Šárka Grossová se v pořadu Supechat svěřila, že musela podstoupit hned tři operace během půl roku. Přišla o obě prsa, dělohu i vaječníky. „Měla jsem nádor, ale nebyl zhoubný. Maminka ale zhoubný nádor měla. Bylo mi doporučeno vyndat toho co nejvíce. Nechtěla jsem přijít o svá prsa, to žádná ženská, ale co se dá dělat. Člověk chce zůstat zdravý. Dám přednost zdraví před estetikou,“ svěřila se.

Preventivní mastektomi, tedy odstranění prsou, a také odstranění vaječníků a vejcovodů má za sebou i členka legendární dívčí kapely Holki Radana Labajová (43). Zpěvačka se tímto zákrokem snažila předejít dědičné rakovině, jež připravila o život její příbuzné. Preventivní odebrání prsů ze stejného důvodu v minulosti přiznala i hollywoodská herečka Angelina Jolie (48).

Onkogynekolog Roman Kocián
Autor: Pacientská organizace Veronica

Onkogynekolog  Roman Kocián se zmíněné problematice úzce věnuje a proto odpověděl i na dotazy Blesku.

Kdy ženy preventivní odstranění orgánů v tak velkém rozsahu podstupují?

Každý člověk má v buňkách geny, některé z nich jsou zodpovědné za opravu genetické informace. Mezi ně patří i BRCA geny (jmenují se breast cancer genes - BRCA).  Asi 15 % žen je má vrozeně mutované, to znamená, že nefungují dobře.

Pokud má tento gen mutovaný, má tato žena vysoké riziko vzniku rakoviny různých orgánů. U BRCA mutovaných genů nejčastěji rakoviny prsu a vaječníku, ale i jiných nádorů. Proto podstupují preventivní operace, jako je odstranění prsních žláz, vaječníků a vejcovodů. Děloha se v tomto případě běžně neodstraňuje.

Chápu tedy správně, že v těchto případech jsou velmi důležité genetické testy...

Každá nemocná žena s rakovinou vaječníků by měla podstoupit genetické testování. Pokud je mutace u nemocné prokázána, tak se dále testují zdraví příbuzní. Jen těm s rizikem, tedy prokázanou mutací, je doporučeno preventivní odstranění vaječníku a vejcovodů, ale ne dříve než po 35. roku věku, kdy narůstá individuální riziko převyšující riziko v populaci. Toto preventivní chirurgické odstranění vaječníků i vejcovodů je od vzniku zhoubného onemocnění ochrání. 

Jak pacientky celou situaci zvládají psychicky?

Nejtěžší je pro zdravé ženy s prokázanou mutací v genech se k preventivní operaci rozhodnout. Je pro ně těžké akceptovat chirurgický zásah do svého zdravého organismu. Proto mají podporu v ambulancích preventivní onkologie a ambulancích pro ženy s vrozenou dispozici k nádorovému onemocnění prsů a ovárií. Naprostá většina těch s prokázanou mutací preventivní operaci podstoupí. Rakovina vaječníků je totiž velmi závažné onemocnění, říká se jí tichý zabiják. 

Jak se pak prakticky změní život ženám bez orgánů, jako jsou prsa, vaječníky, děloha? Užívají nějaké hormonální přípravky?

 Po preventivním odstranění vaječníků i vejcovodů ženy užívají hormonální substituci, která jim umožňuje žít plnohodnotný a kvalitní život. Vyhnou se tak příznakům plynoucím z nedostatku estrogenů, jako je špatná kvalita kůže, vlasů, suchost sliznic, řídnutí kostí a onemocnění srdce a cév.  

Pomáhá organizace Veronica

Ženám, které onemocní rakovinou děložního hrdla, vaječníků, vulvy nebo endometria, se dlouhodobě věnuje pacientská organizace Veronica. Pomáhá také pacientkám, které jsou nositelkami genů BRCA1 a BRCA2, u nichž je velká pravděpodobnost, že onemocní rakovinou prsu nebo vaječníku.

 

Video
Video se připravuje ...

Lucie si kvůli vzácné genové mutaci nechala odstranit prsa a vaječníky Andrea Ulagová, Jan Jedlička

 

Fotogalerie
12 fotografií