Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Trumpa ruinují miliardové pokuty. Prodává zlaté tenisky. Dojde i na domy?

Autor: DVL, ČTK - 
25. února 2024
11:57

Nedávno dostal bývalý americký prezident Donald Trump pokutu ve výši přes 350 milionů dolarů (přes osm miliard Kč) za obchodní podvody. Nicméně exprezident by nemusel mít dostatek peněz v hotovosti, aby částku uhradil. Bude muset prodávat svoje nemovitosti nebo si vzít drahou půjčku? Nabízí se i možnost požádat o pomoc své příznivce... Mezitím prodává pozlacené boty s nápisem „Never Surrender“ (v překladu Nikdy se nevzdávej) a to jen den poté, co mu soudce v New Yorku pokutu uložil. Nyní se boty dají pořídit na eBayi. Informovaly o tom zpravodaje NewsweekBBC.

Páry zlatých tenisek od Donalda Trumpa se prodávají za tisícovky dolarů na internetové aukci eBay. Například jedny kotníkové boty, které bývalý prezident nedávno propagoval během veletrhu tenisek ve Filadelfii, byly na aukci vystaveny za 7 500 dolarů (v přepočtu přibližně 177 293 Kč, pozn. redakce). Boty propagoval i svém účtu na své sociální síti Truth, kde sdílel snímek obrazovky z aukce a také článek o tom, že se všech 1 000 párů bot vyprodalo. 

Vysoké tenisky nesoucí název „Never Surrender“ (v překladu Nikdy se nevzdávej) uvedl Trump jenom den poté, co soudce v New Yorku uložil bývalému prezidentovi a jeho firmám pokuty v celkové výši přes 350 milionů dolarů (přes osm miliard Kč) za obchodní podvody.

Trump byl vypískán

Žádný z párů, který se aktuálně prodává na eBayi, není žádný z deseti náhodně podepsaných bot Donaldem Trumpem. Boty za 7 500 dolarů lze zakoupit jako předobjednávku a kupující musí „akceptovat, že musí počkat do srpna 2024, aby objednávku obdržel“, stojí v popisu předmětu prodávajícího z Floridy. 

Během promování bot na veletrhu Sneaker Con, které originálně stály 399 dolarů (přibližně 9 422 Kč), se Trump setkal i s vypískáním. „Páni, hodně emocí. V této místnosti je mnoho emocí,“ reagoval podle videí sdílených na sociálních sítích. 

Exprezidentův mluvčí Steven Cheung řekl nedávno Newsweeku, že Trump „nebyl vypískán“. Vlastně Trumpa „přivítali jako hrdinu, protože každý ví, že Joe Biden skončil“. 

Trumpova stránka, na které boty prodává, nabízí také levnější parfém a kolínskou s názvem „Victory 47“ (v překladu Vítězství) za 99 dolarů (přibližně 2 336 Kč) a červené a bílé tenisky za 199 dolarů (v přepočtu 4 696 Kč). Tyto produkty mohou být momentálně pouze předobjednány. Mimo to web „GetTrumpSneakers“ uvádí, že „není politický a nemá co do činění s žádnou politickou kampaní“.

Podle propočtů Newsweeku by se muselo prodat přibližně 889 725 párů vysokých tenisek, aby Trump pokutu zaplatil. 

Jak to zaplatí?

Donald Trump bude muset zaplatit přes osm miliard Kč a k tomu mu hrozí dalších 100 milionů dolarů na úrocích (přibližně 2 362 700 000 Kč). Podle právních expertů to bude těžké i pro někoho s takovým bohatstvím. „Nebude naráz patřit do dělnické třídy. Bude ho to ale stát hodně peněz. Jeho majetek bude velmi zredukován,“ řekla bývalá federální žalobkyně Diana Florenceová. Informovalo o tom BBC.

Podle propočtů časopisu Forbes činí celkový majetek Trumpa 2,6 bilionu dolarů (přibližně 61 309 560 000 000 Kč). Podle kanceláře generálního prokurátora v New Yorku činil v roce 2021 2 biliony dolarů (přibližně 47 160 000 000 000 Kč). Na základě těchto údajů by to znamenalo, že pokuta v hodnotě přes osm miliard Kč by stála exprezidenta přibližně 15 - 17 procent jeho majetku. 

Kromě toho má ještě zaplatit pokutu v hodnotě 83,3 milionů dolarů (přibližně 1 963 172 750 Kč) novinářce Jean Carrollové za to, že ji před lety sexuálně napadal a pak ji v této souvislosti pomluvil. Rostou mu i právní poplatky, neboť v současnosti bojuje ve čtyřech trestních případech. Je možné, že tolik hotovosti nebude mít Trump k dispozici.

Právní experti popsali tři možnosti, které má nyní exprezident k dispozici. Mohl by se vyhnout placení předem, kdyby se pokusil zajistit si dluhopis, tedy záruku třetí strany, že může zaplatit pokutu v plné výši. To by ho však stálo mnoho dalších milionů kvůli dalším úrokům a poplatkům. Musel by také složit záruku, upozornil Steven Cohen z právnické školy v New Yorku.

Bude muset prodat nemovitosti?

Trump v písemném svědectví uvedl, že má 400 milionů dolarů (přibližně 9 432 000 000 Kč) v hotovosti, což nelze nezávisle ověřit. Nicméně to by kvůli poplatkům a právním závazkům nemuselo stačit. „Musí přemýšlet o tom, co udělá se svým majetkem, možná jak zlikviduje podniky, aby ty peníze získal,“ řekla Sarah Krissoffová, bývalá federální žalobkyně.

Velká část jmění pana Trumpa je spojena s jeho nemovitostmi. Forbes zjistil, že jeho newyorské realitní impérium má hodnotu 490 milionů dolarů (přibližně 11 560 570 000 Kč), včetně mrakodrapu Trump Tower. Vlastní také mnoho dalších nemovitostí po celé zemi, včetně golfových hřišť, hotelů, vinařství a jiných. „Něco se bude muset prodat, aby se celá ta částka zaplatila,“ řekl William Thomas, profesor ze školy Ross School of Business v Michiganu.

Jako poslední možností, která se Trumpovi nabízí, je požádat o další pomoc své věrné podporovatele. Americká média již opakovaně informovala, že Trump od takzvaných politických akčních výborů, které vybírají příspěvky od jeho voličů a podporovatelů, získává desítky milionů dolarů na financování svých právnických výdajů. 

Podle časopisu Forbes od svého prvního obvinění v březnu roku 2023 do konce roku jeho politický akční výbor zvaný „Save America“ (v překladu Zachraňte Ameriku) vydal téměř 40 milionů dolarů (přibližně 943 804 000 Kč) na právníky a další poplatky. Podle právní expertky Shanny Portsové je právně možné zaplatit pokutu i pomocí tohoto výboru.

Video  Bývalý prezident USA Donald Trump si u soudu vyslechl obvinění z více než 30 trestných činů. (4.4.2023)  - Reuters
Video se připravuje ...

sekebo ( 25. února 2024 15:50 )

V článku je uvedeno, že majetek Trumpa = 2,6 bilionu dolarů (přibližně 61 309 560 000 000 Kč), tady zajisté vznikla chyba v překladu (1 bilion anglicky= 1 miliarda česky), takže má 61 mld Kč a kde se hrabe na dalšího "neprávem stíhaného" politika Babiše se 135 mld. Kč.

Zobrazit celou diskusi