Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Šest let od vraždy Kuciaka (†27): Čaputová zmínila víru ve slušné Slovensko, rodiče přidali varování

Autor: ČTK - 
21. února 2024
19:00

I šest let po vraždě novináře Jána Kuciaka je aktuální touha společnosti žít na slušném a spravedlivém Slovensku, řekla dnes slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Dlouholetá vězení za vraždu Kuciaka, při které byla zastřelena i jeho přítelkyně Martina Kušnírová, si odpykávají tři lidé včetně nájemného střelce, soudy se ale kauzou stále zabývají. Kuciak byl podle vyšetřovatelů zavražděn kvůli své investigativní práci. Občanští aktivisté svolali na dnešní odpoledne do desítek měst vzpomínková shromáždění. V Bratislavě se ho zúčastnilo několik tisíc lidí a Kuciakův otec kritizoval nynější vládu Roberta Fica, který byl premiérem i v době dvojnásobné vraždy.

„Navzdory tomu, že uplynulo šest let, stále slyšíme výhrůžky na adresu novinářů, útoky na občanskou společnost, slyšíme slova o vládě tvrdé ruky. Bezprostředně po vraždě společnost dala jasně najevo svou touhu, že chce žít na slušném a spravedlivém Slovensku, tato touha je aktuální i dnes,“ řekla novinářům Čaputová poté, co v centru Bratislavy položila kytici a zapálila svíčku u památníku zavražděné dvojice.

Ministr spravedlnosti Boris Susko, který je členem Ficovy strany Směr-sociální demokracie (Směr-SD), před novináři tvrdil, že vražda byla zneužívána k politickým účelům.

Vražda Kuciaka a Kušnírové v roce 2018 vyústila v mohutné protivládní demonstrace a v politickou krizi. V zájmu jejího řešení Fico na funkci premiéra rezignoval. Jeho strana Směr-SD pak zůstala u moci do řádného termínu parlamentních voleb v roce 2020, které skončily její porážkou a odchodem do opozice. Loni Směr-SD předčasné volby vyhrál a Fico se stal premiérem počtvrté.

Občanská iniciativa Za slušné Slovensko, která po Kuciakově vraždě organizovala protivládní demonstrace, na dnešní odpoledne svolala vzpomínková shromáždění do zhruba čtyř desítek měst na Slovensku i v zahraničí včetně Česka.

Varování Kuciakova otce

„Arogance této státní moci nemá hranic. Už jsou to nejenom skryté vyhrůžky, už vyhrožují přímo,“ řekl Kuciakův otec v projevu na vzpomínkovém shromáždění v Bratislavě, kam přišel spolu se svou chotí a s matkou zastřelené Kušnírové. Dav je přivítal potleskem, lidé skandovali hesla proti Ficovi a znovu tleskali novinářům či hercům, kteří rovněž vystoupili na pódiu a kritizovali Fica.

List Denník N s odvoláním na pořadatele napsal, že v Bratislavě se sešlo 6 000 až 7 000 lidí. To znamená nižší účast než na dřívějších protivládních demonstracích, jež opakovaně svolávala opozice proti změnám v trestním právu, které pak parlament před dvěma týdny schválil.

„Vražda, která se stala před šesti lety, zůstane navždy tragickým momentem slovenských dějin. Dnes opět vidíme přibývající útoky na novináře, jejich šikanu, používání nenávistného a útočného jazyka,“ prohlásil předseda nejsilnějšího opozičního hnutí Progresivní Slovensko Michal Šimečka.

Fica v souvislosti s výročím Kuciakovy vraždy kritizovali ve společném prohlášení šéfredaktoři téměř dvou desítek médií. „Za šest let od vraždy se nepoučil. Naopak. Ještě přitvrzuje. Nepohodlné novináře označuje za nepřítele státu. Odmítá odpovídat na jejich dotazy a upřednostňuje dezinformátory,“ napsali zástupci tisku i dalších médií. Fico si podle nich sice Kuciakovu vraždu neobjednal, ale je politicky zodpovědný za prostředí, ve kterém si někdo myslel, že vražda novináře mu projde.

Soud první instance na Slovensku loni v novém líčení opětovně zprostil Mariana Kočnera obžaloby z objednání Kuciakovy vraždy, naopak vinnou ze sjednání tohoto zločinu uznal Kočnerovu známou Alenu Zsuzsovou. Verdikt není pravomocný, případem se znovu zabývá slovenský Nejvyšší soud, který v roce 2021 zrušil osvobozující verdikt nižšího soudu nad Kočnerem a Zsuzsovou.

Video  Brutální vražda investigativního novináře a jeho snoubenky otřásla nejen celým Slovenskem.  - Videohub
Video se připravuje ...

elsberatel1 ( 22. února 2024 15:36 )

9 z 10 Slováků je nespokojených, desátý žije u nás

Uživatel_5650027 ( 22. února 2024 00:36 )

Když to prohlásila Čaputová...a Jenerál Pávek se nevyjádřil???

nordmedia ( 21. února 2024 22:16 )

Naivky 🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Zobrazit celou diskusi