Obžaloba z hrubého zacházení se svěřenými chlapci viní především partnera muže, který měl děti svěřené do své péče. V obžalobě stojí, že: „V blíže nezjištěném počtu případů je vícekrát fyzicky potrestal tak, že je nepřiměřeným způsobem bil rukou a dále i dosud blíže nezjištěnými předměty všude po těle, v případě jednoho z poškozených i včetně genitálií.“ Při sprchování měl dětem hrubě provádět osobní hygienu, kdy jim podle obžaloby bolestivě přetahoval předkožku a myl konečník.

Krevní výrony všude po těle

Ve středu soud vyslechl znalce z oboru soudního lékařství. Doktor Ivan Procházka se vyjadřoval k tomu, jaká zranění byla na tělech sourozenců zjištěna a jaký mohl, či nemohl být jejich původ. U obou chlapců znalec konstatoval četné pohmožděniny většinou způsobené tupým násilím střední intenzity.

„Byla tam poranění, která byla poměrně čerstvá. Jednalo se o oděrku u kořenu nosu, krevní výron nad kyčelní kostí a krevní výron pod levou klíční kostí. Tyto úrazové změny vzniknuly cca hodiny až desítky hodin před jejich zjištěním,“ konstatoval znalec Procházka. Na chlapci ale zjistil řadu dalších pohmožděnin, jejichž stáří řádově odhadl na několik dnů až maximálně tři týdny. Jednalo se například o krevní výron na víčku levého oka, nad lopatkou nebo na hýždi.

Povaha některých zranění podle něj svědčila o tom, že vznikla úderem: „Co se týče mechanizmu, jednalo se o tupé násilí, které účinkovalo střední intenzitou. Například co se týče toho levého víčka. Očnice je relativně dobře chráněná, takže lze předpokládat aktivní úder menší plochou do oblasti levé očnice,“ vysvětlil Ivan Procházka soudu.

Video
Video se připravuje ...

Unesená dívka Jaycee Dugardová. Osmnáct let týrání a věznění Videohub

Vykroucená noha!

V případě mladšího poškozeného, soudní znalec ale popisoval ještě mnohem ohavnější zranění, než u jeho staršího bratříčka. Do péče lékařů se totiž dostal s poraněnou nohou a poraněním v oblasti genitálií.

„Z těch nejzávažnějších úrazových změn byla zjištěna starší zlomenina v horní části levé kosti holenní, jednalo se o takzvanou spirální zlomeninu,“ řekl soudu znalec s tím, že musela vzniknout působením tupého násilí velké intenzity. „Jednalo se o spirální zlomeninu, tedy k prasknutí kosti muselo dojít krutem,“ podotkl soudní znalec a vyloučil, že by ke zlomenině mohlo dojít v důsledku pádu na nějaký vystouplý předmět.

Pochroumaný penis i šourek!

„Co se týče úrazů v oblasti genitálu. Přesnější časové vymezení vzniku těchto úrazových změn, tedy pohmoždění tkáně na penisu, na šourku, na hrázi i v horní části vnitřních stehen, nelze z dostupných informací vyvodit jednotlivě. Uvedená poranění vznikla aktivním účinkem, tedy úderem tupým předmětem, který působil opakovaně na oblast genitálu, a to střední intenzitou,“ popsal znalec poranění čtyřletého chlapce.

Až 12letý trest

Ve středu také došlo na závěrečnou řeč státní zástupkyně Barbory Kvášové, podle ní se z provedených důkazů podařilo vinu obviněných mužů prokázat. „Vyplývá to zejména z výpovědí chlapců. Je zcela jednoznačné, že chlapci zlé nakládání vztahují zejména k panu P. Starší z chlapců jasně řekl, že on nemá takové zranění jako jeho mladší bratr, protože nebyl tolik napadán. Co se týká obžalovaného pana L., je evidentní, že stav chlapců neřešil, věděl, že se chlapci jeho partnera bojí a bylo mu to jedno,“ řekla Kvášová ve své závěrečné řeči.

P. v obžalobě čelí obvinění ze zločinu týrání svěřené osoby, státní zástupkyně pro něj navrhuje trest v polovině zákonné trestní sazby, která je v rozmezí 5-12 let odnětí svobody. Poručník L. se pak podle obžaloby dopustil přečinu ohrožování výchovy dítěte, státní zástupkyně Barbora Kvášová pro něj navrhuje trest odnětí svobody na 33 měsíců s tří a půlroční zkušební dobou.

Fotogalerie
4 fotografie