Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

MDŽ: Francie zpečetila právo na potrat v ústavě, Macron slíbil boj proti tmářství, přišla i Brigitte

Autor: ČTK, swp, mav - 
8. března 2024
14:52

Francie se stala jedinou zemí na světě, kde je právo na potrat zakotveno v ústavě, prohlásil dnes francouzský prezident Emmanuel Macron během slavnostního aktu změny francouzské ústavy. Zaplněné náměstí Vendôme před budovou ministerstva spravedlnosti přihlíželo podepisování textu a otisku historické pečetě. 

„Vedeme boj jménem všech žen, budeme bojovat proti šířícímu se tmářství,“ slíbil v projevu Macron. Prezident připomněl i situaci žen v mnoha zemích, které nemají právo na potrat, ale ani právo se vzdělávat nebo rozhodovat o vlastním životě. Právo na potrat navrhl zanést i do Listiny základních práv Evropské unie.

Z právního pohledu měl dnes hlavní úlohu ministr spravedlnosti Éric Dupond-Moretti, který je ve francouzštině označován jako „strážce pečetí“. Na dokument o změně ústavy připojil voskovou pečeť. Vytvořil ji pomocí lisu z 19. století a dvou stříbrných pečeticích forem o průměru asi 12 centimetrů, které byly za tímto účelem přivezeny z trezoru národního archivu, napsal Le Point.

Aktu přihlížela i první dáma Brigitte Macronová. Písničkářka Catherine Ringerová zazpívala státní hymnu Marseillaisu, do níž přidala i oslovení občanek-žen. Informovala o tom místní média.

Dnešní Mezinárodní den žen je ve Francii i dnem protestů žádajících rovnost obou pohlaví na pracovním trhu. Po celé zemi je ohlášeno na 200 průvodů a demonstrací. Ten největší se očekává v Paříži, začít by měl kolem 14:00.

Změnu ústavy v pondělí na společné schůzi ve Versailles schválili poslanci. Návrh zákona byl odsouhlasen drtivou většinou 780 ku 72 hlasům a přivítán dlouhým potleskem vestoje.

Ženy mají ve Francii právo na potrat od roku 1974. Rozhodnutí Nejvyššího soudu USA z roku 2022 ale přimělo aktivisty k vyvinutí tlaku na Francii, aby se stala první zemí, která toto právo výslovně chrání v ústavě. Podle průzkumů veřejného mínění podporuje legálnost potratů přibližně 80 procent Francouzů.

Video  Historie MDŽ  - .
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi