Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Šokující zjištění respektované agentury: Putin chtěl vyjednávat o příměří, Američané to odmítli

Autor: ČTK - 
13. února 2024
19:35

Spojené státy odmítly návrh ruského prezidenta Vladimira Putina na příměří v jeho válce na Ukrajině, řekly tři nejmenované ruské zdroje agentuře Reuters. Stalo se tak podle nich po kontaktech mezi zprostředkovateli. Americký zdroj agentury popřel jakýkoliv oficiální kontakt na toto téma a uvedl, že se USA nezapojí do jednání, ve kterých nebude figurovat také Ukrajina, která se už bezmála dva roky brání ruské invazi. Oficiálně se Moskva i Washington odmítly vyjádřit.

Šéf Kremlu vyslal v roce 2023 do Washingtonu signály skrze prostředníky, mimo jiné arabské partnery Moskvy na Blízkém východě, že je připraven zvážit příměří na Ukrajině, tvrdí ruské zdroje. Putin podle nich navrhoval zmrazit konflikt na současných liniích a nebyl ochoten vzdát se žádného ukrajinského území okupovaného Ruskem. Někteří činitelé v Kremlu prý považovali „signály“ za nejlepší cestu k určitému míru, píše Reuters.

„Kontakty s Američany vyšly naprázdno,“ řekl agentuře pod podmínkou anonymity vysoce postavený ruský zdroj obeznámený s jednáními, která se prý konala loni i letos. Druhý ruský zdroj řekl, že Američané skrze prostředníky Moskvě sdělili, že nebudou jednat o možném příměří bez účasti Ukrajiny, a kontakty skončily neúspěchem. Třetí zdroj tvrdil, že Američané nechtěli na Kyjev vyvíjet nátlak.

08:25
Dnes

Ruská protivzdušná obrana v noci na dnešek sestřelila nad Krasnodarským krajem 66 ukrajinských dronů a další dva zničila nad anektovaným Krymem. Podle agentury Interfax to uvedlo ruské ministerstvo obrany.

07:35
Dnes

Rusko v noci na dnešek zaútočilo na energetickou infrastrukturu ve třech oblastech Ukrajiny. Jeden pracovník byl zraněn, oznámil ministr energetiky.

7:00
Dnes

Dobré ráno, vážení čtenáři. Ruská armáda sestřelila v noci na dnešek na různých místech Krasnodarského kraje více než deset dronů ukrajinských ozbrojených sil. Žádná zranění ani závažné škody nebyly zaznamenány, napsal gubernátor Krasnodarského kraje Veniamin Kondraťjev na sociální síti Telegram. Drony podle něj mířily na ropné rafinérie a různá zařízení infrastruktury.

Zobrazit celý online

Nejmenovaný americký představitel agentuře řekl, že USA nevedly s Ruskem žádné zákulisní rozhovory a Washington nejednal za zády Ukrajiny. Tvrdil, že si není vědom ani neoficiálních kontaktů skrze prostředníky. Doplnil, že se zřejmě odehrávaly neoficiální rozhovory mezi Rusy, kteří nejsou ve vládě, přičemž použil termín označující neformální diplomacii zahrnující takzvané nestátní aktéry.

Podle tří ruských zdrojů byl Putinův signál předán do Washingtonu, kde o věci diskutovali američtí představitelé včetně poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jakea Sullivana, ředitele Ústřední zpravodajské služby (CIA) Billa Burnse a ministra zahraničí Antonyho Blinkena. Šlo o to, aby Sullivan promluvil s Putinovým poradcem Jurijem Ušakovem a stanovily se další kroky, tvrdí jeden z ruských zdrojů. Když si však činitelé v lednu telefonovali, Sullivan Ušakovovi sdělil, že Washington je ochoten hovořit o dalších aspektech vztahů, ale nebude mluvit o příměří bez Ukrajiny, dodal ruský zdroj.

Americký činitel se odmítl vyjádřit k jakýmkoli podrobnostem Sullivanových údajných telefonátů nebo k tomu, zda k takovému rozhovoru s Ušakovem vůbec došlo.

Jeden z ruských zdrojů agentuře řekl, že USA podle něj zřejmě nevěřily, že byl Putin ohledně příměří upřímný. „Ale on byl a je - je připraven jednat o příměří. Ale stejně tak je připraven bojovat tak dlouho, jak bude třeba,“ sdělil jeden z ruských zdrojů, které zároveň podle Reuters tvrdily, že Kreml nevidí smysl v dalších kontaktech s USA v této otázce.

Putin hovořil o připravenosti vést „dialog“ v nedávném rozhovoru s americkým moderátorem Tuckerem Carlsonem, kde zároveň tvrdil, že je podle něj nemožné, aby bylo Rusko na Ukrajině strategicky poraženo.

Ruský prezident vyslal invazní vojska na Ukrajinu 24. února 2022, čímž po osmi letech bojů na východě této země mezi ukrajinskou armádou a proruskými povstalci podporovanými Moskvou, rozpoutal konflikt označovaný za největší v Evropě od druhé světové války. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se už dříve odmítl vzdát ukrajinského území, které Rusko okupuje.

Video  Ukrajinci ukázali, jak potopili ruský raketový člun na Krymu.  - Ukrajinská vojenská rozvědka
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa