Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Šokující zásah letadla: Elektrický výboj sklouzl po trupu jen krátce po vzletu!

Autor: btk - 
6. března 2024
22:53

Naprosto unikátní video zachytila kamera poblíž mezinárodního letiště ve Vancouveru. Krátce po startu letadla oblohou prosvištěl elektrický výboj a zasáhl trup Boeingu 777. Zářivá čepel se po trupu letadla naštěstí jen sklouzla. Cestující jsou v pořádku, konstrukce letadel jsou na podobné situace připravené. Podle vědců k podobnému střetu dochází průměrně jednou ročně.

Bouře jsou pro letadla velkou výzvou. V minulosti docházelo kvůli špatnému počasí k leteckým katastrofám. Moderní stroje už dnes naštěstí dokážou s hromobitím účinně bojovat. I přesto ale stále dochází k zásahu bleskem, byť velmi zřídka. A právě tento týden se jednomu studentovi podařilo něco neuvěřitelného. Při jednom ze vzletů Boeingu 777-300ER z mezinárodního letiště ve Vancouveru student natočil zásah blesku, který téměř proťal trup letadla. O události informoval City News Vancouver.

Video  Blesk zasáhl letadlo ve Vancouveru.  - X.com/@thenewarea51
Video se připravuje ...

„Je to jedno z mých nejoblíbenějších letadel. Jeho motory doslova hřmí, je to vzrušující slyšet naživo. Chtěl jsem si ho jen natočit na svůj telefon. Měl jsem obrovské štěstí,“ řekl o Boengu 777 devatenáctiletý mladík.

Letadla jsou na bouři připravená

Sám studuje v pilotním programu BCIT. Místo nevinného videa ovšem student natočil až spektakulární podívanou. Úder blesku potvrdila i společnost Air Canada. Letadlo mělo namířeno do londýnského Heathrow. Následná kontrola v Londýně neobjevila žádnou závadu a stroj mohl znovu vzletět.

„Jistě se může jednat o děsivý zážitek. Cestující jsou ale v naprostém bezpečí, a to díky moderním konstrukčním prvkům letadel. Většina strojů je vyrobena z hliníku. Kovová kostra funguje jako vodič, tudíž pokud letadlo zasáhne blesk, elektřina se rozprostře po celé konstrukci,“ napsal Úřad pro vědu a bezpečnost McGillovy univerzity.

Průměrný zásah bleskem? Jednou ročně!

Podle NEXTA je letadlo bleskem průměrně zasaženo jednou ročně. Zachytit něco podobného na kameru je proto naprosto unikátní. Národní úřad pro oceán a atmosféru zdůrazňuje, že blesk sice může způsobit škody, ale už několik dekád nezpůsobil pád komerčního letadla.

Video  Pád letadla s hercem Christianem Oliverem (†51) a jeho dvěma dcerami (†10 a †12)  - X / @theinformantofc
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi