Pátek 3. května 2024
Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav
Oblačno, déšť 19°C

Rus prověřovaný kvůli výbuchu ve Vrběticích záhadně zemřel v Řecku. Pomohl agentům GRU?

Autor: ČTK - 
12. března 2024
19:20

V Řecku zemřel bývalý voják sovětské armády Nikolaj Šapošnikov, kterého česká policie prověřovala kvůli výbuchům v muničním areálu ve Vrběticích na Zlínsku. Zjistily to Radiožurnál a server iROZHLAS. Šapošnikov byl v době výbuchů v roce 2014 zaměstnancem společnosti Imex Group. Policisté se zaměřili na to, zda byl v kontaktu s generálem ruské tajné služby GRU Andrejem Averjanovem, jehož jednotka údajně výbuchy naplánovala a provedla. Šapošnikov to popíral.

Podle zdrojů Radiožurnálu a serveru iROZHLAS zemřel Šapošnikov na zástavu srdce, pitva neprokázala cizí zavinění. Na řeckém poloostrově Chalkidiki dlouhodobě pobýval.

Ostravská společnost Imex Group byla nájemcem muničních skladů ve Vrběticích. Šapošnikov pro ni pracoval jako obchodník. Investigativní novinář portálu Bellingcat Christo Grozev před dvěma lety uvedl, že Šapošnikov několik dní před vrbětickým výbuchem cestoval do Portugalska a ve stejnou dobu tam pobýval i velitel elitní jednotky GRU 29155 Andrej Averjanov. Důstojníky této jednotky Anatolije Čepigu a Alexandra Miškina považuje český vyšetřovací tým za strůjce vrbětických explozí. Šapošnikov zařizoval návštěvu obou agentů, kteří oficiálně vystupovali jako obchodníci.

Server iROZHLAS upozornil, že není jisté, zda je tato vyšetřovací verze i po dvou letech stále platná. Policie se k případu dlouhodobě nevyjadřuje. Nechtěla komentovat ani zprávu o Šapošnikovově úmrtí. „Podávání informací z trestního řízení v kauze Vrbětice má vyhrazeno Krajské státní zastupitelství v Brně,“ sdělil serveru mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej. Brněnské státní zastupitelství komentář rovněž odmítlo.

Šapošnikov v minulosti veškerá podezření odmítl. „Co to znamená nějaký agent? Já žádné agenty neznám,“ řekl v lednu 2022 České televizi. Společnost Imex Group podle svého právního zástupce Radka Ondruše o žádných kontaktech Šapošnikova s GRU nevěděla. „Šapošnikov řekl, že Averjanova nezná. Neviděl ho, nesetkal se s ním, žádné e-maily si nepíší,“ uvedl tehdy Ondruš.

Při výbuchu prvního ze skladů v říjnu 2014 zemřeli dva lidé, druhý explodoval v prosinci téhož roku. V době explozí areál ve Vrběticích spravoval státní podnik Vojenský technický ústav. Podezření, že do výbuchů byli zapojeni Čepiga a Miškin, které britští vyšetřovatelé podezřívají z otravy bývalého ruského tajného agenta Sergeje Skripala a jeho dcery Julije v britském Salisbury v roce 2018, vyvolalo diplomatickou roztržku mezi ČR s Ruskem.

11:21
Dnes

Ruská tajná služba FSB tvrdí, že „zneškodnila“ sabotéra ukrajinské vojenské rozvědky, jenž přijel přes Litvu do Ruska páchat „teroristické útoky“ na vojenská a energetická zařízení v Moskevské a Leningradské oblasti. Napsala to dnes agentura TASS. Podle agentury Reuters FSB uvedla, že muže zabila. Kyjev se k případu dosud nevyjádřil.

Občan Ruské federace narozený v roce 1976 na příkaz ukrajinské vojenské rozvědky HUR plánoval sérii teroristických útoků na ruském území, tvrdí tiskové oddělení FSB. Ruští agenti ho prý objevili ve skrýši v Leningradské oblasti. „Při zatýkání kladl ozbrojený odpor pomocí střelných zbraní a byl zneškodněn,“ dodala ruská tajná služba.

FSB dále tvrdí, že muž prošel diverzním výcvikem v Litvě. Údajný sabotér podle ruské tajné služby přijel letos v březnu z Litvy, kde prý před tím studoval používání výbušných a ručních zbraní, napsal nezávislý server Meduza.

10:49
Dnes

„Pokud se válka (na Ukrajině) protáhne do roku 2025, pak úroveň výdajů na armádu z let 2023 až 2024 nebude dostatečná a bude třeba ji zvýšit,“ řekl maďarský premiér Viktor Orbán. Loni Maďarsko vydalo na obranu přes 2,4 procenta, tedy více než dvě procenta stanovená dohodou států NATO. Orbán dodal, že vláda pak bude mít méně prostředků na jiné účely.

9:51
Dnes

„Budeme dávat tři miliardy liber každý rok tak dlouho, jak dlouho to bude nutné,“ uvedl šéf britské diplomacie v Kyjevě a dodal, že některé poskytnuté vojenské vybavení mířilo na Ukrajinu v době, kdy tam byl na své návštěvě.

Cameron též prohlásil, že Ukrajina má právo používat zbraně poskytnuté Londýnem i k úderům na cíle v Rusku. Je na rozhodnutí Kyjeva, jestli tak učiní. „Ukrajina má toto právo. Stejně jako Rusko útočí uvnitř Ukrajiny. Lze docela dobře pochopit, proč má Ukrajina potřebu zajistit, že se brání,“ uvedl britský ministr, jenž se během návštěvy Kyjeva setkal se svým ukrajinským protějškem Dmytrem Kulebou a prezidentem Volodymyrem Zelenským. Jednalo se o druhou cestu bývalého premiéra na Ukrajinu od chvíle, kdy se loni v listopadu ujal vedení ministerstva zahraničí.

Zobrazit celý online
Video  Likvidace trosek po výbuchu muničního skladu ve Vrběticích  - Policie ČR
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa