovky let ruským územím. Proč jste si je nevzal před 24 lety, když jste se stal prezidentem? Měl jste zbraně. Proč jste tak dlouho čekal?“ ptá se moderátor. „Už končím s tím historickým vyprávěním. Možná je to nudné, ale hodně to vysvětluje,“ reagoval Putin.  

„Není to nudné, to ne,“ ujišťoval Carlson podle přepisu na webu Kremlu. Chybí tam však ještě jedna jeho věta: „Jen nevím, jak je to relevantní.“ Na anglické verzi na twitteru je v čase 14:20, v ruské (12:58) ji opět přesně zakrývá dabing.

Ve zpětně dotočeném úvodu k rozhovoru se k relevanci dávných dějin Carlson přímo vyjadřuje: „Jedna poznámka, než začnete sledovat. V úvodu jsme položili tu nejsamozřejmější otázku - Proč jste to udělal?“ má moderátor na mysli konflikt na Ukrajině. „Odpověď, kterou jsme dostali, nás šokovala. Putin velmi dlouho, asi půl hodiny, hovořil o historii Ruska, až do 8. století. Upřímně jsme si mysleli, že to je technika filibusteru (zdržování řečněním, jaké se používá k parlamentním obstrukcím, pozn. red.). Přišlo nám to otravné, několikrát jsme ho přerušili. Ale nakonec jsme uznali, že to není filibuster. Na rozhovor nebyl omezený čas, to my jsme ho po víc než dvou hodinách ukončili.“

Redaktoři ruského portálu OTS se zase nejspíš zalekli Putinových kontroverzních argumentací o tom, jak Polsko vyprovokovalo Hitlera a on invazi zahájit musel…  Na svém kanále na YouTube sice hovoří o „celém interview“, video však - bez jakéhokoli úvodu, dokonce uprostřed věty - začíná až čtrnáctou minutou, hned po tvrzeních o provokování nacistů.

Video  Putin během rozhovoru s Carlsonem: Podivný třes nohy! Musel si ji přidržovat rukou.  - reprofoto X/Tucker Carlson
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa