Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Nejlepší přírodní lubrikanty. Který máte doma v kuchyni a proč je používat zrovna při sexu?

  • Využijte přírodní lubrikanty
    4. března 2024 | 06:00

    Pokud patříte mezi příznivce všeho přírodního a na chemické lubrikanty s nejrůznějšími vůněmi a příchutěmi se díváte s odporem, pak není nic jednoduššího než sáhnout po některém z přírodních olejů. Vyznáte se v nich?

    Který je vlastně nejlepší a existují při používání přírodních lubrikantů nějaká rizika?

  • Výhody používání přírodních lubrikantů

    Jaké jsou nejlepší přírodní lubrikanty?
    Autor: istock.com

    Přírodní alternativy jsou vždy lepší. Jednak jsou vhodné na citlivé sliznice a snižují možnost podráždění či alergické reakce, jednak jsou ekologické, snadno dostupné a mnohé z nich i levné. Pokud se ptáte, jak si vyrobit lubrikant doma, není nic jednoduššího než zajít do kuchyně a sáhnout po svém oblíbeném oleji, například olivovém. Pojďme si představit ale ty opravdu nejlepší a přidat některé varianty, které mohou být vhodné i pro použití s kondomem a pro jakékoli sexuální hrátky se sexuálními hračkami. 

    Pravidlo číslo jedna zní, že jako lubrikant ke zvlhčení sliznice pohlavních orgánů a zvýšení klouzavosti při sexu můžete použít jakýkoli přírodní olej. Právě oleje, které se lisují ze semen a ořechů, obsahují cenné složky, mají i léčivé vlastnosti, jsou příjemné na dotek, nedráždivé a bez nevábného pachu či přehnané vůně. Protože neobsahují žádné syntetické a uměle přidané chemické látky, parabeny, konzervanty, parfémy, emulgátory a podobně, jsou hypoalergenní a vhodné pro citlivé osoby. Riziko podráždění a vzniku alergických reakcí je tak opravdu velmi malé a jejich použití je mnohem šetrnější, a to nejen k pokožce, ale i k životnímu prostředí.

     

  • Kokosák na prvním místě: antimikrobiální, voňavý a levný

    Jaké jsou nejlepší přírodní lubrikanty?
    Autor: istock.com

    Co lze použít místo lubrikačního gelu? Za nejčastěji používaný a nejvhodnější lubrikant se považuje kokosový olej. Ten je nejen příjemný, snadno aplikovatelný, protože v chladnějším prostředí má spíše krémovitou konzistenci, ale i příjemně voní po kokosu. Díky svým obsaženým antimikrobiálním látkám působí proti kvasinkám a plísním, přirozeně zvlhčuje pokožku, navíc i skvěle chutná. I při divokém sexu umožňuje předcházet podráždění sliznice nebo vzniku drobných trhlinek a následné infekci.

    Pozor dávejte jen v případě používání s kondomem, pokud za žádnou cenu nechcete otěhotnět. Stejně jako v případě jiných olejů a tuků snižuje pevnost latexu, který může (ale nemusí) prasknout, protože olej latex rozkládá. Při používání kokosového oleje si rovněž dávejte pozor, aby vám brzy nezplesnivěl, pakliže do něj strkáte špinavé prsty.

     

  • Navštivte kuchyň: olivový, sezamový, nebo mandlový?

    Jaké jsou nejlepší přírodní lubrikanty?
    Autor: istock.com

    Z dalších olejů můžete použít například olivový olej, mandlový olej, sezamový olej nebo třeba rýžový či avokádový. Tyto oleje pravděpodobně máte běžně doma v kuchyni, tedy pokud se nespokojíte s řepkovým či slunečnicovým olejem na běžné smažení. Za studena lisované oleje jsou pak bohaté na omega-3 a omega-6 mastné kyseliny a celkově prospívají našemu zdraví. Díky vitaminu E zvláčňují pokožku a dají se používat také ke kosmetickým účelům. Samozřejmě i jako lubrikanty jsou výborné, ale opět dávejte pozor v případě použití s kondomem nebo v případě olejů nekompatibilních se sexuálními hračkami.

     

  • Olej z vlašských ořechů nebo melounových jader

    Jaké jsou nejlepší přírodní lubrikanty?
    Autor: istock.com

    Další možností může být také již dražší jojobový olej, který je vynikající na pleť, případně některé jiné finančně nákladnější oleje, jako například olej z malinových semen nebo olej z melounových jader, který je vysoce hydratační a krásně kluzký. Dostupný je i olej ze lněných semínek, který je rovněž velmi kluzký. Při používání všech těchto olejů a zejména těch z ořechů a semen, například oleje z vlašských oříšků nebo třeba makadamového oleje, mějte však na paměti, že nemají neomezenou trvanlivost, ale po nějaké době přirozeně žluknou. Některé z nich je potřeba uchovávat v ledničce, například olej ze lněných semínek, který pokud je zastudena lisovaný, žlukne opravdu rychle.

    Ořechové oleje jsou ale velmi chutné, zdravé, obsahují cenné látky, jejich cena je však již vyšší. Člověk si říká, jestli jich není pro používání k sexu vlastně škoda. Záleží však na vás, pokud chcete luxus, máte ho mít!

     

  • Olej z hroznových jader nebo šípkový olej

    Jaké jsou nejlepší přírodní lubrikanty?
    Autor: istock.com

    Jedním z dalších tipů pro náročné je olej z hroznových jader, který má vynikající vlastnosti. Je voňavý, chutný, antimikrobiální… a správně kluzký i velice příjemný pro pokožku a sliznice. Má skvělé antioxidační vlastnosti a nezpůsobuje žádné podráždění pokožky. Další lahůdkou může být i šípkový olej, ten se používá proti vráskám a na suchou pleť. Jako občasný lubrikant je již naprostým luxusem, ale můžete si jej naředit s jiným olejem, například smíchat také s bambuckým máslem. To je samo o sobě velmi tuhé a hutné, ale jako lubrikant se klidně použít dá. Opět ale pozor při používání kondomu.

     

  • Jaký lubrikační gel použít s kondomem?

    Jaké jsou nejlepší přírodní lubrikanty?
    Autor: istock.com

    Jaký přírodní lubrikant však použít s kondomem, když se bavíme jen o olejích a tucích? Tady to asi nepůjde, ale existuje spousta bio lubrikačních gelů, které jsou vyrobeny pouze z šetrných přírodních látek, například obsahují vysoce hydratační rostlinný glycerin a kyselinu mléčnou, případně další přírodní látky, a jsou přímo k používání s kondomy určeny.

Autor: Taťán Kročková
Diskuse ke článku
.