Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Vzácná návštěva z Manily: Pavel přivítal na Hradě filipínského prezidenta Marcose

Aktualizováno -
14. března 2024
17:29
Autor: ČTK, dak, tč - 
14. března 2024
09:38

Do Prahy přijela vzácná návštěva z jihovýchodní Asie. Filipínský prezident Ferdinand Marcos mladší dnes zahájil oficiální návštěvu Česka. Na Hradě se setkal s prezidentem Petrem Pavlem, později pak zamiří za premiérem Petrem Fialou (ODS) i předsedy obou komor Parlamentu. Zítra Marcos s Pavlem zahájí Česko-filipínské obchodní fórum v Černínském paláci. 

Dnes dopoledne Marcos s manželkou zamířil na Pražský hrad, kde je s poctami přivítal český prezidentský pár. Po soukromém jednání vystoupil společně s Pavlem na tiskové konferenci. Tam Marcos zdůraznil, že Filipíny mohou s Českem rozšířit spolupráci v obchodě, zemědělství, energetice, letectví, obraně nebo kybernetické bezpečnosti. 

„Mluvili jsme o více než padesátileté historii společných vztahů, podpoře podnikání i o vysokém zájmu českých zaměstnavatelů o filipínské kvalifikované pracovníky. Ocenil jsem filipínskou podporu Ukrajiny a prozápadní směřování země,“ uvedl Pavel. Dodal, že Filipíny v brzké době navštíví ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) s podnikatelskou delegací. 

Tématem jednání byly také rozepře mezi Filipíny a Čínou. V Jihočínském moři se totiž nedávno srazily jejich lodě a oba státy se navzájem obviňují ze zavinění kolize. Podobné incidenty se v oblasti odehrávají opakovaně, přičemž čínská expanzivní politika Filipínce děsí.

Brífink filipínského prezidenta Ferdinanda Marcose a českého prezidenta Petra Pavla po jednání na Hradě. Brífink filipínského prezidenta Ferdinanda Marcose a českého prezidenta Petra Pavla po jednání na Hradě. | Blesk:FOTO: Jiří Koťátko / CNC

„Česko je plně na straně Filipín, pokud jde o nárok země na volnost pohybu zboží, ale i námořní dopravy v Jihočínském moři. Jakékoli narušení těchto tras bude v Evropě okamžitě cítit nejen nedostatkem zboží, ale i nárůstem cen celé řady komodit,“ dodal český prezident.

Později se filipínský prezident přesunul do horní komory, kde se podepsal do pamětní listiny a setkal se s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem (ODS). Navštívil také předsedkyni Sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09). "Naše vzájemná bilaterální bilance roste a chtěli bychom, aby se využilo prostoru pro další růst, ať už je to v oblasti obranného průmyslu nebo třeba v zemědělství a v dalších sektorech," sdělila novinářům Pekarová Adamová. 


Odpoledne se Marcos přesunul do Strakovy akademie k setkání s premiérem Fialou. Státníci už se znali - premiér s filipínským prezidentem jednal loni v dubnu, když v Manile zahájil podnikatelské fórum s účastí zhruba stovky firem. Podle tiskového odboru vlády dnes měli loňské jednání v hlavním městě navázat a  v plánu byla i diskuze o posílení ekonomické a obranné spolupráce, pracovní migraci či regionální situaci. „Jsem rád, že jsme dnes mohli navázat na naše loňské jednání v Manile, které přispělo k posílení ekonomických vztahů mezi našimi zeměmi. Konkrétní obchodní projekty již běží. České firmy mají velký zájem o vstup na filipínský trh. Vysoký potenciál vzájemné spolupráce existuje především v oblasti zemědělství, obrany, letectví nebo energetiky,“ uvedl  premiér v tiskové zprávě. 

V pátek pak Marcos s Pavlem přednesou úvodní projevy na Česko-filipínském obchodním fóru, které hostí ministerstvo zahraničí v Černínském paláci. Filipínského prezidenta na cestě do Evropy doprovází podnikatelé. Před Prahou navštívil Berlín.

Ferdinand Marcos mladší, přezdívaný „Bongbong“, stojí v čele ostrova od června 2022. Jeho otec byl diktátor Ferdinand Marcos starší, Filipíncům vládl 20 let železnou rukou, věznil disidenty a potlačoval občanské svobody, dokud ho v roce 1986 nesvrhlo nekrvavé lidové povstání. Zemřel v roce 1989 v dobrovolném exilu, aniž byl postaven před soud. Jeho syn se snaží napravit rodinnou pověst. Marcos zastává tvrdší postoj k Číně a podporuje Tchaj-wan, rovněž posílil vztahy Filipín a Spojených států.

Video  Emmanuel Macron na tiskovce v Praze: Rusko nesmí vyhrát, shodl se s Petrem Pavlem  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

annar annar ( 14. března 2024 20:15 )

xiioma je udavačka!!!

annar annar ( 14. března 2024 20:12 )

Dědek Hofl je udavač!!!

JaNat ( 14. března 2024 19:22 )

Tak za 1. si tu lopatu nech pro tu svoji (ale ty žádnou nemáš, co?) a za 2.musí taková návštěva mít nějaký účel. A tady vidím jen jediný, PePa zve náčelníky všech kmenů světa jen proto, aby ho taky pozvali a aby pak takovým naivkám jako jsi ty mohl řict: Heč já byl pozván, já krásný, Cloonczech 107.🤪🤪🤪

JaNat ( 14. března 2024 18:38 )

A ty bys nepřijel, kdyby ti všechno platil a mnohl jsi žít pár dní v luxusu zadara? Pár foteček, slib, že dodá pár praků nebo alespoń pár šutrů do tobolky Ukrajině a pak jen zábava, saxofónek nebo balalajka, jak libo, pár kur...ček, jídla plné stoly, pití plné sudy, vše platí PePa ze státní pokladny.

Antifiala ( 14. března 2024 18:38 )

Bolševická rudá veš Pávek je ostuda národa.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa