Pelíšky z roku 1999 patří k našim nejúspěšnějším filmům a hlášky z této hořké komedie zlidověly. Na jejich úspěch se teď pokusí navázat žhavá novinka s názvem A máme, co jsme chtěli. Hvězdně obsazená tragikomedie se odehrává během silvestrovského večera roku 1992, poslední den společného Československa.

Rodinné setkání na Silvestra se kvůli jedné dramatické události změní v chaos. A ten se s každou další vypitou borovičkou jen stupňuje! „Atmosféra na natáčení v bratislavské vile mi velmi často připomínala atmosféru natáčení Pelíšků. Bylo to velmi rodinné, uvolněné a usměvavé. Práce na filmu byla soustředěná, ale zároveň úsměvná a humorná,“ říká Bolek Polívka. V čem dalším lze nalézt mezi filmy podobnosti?

Holubová a Polívka opět spolu

V Pelíšcích si Bolek Polívka zahrál postavu Václava Šebka, bratra majora Šebka neboli Miroslava Donutila (73). Oba se neustále hecují do různých sázek, ať už je to zadržení dechu, nebo známé měření medvěda kodiaka. Eva Holubová si zase střihla postavu učitelky Evy, která sama vychovává malého Péťu a snaží se najít lásku. Ve filmu A máme, co jsme chtěli si pro změnu zahráli partnery, jako např. v Pupendu. Polívka tentokrát ovšem není sochař, ale gynekolog v důchodu!

Generace pod jednou střechou

Stejně jako v Pelíšcích se i tady sejde hned několik generací pod jednou střechou. A jak to bývá, nebude nouze o konflikty, ani stará tajemství, která vyplouvají na povrch. Nechybí ani mladá láska revoltující proti době...

Sváteční atmosféra

Pelíšky jsou neodmyslitelně spojeny s Vánocemi, během kterých se jednak odehrávají a také se snímek v televizi vysílá už řadu let přímo na Štědrý den. Slavnostní nálada nás nemine ani v novince – tentokrát se děj odehrává na Silvestra!

Mezní historické události

Oba filmy zobrazují události, které byly klíčové pro naši zemi. Zatímco Pelíšky zobrazují osudy těch, kterých se týkala sovětská okupace Československa v roce 1968, děj filmu A máme, co jsme chtěli zavede diváky do dne, kdy byla rozdělena federativní republika. V obou filmech také zazní hymna – v jednom ji zpíval Jiří Kodet (†67), ve druhém zase Jan Budař (46).

Hlášky z filmů

PELÍŠKY

  • „Kde udělali soudruzi z NDR chybu?“
  • „A skláři nebudou mít co žrát!“
  • „A komu tím prospějete, co?“
  • „Mami, to máme zase rajskou? – Co vidíš? – Kuře. – Tak vidíš!“
  • „Objevil se nám tady takový nešvar...“

A MÁME, CO JSME CHTĚLI

  • „Vy tu máte sovětskou hymnu. A na druhý straně je americká! – Člověk nikdy neví, která se bude hodit, že jo...“
  • „To je dárek od dánských přátel, taková recese na studenou válku!“

Video
Video se připravuje ...

10 chyb, kterých jste si nevšimli ve filmu Pelíšky Blesk

Fotogalerie
72 fotografií