Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Na plný plyn, na plné čáře nebo bez pásů. Kteří politici na silnicích zhřešili?

  • Autor: ahe - 
    10. 3. 2024
    05:00

    Na silnicích se může jakýkoli dopravní přestupek stát osudovým. Přesto jsou časté a dopouštějí se jich i lidé z nejvyšších politických pater, napříč spektrem stran. Zde je přehled z poslední doby i malá připomínka přestupků starších, a to i od politiků, kteří teď nejsou v záři reflektorů a v nejvyšších politických patrech. 

  • 1.Vít Rakušan, ministr vnitra (45, STAN)


    Je nejaktuálnějším hříšníkem z pohledu dopravní policie. Před několika dny se dopustil přestupku, který dokonce zdokumentoval. Natáčel totiž video v autě po cestě na debatu s občany ve Vyškově. Když ho zveřejnil na sociální síti X, ukázalo se, že neměl zapnuté bezpečnostní pásy. Policii tak přidělal práci, hrozí mu za to pokuta 1 500 až 2 000 korun.

  • 2.Petr Pavel, prezident (62)

    Vloni v srpnu se vydal prezident na silnici na motorce bez ochranné helmy. Neunikl ale pozornosti. „Vnímám své pochybení a za zjevný dopravní přestupek se omlouvám,“ reagoval tehdy. Uvedl, že při jízdě na motorce celý život dodržuje bezpečnostní opatření, od přilby přes oblečení s chrániči až po airbagovou vestu. „Jel jsem dohustit pneumatiky k čerpací stanici, jednalo se o trasu dlouhou 1,5 kilometru po řídce používané komunikaci. Byla to hloupost. Uvědomuji si, že prezident by měl jít v dodržování pravidel příkladem,“ kála se tehdy hlava státu.

  • 3.Andrej Babiš, expremiér (69, ANO)

    Opakovaně na silnicích hřešil i předseda opozičního hnutí ANO. Naposledy vloni v květnu, když při cestě do Budapešti překročil povolenou rychlost. Na české dálnici ho zastavil neoznačený policejní speciál značky Škoda Superb. „Výjimečně jsem překročil rychlost a hned na mě došlo. Omlouvám se a jezděte pomalu,“ přiznal prohřešek na sociálních sítích. Nejednalo se přitom o jediné přešlápnutí. V říjnu 2021 se nevěnoval řízení na dálnici D1, když za volantem natáčel video, v němž komentoval rekonstrukci dálnice a díval se opakovaně do podkladů. Zaplatil za to pokutu 1 500 korun.

    Andrej Babiš se na svém instagramu pochlubil, že má nový elektrovůz. Andrej Babiš se na svém instagramu pochlubil, že má nový elektrovůz. | Instagram/ Andrej Babiš

     

  • 4.Vlastimil Válek, ministr zdravotnictví (63, TOP 09)

    I on v květnu 2022 jel v autě nepřipoutaný bezpečnostním pásem. Českému sdružení obětí dopravních nehod za to následně poslal 10 tisíc korun, což potvrdil tehdy novinářům mluvčí resortu Ondřej Jakob.

  • 5.Alena Schillerová, exministryně financí (59, ANO)

    V únoru 2021 vyrazila do obchodních řetězců zkontrolovat, jestli snížily cenu respirátorů a jak jsou na tom se zásobami. Na sociální síti k tomu následně vyvěsila video, kde důvody cesty vysvětlovala. K její smůle však video zaznamenalo, že nebyla v autě během jízdy připoutaná. I ona pak  přispěla za svůj prohřešek na České sdružení obětí dopravních nehod.

    Sněm ANO: Alena Schillerová (10.2.2024) Sněm ANO: Alena Schillerová (10.2.2024) | Blesk:Michal Protivansky/CNC

     

  • 6.Další hříšníci

    Ivo Vlach, náměstek primátora Olomouce (65, TOP 09)
    V květnu 2012 srazil svým autem v Olomouci jednapadesátiletou ženu. Ta svým zraněním podlehla. Byl obžalován z usmrcení z nedbalosti, trestní stíhání bylo podmíněně zastaveno. Vlach své pochybení před soudem přiznal, uzavřel dohodu o odškodnění s pozůstalými a zavázal se, že po zkušební dobu nebude řídit motorová vozidla.

    Jiří Paroubek, expremiér (71, tehdy ČSSD)
    Dnes už to působí jako dávná historie. V listopadu roku 2007 se Paroubek ženil s tlumočnicí Petrou Kováčovou (Paroubkovou). Při cestě na svatbu do Mariánských Lázní fotografové Blesku nachytali řidiče, který ho vezl, jak překročil asi o 70 kilometrů povolenou rychlost. Paroubek tvrdil, že  skoro celou cestu spal. Audi se podle reportérů Blesku a Aha řítilo dvousetkilometrovou rychlostí. V určité chvíli přejelo dokonce dvojitou plnou čáru.

    Video  Bez urážky Zuzany Bubílkové: Je Rakušan rovný jako vývrtka? A Soukupův flákanec 
    Video se připravuje ...

Mirek Kráťa ( 10. března 2024 08:36 )

Co to má společného s článkem?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa