Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Ruského pilota, který zběhl i s vrtulníkem, zavraždili ve Španělsku. V těle měl pět kulek

Aktualizováno -
20. února 2024
19:29
Autor: ČTK - 
20. února 2024
10:00

Ruského pilota Maxima Kuzminova, který loni ve vrtulníku Mi-8 přeletěl do neokupované části Ukrajiny, našli ve Španělsku mrtvého, napsala dnes agentura Unian. Podle ní a dalších médií potvrdila letcovo úmrtí ukrajinská vojenská rozvědka HUR. Část ruských migrantů ve Španělsku má obavy o svou bezpečnost po vraždě ruského zběha na jihu země. Píše to agentura Reuters. Úřady oficiálně identitu muže, kterého někdo zastřelil minulý týden v letovisku Villajoyosa, stále nepotvrdily. 

Ukrajinská média s odvoláním na zdroje tajné služby loni v srpnu uvedla, že vojenská rozvědka přiměla Kuzminova přeletět na Ukrajinu i s nejnovější verzí vojenského transportního vrtulníku Mi-8AMTŠ. Stalo se tak při speciální operaci, která údajně trvala déle než půl roku.

Pilot ve výpovědi zveřejněné HUR prohlásil, že jeho motivem byl nesouhlas s ruskou invazí na Ukrajinu. Výměnou za zběhnutí mu podle něj byly nabídnuty bezpečnostní záruky, včetně nových dokladů. HUR tehdy také oznámila, že pilot za svůj čin dostane půl milionu dolarů (11,3 milionu Kč).

„Mohu potvrdit skutečnost, že zemřel,“ informoval podle Unian mluvčí ukrajinské vojenské rozvědky Andrij Jusov. Bližší podrobnosti k okolnostem úmrtí však nesdělil. Podle některých zdrojů měl v těle pět kulek.

„Místo toho, aby byl tady, rozhodl se odjet do Španělska. Podle toho, co víme, k sobě pozval bývalou přítelkyni a našli ho zastřeleného,“ řekl listu Ukrajinska pravda nejmenovaný zdroj z prostředí ukrajinských tajných služeb.

V říjnu loňského roku byla v Rusku o Kuzminovovi odvysílána reportáž. Podle ní ruské úřady nařídily jeho likvidaci, připomněla Unian. Podle španělského listu ABC bylo Kuzminovovo tělo nalezeno ve městě Villajoyosa poblíž španělského přímořského letoviska Alicante. Místní úřady zatím nepotvrdily totožnost mrtvého.

Emigranti se bojí

Podle krajanských asociací ve Španělsku nalezlo útočiště více Rusů, kteří zběhli či odmítli bojovat ve válce na Ukrajině. Několika z nich například pomohlo sdružení Free Russians in Spain.

"Myslím si, že mnozí z nich se nyní velmi bojí a doufají, že španělská policie a tajné služby udělají dobře svou práci," řekla agentuře Reuters místopředsedkyně sdružení Julia Taranová.

Měl falešné doklady

Nejmenovaní vyšetřovatelé agentuře EFE řekli, že muž měl falešné doklady na ukrajinské jméno, což ztížilo určení jeho pravé identity. To se podařilo díky srovnání otisků prstů. Původně se vyšetřovatelé domnívali, že muže někdo zastřelil v rámci vyrovnávání účtů. Nyní pracují s více hypotézami. O přímém zapojení Ruska do vraždy však zatím nikdo nemluví.

To, že Kuzminov měl falešné doklady, Taranovou nepřekvapilo. Podle ní se často ruští zběhové schovávají v zahraničí pod smyšlenou identitou právě kvůli obavám z odvety ze strany ruských úřadů.

Šéf ruské rozvědky SVR ho označil za zrádce a morání mrtvolu

Dnes se ale ke Kuzminovi vyjádřil i šéf ruské rozvědky SVR Sergej Naryškin, který označil někdejšího pilota za zrádce a zločince. Podle něj byl bývalý armádní pilot od zběhnutí "morální mrtvolou". Spekulace o zapojení Ruska do smrti muže však podle agentury AFP nekomentoval.

Město Villajoyosa se nachází na jižním středozemním pobřeží mezi Valencií a Alicante. Ve městě jsou silné komunity emigrantů z Ukrajiny, Ruska a Bulharska. Místní však podle agentury Reuters považují město za klidné. Od začátku konfliktu na Ukrajině si ve Španělsku podalo žádost o azyl zhruba 2000 Rusů, ukazují údaje evropského statistického úřadu Eurostat.

Video  Náčelník generálního štábu armády Řehka v Hráčích: Musíme se připravovat na velkou válku! …jedině tak k ní nedojde  - hrc, Fameplay Live/Blesk, Vera Renovica
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa