Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Jednohubky u Zemana: Po Ficovi s Orbánem přivítal i prezidentského adepta Pellegriniho

Autor: simao - 
29. února 2024
16:59

Exprezident Miloš Zeman opět usedl za stůl s jednohubkami a přivítal i ve čtvrtek hosta ze Slovenska - prezidentského kandidáta a expremiéra Slovenska Petera Pellegriniho, který je spolu s Ivanem Korčokem favoritem slovenských voleb.

Po jednání šéfů parlamentů V4 v Praze se Peter Pellegrini vydal směr Jaselská ulice do kanceláře českého exprezidenta Miloše Zemana, a navázal tak na slovenského premiéra Roberta Fica, který Zemana navštívil s maďarským premiérem Viktorem Orbánem.

Zeman přitom návštěvy vítá ve své exprezidentské kanceláři na Praze 6 tradičně ve středu, ale kvůli jednání představitelů V4 v Praze udělal výjimku a po úterní návštěvě Fica přijal ve čtvrtek i Pellegriniho, který je aktuálně šéfem vládní strany Hlas-SD.

Na jednání, které začalo v 15:00, se opět podávaly oku lahodící jednohubky. Expremiér Pellegrini je zároveň společně s exministrem zahraničí Ivanem Korčokem jedním z hlavních favoritů březnových prezidentských voleb, které rozhodnou o nástupci Zuzany Čaputové na Bratislavském hradě.

Kdo je expremiér Peter Pellegrini?

  • Ekonom a politik Pellegrini, předseda slovenské vlády v letech 2018 až 2020, dlouhá léta působil ve straně Směr-SD Roberta Fica a od loňského října je podruhé předsedou parlamentu.
  • Pellegrini je vedle dosluhující prezidentky Zuzany Čaputové dlouhodobě nejpopulárnějším slovenským politikem a podle průzkumů k prezidentským volbám byl donedávna i jejich favoritem. Dotáhl se na něj však bývalý diplomat a exministr zahraničí Ivan Korčok a na Slovensku se tak očekává vyrovnaná bitva.
  • Po odchodu z Ficovy strany Směr-SD v roce 2020 si Pellegrini založil vlastní formaci Hlas-sociální demokracie (Hlas-SD). V loňských zářijových parlamentních volbách skončila jeho strana třetí se ziskem 14,7 procenta hlasů a 27 poslaneckých mandátů a nakonec se dohodla na vládě s vítězným Směrem-SD a nacionalistickou Slovenskou národní stranou (SNS) Andreje Danka, který také kandiduje na prezidenta.
  • Bez Petera Pellegriniho by k instalování Fica počtvrté premiérem nedošlo,“ míní politolo Grigorij Mesežnikov.
  • Svůj záměr kandidovat v prezidentských volbách oznámil Pellegrini letos 8. ledna současně s oznámením termínu voleb 23. března.
  • Pellegrini se narodil 6. října 1975 v Banské Bystrici. Vystudoval obor finance, bankovnictví a investování na Univerzitě Matěje Bela ve svém rodném městě a Ekonomickou fakultu na Technické univerzitě v Košicích. Od roku 1998 podnikal a v politice se začal angažovat v roce 2002, kdy se stal asistentem poslance Směru Ľubomíra Vážného. O čtyři roky později již za Směr poprvé zasedl v Národní radě SR.
  • Od roku 2012 byl dva roky státním tajemníkem na ministerstvu financí. V roce 2014 byl krátce ministrem školství, v letech 2014 až 2016 poprvé předsedou parlamentu. Před nástupem do čela vlády byl od března 2016 místopředsedou vlády a ministrem pro investice a informatizaci.
  • Do úřadu premiéra nastoupil Pellegrini v březnu 2018, když vrcholila krize kolem vraždy novináře Jána Kuciaka, jež vyvolala v zemi mohutné demonstrace. Tehdejší prezident Andrej Kiska jej pověřil sestavením kabinetu poté, co přijal demisi třetí vlády Roberta Fica. V čele kabinetu skončil Pellegrini po porážce ve volbách v únoru 2020.

Video  Za Zemanem přijeli Fico s Orbánem. Podávaly se i řízečky.  - Blesk Zprávy - Anna Marie Bukovanská
Video se připravuje ...

bizon_pepa ( 2. března 2024 04:47 )

Přesně tak.

bizon_pepa ( 2. března 2024 04:46 )

Mám obavy, že jsi pod prahem jeho.vnímání. Takže ti nezbude nic jiného než být vtipný.

bizon_pepa ( 29. února 2024 23:28 )

🙂

Uživatel_5541614 ( 29. února 2024 23:14 )

Fico je borec

Uživatel_5541614 ( 29. února 2024 23:13 )

Beru taky raději Rusa

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa