Už podruhé v historii celosvětové soutěže krásy Miss World vyhrála celé klání česká dívka. Prvním titulem se u nás pyšní Taťána Kuchařová. A možná, že právě v tom, respektive v barvě jejích vlasů, pramení nové problémy, které popudily světové fanoušky soutěže. Namísto slov pochval se totiž nyní vítězná blondýna dočkala pořádné kritiky...

Drsná kritika na sociálních sítích

Na sociálních sítích a hlavně na oficiálním profilu soutěže se kolem vítězství české krásky začaly rojit četné spekulace a nevybíravé rasistické komentáře o tom, že vítězství Pyszkové není zasloužené. A to hlavně proto, že je světlé pleti a má blond vlasy. 

„Miss Česká republika je krásná, nepochybně. Mohla by být dvojčetem loňské vítězky, ale i ona hluboko uvnitř ví, že ta koruna měla jít do Botswany. Věřím, že je nejvyšší čas, aby se africké/černé země stáhly z této šarády. Rok co rok posíláme to nejlepší, a i když je jasné, že by měly vyhrát, jsou upozaďovány,“ zní například jeden z komentářů na instagramu soutěže s tím, že si korunku více zasloužila některá z dívek tmavé pleti. A jiný pokračuje: „Totální blbost, Botswana zvládla s přehledem poslední disciplínu a měla vyhrát. Je jasné, že nechcete, aby vyhrál Afričan,“ zní tvrdá kritika dalšího. Většina z fanoušků tak útočila především na vzhled a rasu české krásky. 

Co na to Makarenko?

S reakcí nijak neotálela ani prezidentka české soutěže krásy Miss Czech Republic Taťána Makarenko

„Co na to říct? Já si myslím, že všichni, kteří se podívali alespoň na nějaké zběžné informace o finále Miss World 2024 v Indii, tak viděli, že v top čtyři byly dvě ženy tmavé pleti a dvě ženy bílé pleti, takže to bylo fifty fifty. 

Myslím si, že je úplně fér, když v top čtyři byly dvě ženy tmavé pleti a dvě dívky bílé pleti, takže opravdu necítím jakoukoli diskriminaci finalistek z Afriky,“ uvedla prezidentka pro extra.cz s tím, že v případě soutěže krásy nejde o politickou záležitost, a z těchto důvodů apeluje na všechny kritiky, aby na ni tak nepohlíželi. Nezapomněla poznamenat, že je hrdá na výsledky českého soutěžního klání a vítězku Krystynu plně podporuje.

Video
Video se připravuje ...

Taťána Makarenko: Proč v pořádání soutěže Miss nemá konkurenci? Markéta Reinischová

Fotogalerie
55 fotografií