Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Zelenskyj bude v Německu jednat i s Pavlem. Po Mnichově zamíří do Berlína či Paříže

Aktualizováno -
15. února 2024
11:23
Autor: ČTK - 
15. února 2024
11:20

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v příštích dnech navštíví Francii a Německo. V sobotu má v plánu promluvit na Mnichovské bezpečnostní konferenci, kde se setkává řada významných představitelů mnoha zemí světa. Informovala o tom podle agentury Reuters kancelář ukrajinské hlavy státu i francouzský prezident Emmanuel Macron. Zelenskyj má přitom v plánu na bezpečnostní konferenci v Mnichově jednat s českým prezidentem Petrem Pavlem, uvádí ukrajinská prezidentská kancelář.  

Zelenskyj s Macronem v pátek v Elysejském paláci podepíše bilaterální bezpečnostní dohodu. Podrobnosti o ní však zatím nejsou k dispozici. Francouzský prezident měl původně v plánu smlouvu dojednat tento měsíc na Ukrajině, cestu ale z bezpečnostních důvodů odložil.

Vzhledem k tomu, že ruské agresivní tažení proti Ukrajině brzy vstoupí do třetího roku, bude návštěva pro (Macrona) příležitostí znovu potvrdit odhodlání Francie a partnerů poskytovat Ukrajině neochvějnou a dlouhodobou podporu,“ uvedl v prohlášení Elysejský palác.

Kyjev kvůli ruské invazi usiluje mimo jiné o členství v NATO a podle diplomatů uzavře tento týden s Paříží a Berlínem dohody o bilaterálních bezpečnostních zárukách, píše Reuters. Smlouvy by měly nastínit rámce pro dlouhodobou vojenskou, humanitární a finanční pomoc a podporu obnovy ruskou agresí zasažené země.

Podle dvou diplomatů obeznámených s rozhovory mezi oběma zeměmi by Francie měla oznámit fond ve výši 200 milionů eur (asi pět miliard korun) na civilní projekty, které budou realizovat francouzské společnosti.

Podrobnější plány Zelenského v Německu zatím nejsou k dispozici. Na třídenní konferenci v Mnichově se mimo jiné očekává účast americké viceprezidentky Kamaly Harrisové, německého kancléře Olafa Scholze nebo českého prezidenta Petra Pavla.

21:59
29. 4. 2024

Vážení čtenáři, pro dnešek se s vámi loučíme. Pokračovat budeme zase zítra v brzkých ranních hodinách. Přejeme vám dobrou noc.

21:39
29. 4. 2024

Běloruské úřady dnes prohlásily běloruský servis německé veřejnoprávní stanice Deutsche Welle (DW) za extremistickou organizaci a zakázaly veškeré jeho aktivity v zemi. Stanice o tom informovala na svém webu. V praxi to znamená, že každému, kdo s médiem spolupracuje, hrozí až sedmiletý trest vězení, napsala agentura AP.

21:13
29. 4. 2024

Ruské rakety zasáhly budovu Oděské právnické akademie. Podívejte se na novou fotografii z dnešního útoku.

Kompletní online
Video  Ruská chlouba šla ke dnu: Ukrajinci zničili výsadkovou loď Cezar Kunikov.  - HUR
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa