Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Poprava v zákopu: Kyjev zveřejnil video a vyšetřuje zabití celkem 8 válečných zajatců!

Aktualizováno -
18. února 2024
21:02
Autor: ČTK, simao, swp - 
18. února 2024
16:42

Ukrajinská prokuratura v neděli podle agentury AFP oznámila, že vyšetřuje údajné zastřelení osmi válečných zajatců ruskými vojáky na východě Ukrajiny. Šest případů je z oblasti města Avdijivka, které ruská armáda tento týden po měsících těžkých bojů dobyla. Vedle toho Ukrajina obvinila Rusko, že jeho vojáci v neděli na východě země „v sektoru Chortycja“, kde mělit zastřelit dva ukrajinské zajatce. Podle Kyjeva zločin dokazuje video. Na něm je vidět, jak voják popravuje v zákopu dva jiné, kteří se předtím vzdali. Rusové zabíjení zajatců popírají a dál pokračují v ofenzivě o obsazení Avdijivky.

„Rusové opět demonstrovali svůj postoj k mezinárodnímu humanitárnímu právu, když zastřelili dva ukrajinské válečné zajatce,“ uvedla na telegramu ukrajinská pozemní vojska.

Zveřejnila také krátký snímek pořízený dronem, na němž je vidět vojáka, který zblízka zastřelí dva jiné vojáky, kteří mu nekladou žádný odpor. Informace o mrtvých zajatcích ani pravost videa nebylo možné ověřit z nezávislých zdrojů.

Incident se podle ukrajinské armády odehrál „v sektoru Chortycja“, který zahrnuje oblast Charkovskou, Luhanskou a část Doněcké oblasti, nikoliv však město Avdijivka, které ruská armáda předešlého dne po měsících těžkých bojů dobyla, připomněla agentura AFP.

Incident se podle ukrajinské prokuratury odehrál poblíž vesnice Vesele severovýchodně od města Bachmut, kterého se Rusko zmocnilo po vleklých bojích v květnu loňského roku.

Zastřelili i šest vojáků u Avdijivky?

Telegramový kanál DeepState UA, který má blízko k ukrajinské armádě, dnes uvedl, že Rusové zastřelili šest ukrajinských vojáků, z toho dva zraněné, na pozici jižně od Avdijivky. Stalo se tak patrně ve čtvrtek před definitivním stažením ukrajinských jednotek z města.

„Zastřelení ukrajinských válečných zajatců v obcích Avdijivka a Vesele: vyšetřování bylo zahájeno,“ napsal úřad ukrajinského generálního prokurátora na sociální síti Telegram.

Velitel uskupení ukrajinských sil generál Oleksandr Tarnavskyj v sobotu připustil, že někteří vojáci při stahování z Avdijivky padli do ruského zajetí. Přesný počet nesdělil.

Ukrajinské úřady se však podle něj obrátí na mezinárodní organizace a zprostředkovatelské země, aby zajistily, že Rusko bude s válečnými zajatci zacházet humánně a v souladu s mezinárodním právem.

Ruská ofenziva u Avdijivky pokračuje

Ruská ofenziva v oblasti Avdijivky přitom pokračuje i poté, co ruské síly toto východokrajinské město v uplynulých dnech zcela ovládly. „V oblasti Avdijivky odrazila ukrajinská armáda 14 útoků okupantů u Lastočkyne,“ uvedl generál Tarnavskyj na telegramu.

Vesnice Lastočkyne leží necelé dva kilometry západně od severní části Avdijivky. Podle něj se Rusové pokoušejí o postup také u Marjinky v Doněcké oblasti. Zopakoval také dřívější tvrzení ukrajinské armády, že ukrajinské síly odrazily mohutný útok u vesnice Robotyne v Záporožské oblasti.

Tarnavskyj dnes rovněž uvedl, že avdijivská „obranná operace“ způsobila Rusům ztráty přes 47 000 vojáků, 364 tanků, 748 obrněných vozidel, 248 dělostřeleckých systémů a pěti letadel.

Největší změna na frontě od Bachmutu

Ruské ministerstvo obrany podle agentury TASS dnes potvrdilo sobotní informace, že ruské síly zcela ovládly Avdijivku a postoupily v tomto úseku o 8,6 kilometru. Kremelský mluvčí Dmitrij Peskov uvedl, že ofenziva v tomto sektoru pokračuje a že ruské síly nedovolí Ukrajincům opevnit se na nových pozicích.

Hlavní velitel ukrajinských ozbrojených sil Oleksandr Syrskyj v sobotu sdělil, že ukrajinské jednotky se stáhly z Avdijivky v Doněcké oblasti, aby nebyly obklíčeny. Šlo o největší změnu na frontě od května 2023, kdy Rusové po dlouhých krvavých bojích dobyli Bachmut.

Z poprav se obviňují navzájem

Moskva a Kyjev se od ruské invaze na Ukrajinu opakovaně obviňují ze zabíjení válečných zajatců. V březnu 2023 se virálním stalo video, které údajně zachycovalo ukrajinského vojáka zastřeleného záhy poté, co zvolal „sláva Ukrajině“.

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva tehdy připomněl, že „zdokumentoval četná porušení mezinárodního humanitárního práva vůči válečným zajatcům, včetně případů hromadných poprav ruských a ukrajinských válečných zajatců“.

21:30
27. 4. 2024

Děkujeme za pozornost, kterou našemu online přenosu věnujete. Vše, co se týká ruské agrese na Ukrajině, budeme sledovat zase od nedělního rána.

21:25
27. 4. 2024

Začaly se objevovat zprávy o tom, že Rusko naverbovalo chudé Kubánce, aby bojovali ve válce na Ukrajině. Mělo tak být učiněno podvodem, kdy byla rekrutům přislíbena práce v Rusku nebo vysoký finanční obnos za účast v boji. Ani k jednomu však nedošlo. „Už jsem ve válce nějakou chvíli a neplatí se nám. Mnoho z mých přátel bylo už zabito,“ vypověděl jeden z obelhaných. Celý článek čtěte ZDE

20:30
27. 4. 2024

Ukrajinská společnost Naftohaz v ranním prohlášení uvedla, že při dnešním útoku na její plynárenská zařízení nebyl nikdo zraněn a že útok „nebude mít vliv na poskytování služeb ukrajinským spotřebitelům ani zákazníkům skupiny“.

Rusko v posledních týdnech zintenzivnilo vzdušné útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Rozsáhlé škody utrpěly zejména tepelné elektrárny a přenosová soustava.

Cílem útoků byly v minulosti také podzemní zásobníky plynu, které jsou v hloubce i několika stovek metrů umístěny na západní Ukrajině. Ukrajina má větší skladovací kapacity než kterákoliv jiná země na západ od Ruska a aktivně se snaží přimět evropské obchodníky, aby tam uskladňovali své zásoby.

Zobrazit celý online

Video  Pavel odsoudil ruské barbarství na Ukrajině. Co řekl o videu údajné hrůzné popravy Ukrajince?  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa