Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Tajnosti kolem těla Navalného: Měl modřiny?! Matku opět nepustili do márnice na Sibiři

Aktualizováno -
19. února 2024
18:02
Autor: ČTK, simao - 
18. února 2024
17:43

Matku zesnulého Alexej Navalného Ljudmilu a jeho advokáty ani v pondělí nepustili do márnice, kde je patrně tělo opozičního představitele, uvedla Navalného mluvčí Kira Jarmyšová. Vyšetřovatelé podle ní matce i právníkům sdělili, že příčina smrti Navalného se dál vyšetřuje a že tělo nevydají, protože s ním v příštích čtrnácti dnech podniknou blíže neupřesněnou chemickou analýzu. Podle nových spekulací měl Navalnyj na těle modřiny, jedna je i na hrudi. Podle záchranáře se ho pokoušeli resuscitovat a nejspíš zemřel na zástavu srdce, uvedl Daily Mail. Pitva nebyla zatím provedena. O dvojím převozu ze sibiřského lágru IK-3 by se mělo Navalného tělo nacházet ve městě Salechard. V Rusku vznikla i petice za vydání těla Navalného rodině, podepsaly jí tisíce lidí.

  • Více než 12 000 lidí se obrátilo na ruský vyšetřovací výbor s žádostí o okamžité vydání těla zemřelého kritika Kremlu Alexeje Navalného jeho příbuzným. Informoval o tom server Meduza s odvoláním na projekt OVD-Info, který monitoruje zásahy proti odpůrcům režimu.
  • Navalnyj zemřel v pátek v odlehlém vězeňském táboře za polárním kruhem a okolo jeho úmrtí i toho, kde se jeho tělo nachází, panuje dál řada nejasností.
  • Ruská opozice i mnozí západní představitelé přičítají vinu za úmrtí Navalného ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi.

 

„Brzy ráno Alexejova matka a advokáti přijeli k márnici. Dovnitř je nepouštějí. Jednoho z advokátů doslova vystrčili. Na otázku, zda tam je Alexejovo tělo, pracovníci neodpovídají,“ uvedla Jarmyšová na síti X.

Vyšetřovací výbor, který plní roli kriminální ústředny, kromě toho Navalného blízkým oznámil, že vyšetřování okolností jeho smrti bylo prodlouženo. „Jak dlouho to ještě bude trvat, není známo. Příčina smrti je stejně jako dříve 'nezjištěna'. Lžou, natahují čas a ani to neskrývají,“ napsala Jarmyšová.

„Navalného tělo schovávají, aby zakryli stopy vraždy. Čtrnáctidenní chemická prověrka je nehorázná lež a výsměch,“ později dodala mluvčí.

„Jen solidarita může pomoci dosáhnout spravedlnosti pro Alexeje Navalného a jeho rodinu. OVD-Info začalo shromažďovat výzvy vyšetřovacímu výboru. Společně požadujeme vydání Alexejova těla. Za necelých 24 hodin výzvu poslalo přes 12 000 lidí,“ píše OVD-Info na sociální síti Telegram.

Petiční akci zahájila zmíněná platforma pro lidská práva v sobotu pozdě odpoledne. „Alespoň po smrti musí být Alexej se svými příbuznými,“ dodala.

Zamčená márnice v Salechardu

Matka Navalného Ljudmila v sobotu navštívila vězeňskou kolonii IK-3, kde její syn podle ruských úřadů v pátek náhle zemřel. Podle úřední zprávy se tělo Navalného mělo nacházet v márnici ve městě Salechard.

Když tam matka někdejšího opozičního předáka dorazila, dozvěděla se, že márnice je zamčená a tělo tam není. Později ruské úřady oznámily, že tělo nebude příbuzným vydáno, dokud neskončí vyšetřování.

List Novaja Gazeta s odvoláním na své zdroje napsal, že tělo zemřelého bylo nejprve převezeno do města Labytnangi, vzdáleného 36 kilometrů od trestanecké kolonie, kde byl Navalnyj vězněn. Později bylo přepraveno právě do márnice okresní nemocnice v Salechardu. Salechard je centrem Jamaloněneckého okruhu na vzdáleném severu Ruska.

Mluvčí: Lžou a kupují si čas

„Vyšetřovací výbor informoval matku a právníky, že vyšetřování smrti Navalného bylo prodlouženo. Neříkají, jak dlouho to bude trvat. Příčina smrti je stále ’neznámá’,“ uvedla v pondělí mluvčí Kira Jarmyšová. „Lžou, kupují si čas pro sebe a ani se tím netají,“ dodala.

Pitva zatím nebyla provedena, sdělily zdroje deníku Novaja Gazeta. „Těla lidí, kteří zemřou ve vězení, jsou většinou převážena přímo do ústavu soudního lékařství, ale v tomto případě bylo tělo z nějakých důvodů převezeno do nemocnice,“ řekl listu Novaja Gazeta zdravotník pracující u záchranných služeb v Salechardu.

Policisté před dveřmi márnice

„Přivezli ho do márnice a před dveře postavili dva policisty... Samozřejmě, že chtěli všichni vědět, co se stalo, k čemu jsou všechny ty tajnosti a jestli se snaží něco vážného skrýt,“ uvedl zdravotník.

Patologové nemocnice prý zatím pitvu neprovedli. „Někdo tvrdí, že z Moskvy přišel rozkaz, aby se počkalo na příjezd specialistů z metropole. Podle jiných zpráv sami lékaři nemocnice odmítli pitvu provést. Je to politický případ,“ podotkl.

Modřiny na těle

Podle informací, které zdravotník získal od kolegů, byly rovněž na těle Navalného patrné modřiny, nezdálo se ale, že by byly důsledkem bití. Mohly vzniknout například při masáži srdce či ve chvíli, kdy se dotyčný zmítal v křečích a jiní se ho snažili držet. Agentura DPA uvedla, že se informace zveřejněné listem Novaja Gazeta nepodařilo ověřit.

Matce Navalného úřady sdělily, že příčinou smrti jejího syna byl „syndrom náhlého úmrtí“. Sedmačtyřicetiletému odpůrci Putinova režimu se prý po procházce ve vězeňské kolonii udělalo špatně, ztratil vědomí a nepodařilo se ho oživit. Podle agentury Reuters neidentifikovaný zdroj prokremelské televizi RT řekl, že Navalnyj zemřel v důsledku krevní sraženiny.

Video  Analytik Havlíček o smrti Navalnyjho: I pro mě to byl šok.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Jaroslav Vašíček ( 1. března 2024 10:40 )

Může bolševický debil napsat něco rozumného a pravdu? Přál bych ti alespoň měsíc v bolševické vazbě a mluvil bys celý život úplně jinak.Poznal bys,co to stojí zachovat si mrovnou páteř! Jarda Pétepák

Jaroslav Vašíček ( 1. března 2024 10:30 )

Chlapče neblbni a užívej zdravý rozum.Jarda

Jaroslav Vašíček ( 1. března 2024 10:26 )

Kajenko,jako agent KGB zrovna moc chytrý nejsi!

nordmedia ( 19. února 2024 19:19 )

To je poprvé co jsem si se zájmem přečetl všechny komentáře a můžu říct že to nebyly bláboly. Naopak, komentáře byly zajímavější než celý článek. Děkuji a se všemi souhlasím

kajenka52 ( 19. února 2024 13:19 )

Přesně od té vlády, jejímuž agentovi MI6 o dva roky dříve v moskevské restauraci nabízel, jako ředitel Navalného protikorupční nadace FBK, svůj plán na státní převrat v Rusku. Rusko na něj po útěku do Velké Británie vydalo mezinárodní zatykač. Taková byla realita Navalného protikorupčního tažení, když ředitel jeho protikorupční nadace sám uplácel vysoké ruské státní úředníky v Moskvě. Navalného smrt jednoznačně a do určité míry překrývá informace o krachu ukrajinské vojenské operace v Avdějevce na Donbasu a překrývá i neschopnost západu na Ukrajině, která se teď zobrazuje na Mnichovské bezpečnostní konferenci, kde si západní elity lámou své hlavy, co vlastně dál s ukrajinským konfliktem. Smrt Navalného proto přišla jako na zavolání.

Zobrazit celou diskusi