Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

5 zajímavostí o kultovním seriálu My všichni školou povinní, které jste určitě netušili!

  • 1984: My všichni školou povinní - Milan Šimáček, Gabriela Vránová
    26. března 2024 | 06:00

    Kdo by si nepamatoval oblíbený rodinný seriál My všichni školou povinní z 80. let! Diváci si postupně užili třináct dílů ze školního prostředí, ve kterých se těšili na osudy hned několika rodin. V seriálu zazářila také spousta dětských herců a na protivnou učitelku v podání Gabriely Vránové asi nikdo jen tak nezapomen. Pojďme se podívat na několik zajímavostí, které jste o tomto kultovním seriálu dost možná vůbec netušili!

  • 1. Představitelka neoblíbené učitelky to měla u diváků opravdu těžké. Proč?

    Autor: Photo © Česká televize / Jaromír Komárek

    Neoblíbená vyhořelá učitelka, kterou ztvárnila herečka Gabriela Vránová, tolik zasáhla diváky, že dle slov režiséra by se její představitelka měla bát objevit na ulici a raději chodit kanály. Autorka scénáře Markéta Zinnerová však pro námět nechodila daleko, tyto lapálie zažila s třídní učitelkou svého syna Pavla. Gabriela Vránová pak vzpomínala, že jí volala jedna divačka, aby na toho Jirku Olivu, kterého hrál Milan Šimáček, byla hodnější. Marně paní vysvětlovala, že tohle sama neovlivnit nemohla a že by se s výčitkami měla raději obrátit na scénáristku či režiséra.

    Sama však při prvním pročítání scénáře zažila perné chvilky, kdy si říkala, zda má vůbec takovou roli přijmout, když pochází z učitelské rodiny a tohoto povolání si váží. Nakonec ji potěšilo, když se jí po odvysílání seriálu ozvala spousta vyhořelých učitelek, které kvůli nervům musely ze školství odejít.

  • 2.Tomáš Holý roli odmítl. Jak na tom byli ostatní dětští představitelé?

    Autor: ČSFD: Photo © Česká televize / Jaromír Komárek

    Dětí si v seriálu zahrálo opravdu hodně a režisér Ludvík Ráža měl co dělat, aby divoké hejno ukočíroval a každé z dětí dělalo to, co se po něm žádalo. Osmáka Luboše Olivu měl hrát původně Tomáš Holý, ten ale už svou filmovou kariéru ukončil a roli odmítl. Zahrál si ho tedy Zbyněk Honzík, kterému v té době bylo sedmnáct let, stejně jako Daně Vávrové, představitelce Moniky. Další osmačku Janu Janotovou si zahrála tehdy šestnáctiletá Michaela Kudláčková, starší byl i osmák Michael Hofbauer, kterému bylo už dvacet let. Malý prvňák Jirka Oliva byl pak ve skutečnosti jedenáctiletý herec Milan Šimáček, kterému natočili vlasy, aby vypadal více roztomile. Regině Zahradníkové-Řandové bylo tehdy sedmnáct let. Všichni tedy byli mnohem starší a zahráli si mladší žáky. 

  • 3. Kterak se důchodky staly módním trendem

    Autor: Photo © Česká televize / Jaromír Komárek

    Pamatujete si na scénu, kdy přišlo na rodiče Jindry udání a následná kontrola z odboru sociální péče? Tehdy se Jindra v podání herce Martina Krba, bratra známé herečky Ljuby Krbové, obhajuje tím, že důchodky nenosí proto, že mu maminka nekoupí pořádné nové boty, ale protože sám chce a protože se mu to líbí. Tehdy v 80. letech se tyto neoblíbené levné boty důchodců ujaly z recese mezi mladými lidmi a staly se dokonce na nějakou dobu mezi částí mládeže módním trendem. 

  • 4. Proč se přepisoval scénář? Mohly za to smutné důvody!

    Autor: Photo © Česká televize / Jaromír Komárek

    Scénáře se během natáčení průběžně mění a přepisují zcela běžně. Bohužel někdy za tím stojí smutné důvody. Ke konci natáčení seriálu My všichni školou povinní zemřela představitelka učitelky Zmatlíkové, herečka Dana Medřická. Režisér Ludvík Ráža chtěl už natočené scény v seriálu ponechat, a tak scenáristka Markéta Zinnerová musela některé budoucí scény přepsat. Jak sama vzpomínala, při přepisování scénáře a škrtání scén s Danou Medřickou plakala. Díky střihačům nakonec postava Elišky Zmatlíkové zůstala v deseti dílech seriálu.

    Scénář se ale přepisoval i z banálnějších důvodů, třeba kvůli Michaele Kudláčkové v roli Barči, která byla malá, kdežto původní představitelka měla být vysoká. Celkově na scénáři Markéta Zinnerová pracovala rok a osm měsíců a měl tisíc tři sta stránek. Před jeho napsáním asi půl roku mapovala situaci ve školství a hodně čerpala ze svého vlastního života, třeba i oblíbený učitel Karfík, kterého si zahrál Miroslav Vladyka, byl postavou připomínající jejího matikáře z libereckého gymnázia.

  • 5. Kdo byl nemocný, kdo věčně opilý a která herečka byla těhotná?

    Autor: Photo © Česká televize / Jaromír Komárek

    Zdravotní problémy měl během natáčení seriálu herec Vladimír Menšík, kterého na natáčení vozili rovnou z nemocnice. Svůj problém s alkoholem nedokázal úplně ukočírovat herec Karel Augusta, který se špatně soustředil a štval tím režiséra. Proto se musely některé scény natáčet opakovaně. Miminka se dočkala Veronika Žilková, které se krátce po odvysílání seriálu narodila dcera. Humorné situace zažívala, když ji s kočárkem zastavovali diváci a ptali se jí na otce miminka Miroslava Vladyku. Tento partner však byl pouze tím seriálovým a herečka sama přiznala, že některé milostné scény jí nebyly po chuti, například se styděla pod vodopádem v plavkách. Za svou roli Jany si přišla na třináct tisíc korun.

Autor: Taťána Kročková, Prostě fenomén
Diskuse ke článku
.