Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Pět skialpinistů zahynulo ve švýcarských Alpách: Po šestém úřady pátrají

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Profimedia.cz)
Aktualizováno -
11. března 2024
18:09
Autor: ČTK, rix - 
11. března 2024
06:22

Ve švýcarských Alpách v kantonu Valais našli v neděli večer záchranáři pět mrtvých skialpinistů, kteří byli pohřešovaní od soboty. Po šestém ze skupiny stále pátrají, uvedl v pondělí server veřejnoprávní rozhlasové a televizní stanice SRF.

Do oblasti u hory Tete-Blanche, která u hranic s Itálií ční do výšky přes 3700 metrů nad mořem, úřady v neděli kolem 19:30 i přes nepříznivé počasí vyslaly tři záchranáře a jednoho policistu. Po zhruba dvou hodinách se jim podařilo objevit pětici těl.

„Záchranáři se dostali až na extrém a extrémní limit možností,“ řekl v pondělí na tiskové konferenci šéf místní policie v kantonu Valais Christian Varone. Kvůli špatným podmínkám nemohli záchranáři dlouho vyjet na pomoc. „Někdy je prostě nutné se sklonit před přírodou,“ řekl Varone. Podle úřadů se do pátrací a záchranné akce zapojilo během víkendu 11 vrtulníků.

V noci bylo pátrání po pohřešovaném lyžaři pozastaveno. Ráno pak bylo opět obnoveno. „Budeme dělat vše, co je v našich silách, tak dlouho, jak bude naděje, ale buďme realisté ohledně podmínek, které tento člověk (pohřešovaný) zažil za posledních 48 hodin,“ uvedl Varone.

Co bylo příčinou úmrtí skialpinistů ve věku 21 až 58 let, zatím ze zpráv švýcarských úřadů není zřejmé. Agentura Reuters napsala, že pět ze šesti členů skupiny bylo z jedné rodiny z kantonu Valais, šestá osoba pocházela z kantonu Fribourg.

Místní úřady vyzvaly návštěvníky a lyžaře k mimořádné opatrnosti. Kvůli bouři Monica zasáhly oblast silné větry a srážky, což výrazně navýšilo nebezpečí lavin. Ty částečně zablokovaly silnice vedoucí do populárního letoviska Zermattu. O víkendu v kantonu Valais lavina zabila v jiném incidentu dalšího lyžaře.

Video  Nejrychlejší Čech na lyžích! Z kopce se řítil 248 km/h a překonal legendu.  - isport.tv
Video se připravuje ...

 

index index ( 11. března 2024 09:58 )

Klasika, prostě podcenili Alpy začátkem března a umrzli. Byla to čistě jejich chyba !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání