Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Za Navalným před smrtí byli dva agenti FSB a odpojili kamery? „Syndrom náhlého úmrtí,“ řekli matce

Aktualizováno -
18. února 2024
13:20
Autor: simao, ČTK - 
18. února 2024
12:37

Kolem úmrtí Alexeje Navalného Kreml mlčí a Putinův režim se snaží potlačit v zárodku jakékoliv nesouhlasné projevy v Rusku. Objevují se však nové spekulace ohledně toho, co úmrtí opozičníka předcházelo. Daily Mail se pozastavuje nad tím, že dva dny před smrtí měli Navalného údajně navštívit dva důstojníci ruské tajné služby FSB. Objevily se přitom i zneklidňující zprávy o tom, že předtím odpojili kamerové záznamy. Na Sibiř do trestanecké kolonie, kam byl Navalnyj převezen, přitom o víkendu dorazila i jeho matka. K tělu syna, údajně převezenému do márnice ve městě Salechard, ji nepustili. A měli jí sdělit, že Navalnyj zemřel na  „syndrom náhlého úmrtí“.

  • Alexej Navalnyj je po smrti. Zemřel v pátek 16. února ve 14:17 místního času, potvrdila mluvčí Kira Jarmyšová na základě informací, které na Sibiři obdržela matka opozičníka Ljudmila.
  • Ljudmila Navalná vyrazila na Sibiř, kde její syn zemřel, v sobotu v doprovodu právníka. Podle Jarmyšové zatím nemá přístup k tělu svého syna, které se mělo podle předané úřední zprávy nacházet v márnici města Salechard. Budova je podle ní zamčená a tělo tam není, ačkoliv vězeňské úřady tvrdily matce opak.
  • Vyšetřovatelé údajně rodině sdělili, že tělo nebude příbuzným vydáno, dokud neskončí vyšetřování.
  • Podle webu skupiny pro lidská práva gulag.net za ruským opozičníkem dorazili dva dny před Navalného smrtí do vězení dva důstojníci ruské tajné služby FSB.
  • Objevily se rovněž informace, že před schůzkou s Navalným měli agenti tajné služby vypnout nahrávací zařízení. Upozornil na to britský Daily Mail.
  • O vysvětlení Navalného smrti požádala o víkendu Rusko i skupina vyspělých ekonomik G7.

Alexej Navalnyj byl podle svých spolupracovníků zavražděn. K tělu zesnulého se však jeho rodina zatím nedostala. A není ani jisté, kde skutečně je. Zda bylo z trestanecké kolonie IK-3, umístěné 60 kilometrů za polárním kruhem, převezeno do města Salechard, jak ruské úřady tvrdily matce Navalného Ljudmile a jejímu právníkovi.

Syndrom náhlého úmrtí

Nejasná je také i nadále příčina úmrtí Navalného. Na Sibiři bylo jeho matce údajně sděleno, že mělo jít o „syndrom náhlého úmrtí“.

„Celý svět ví, že prezident Ruska osobně vydal tento rozkaz (k vraždě), stejně jako ví, že Alexej se ho nikdy nebál, nikdy nezůstal zticha a že nikdy nepřestal jednat. Nesmíme se vzdávat. K tomu nás Alexej nabádal,“ uvedla pro The Times mluvčí Kira Jarmušová.

Podle Navalného spolupracovníků nyní režim Vladimira Putina hraje o čas a snaží se všemožně zdržovat vydání těla. Není tak jasné, kdy bude rodině vydáno, ani kdy a kde dojde k pitvě.

Byli za ním dva důstojníci FSB?

Objevily se přitom zneklidňující informace o tom, že Navalného jen dva dny před smrtí navštívili v lágru dva bezpečnostní důstojníci ruské tajné služby FSB.

Server gulag.net přinesl informace o tom, že agenti FSB údajně před schůzkou v přísně střeženém vězeňském komplexu, známém též pod označením Polární vlk, „vyřadili kamery a odposlouchávací zařízení“. Tuto návštěvu přitom má dokládat i oficiální zpráva pobočky Federální vězeňské služby.

Britský Daily Mail však zároveň upozorňuje na to, že ne vždy se ukáže, že informace serveru gulag.net jsou správné, ačkoliv byl první, kdo odhalil, že někdejší vůdce wagnerovců Jevgenij Prigožin verbuje do svých jednotek muže z ruských věznic. 

Rusista: Navalnyj byl utýrán. Samotky jsou problém

Trestanecká kolonie IK-3 na Sibiři se přitom nachází na místě bývalého gulagu u města Charp na Jamaloněneckém poloostrově. „Táborům gulag, jak si je představujeme, se už úplně nepodobají. Vybavení je mnohem modernější, což ale často vede i k tomu, že pobyt vězňů je mnohem více monitorován moderními technologiemi. Mají tak menší soukromí nebo možnosti si dělat, co by chtěli. To byl bez pochyby případ i Alexeje Navalného,“ uvedl rusista Štěpán Černoušek pro iRozhlas.cz.

Upozorňuje, že problémem u politických vězňů v Rusku, kterých jsou stovky, je to, že jsou často posíláni na samotky. „Mnohem častěji, než vězni za sovětských dob nebo v táborech gulag. Na samotce nemají přístup k lékařskému ošetření nebo ke kontaktu s okolním světem. To se podepisuje i na jejich zdraví,“ popisuje.

Smrt Navalného je podle Černouška zapotřebí nazvat „další vraždou z rukou Vladimira Putina“. „Co se tam dělo ve skutečnosti, se asi nikdy nedozvíme. Není tam žádná vnější kontrola toho, co se opravdu děje. To, že trávil čas na samotce a zároveň byl na procházce, jsou dvě informace, které spolu úplně nekorelují,“ upozornil na rozpor.

Právě ruská vězeňská služba uvedla, že Navalnyj zkolaboval po procházce. Údajně probíhala i více než půlhodinová snaha o jeho oživení. V oblasti jsou aktuálně teploty kolem -20 °C, odborník upozorňuje, že tam ale nejsou výjimečné ani ještě extrémnější podmínky až -50 °C.

„Je potřeba smrt Navalného otevřeně nazvat další vraždou z rukou Vladimira Putina. Bylo mu 47 let a byl to velmi silný muž, který rozhodně nechtěl umírat. To, že ve 47 letech zemřel, je důkazem toho, že byl ve věznici utýrán, a to zcela jistě za vědomí Vladimira Putina,“ dodal rusista pro Český rozhlas.

G7 žádá Rusko o vysvětlení Navalného smrti

Skupina velkých světových ekonomik G7 v sobotu vyjádřila pobouření nad smrtí Navalného a vyzvala Rusko, aby ji plně objasnilo. Uvedla to agentura Reuters po setkání ministrů zahraničí sedmi bohatých zemí na Mnichovské bezpečnostní konferenci, která v neděli končí. 

Navalného označili ministři G7 za člověka neprávem odsouzeného za politickou aktivitu a boj proti korupci. „Vyzvali ruské úřady, aby okolnosti jeho smrti plně objasnily,“ dodává prohlášení. Po „úplném a transparentním vyšetření smrti Navalného“ volá i britské ministerstvo zahraničí, které vede expremiér David Cameron.

Po Navalném zůstala vdova Julia, dcera Daria (23) a syn Zakhar (15). Julia Navalná odsoudila Putinův režim právě na Mnichovské bezpečnostní konferenci, kde přísahala, že ponese odpovědnost za to, co se na Sibiři stalo.

Video  Analytik Havlíček o smrti Navalnyjho: I pro mě to byl šok.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Annika ( 19. února 2024 18:05 )

http­s://ww­w.you­tube­.com/l­ive/­8t6mkx-QcDk­?si=yd­q4tB8V­KMCQ96­sz

Annika ( 19. února 2024 18:03 )

Navalny agent M16?

Uživatel_5687399 ( 19. února 2024 01:38 )

Souhlasím

Ales Ponec ( 19. února 2024 01:15 )

Vrazda je vrazda, tak jako Slanskyho proces byly vrazdy i kdyz komunistickych prasat

Ales Ponec ( 19. února 2024 01:13 )

Nicim nepodlozena ,hloupa spekulace

Zobrazit celou diskusi