Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Tyhle mazlíčky doma nechcete: Veterinář prozradil, proč si nepořizovat fretku, králíka nebo papouška

Autor: btk - 
18. března 2024
23:08

Britský veterinář známý jako Ben the Vet na sociálních sítích prozradil pět druhů zvířat, které není nejvhodnější chovat jako domácí mazlíčky. Některá zvířata vás překvapí, u jiných možná zakroutíte hlavou. Je mezi nimi papoušek, opice…. ale i obyčejný králík. Ptáte se proč? Veterinář má pro to hned několik důvodů!

Zvířecí společníci jsou našimi nejvěrnějšími přáteli. Mezi nejběžnější patří psi a kočky. Někteří se ovšem pyšní i jinými netradičními mazlíčky. Jak uvedl portál Daily Mail, britský veterinář Ben prozradil, jaká zvířata by si v žádném případě nepořídil. A vysvětlil proč. 

Papoušek

„Tak zaprvé, vaše nepřilnavá pánev v kuchyni může papouškovi ublížit. Při zahřívání se z jejího povrchu uvolňuje plyn, který může být pro papoušky smrtelný,“ uvedl veterinář. Také dodává, že je nesmírně obtížné poskytnout ptákům dostatek prostoru. A papoušci jsou od přírody zrozeni k létání.

Navíc se mohou v kleci cítit osaměle. „Vystresovaný exotický pták může mít poté i destruktivní sklony,“ dodal.

Myš

Průměrná myš žije při troše štěstí jeden až dva roky. „V průběhu let jsem měl spoustu morčat. Člověk k nim velmi přilne. Rozloučit se s nimi po čtyřech nebo pěti letech je těžké. U myši je to jiné. Tím, že žije jen dva roky, si k ní člověk jen těžko dokáže vytvořit silné pouto,“ uvedl Brit.

Králík

Ačkoli to může někoho překvapit, dalším zvířátkem jsou králíci. Veterinář zdůrazňuje, že se jedná o kořistní druh, takže jsou králíci přirozeně velmi plaší: „Ne vždy se nechají pochovat. Hodně kopou a mohou z náruče vypadnout. Není neobvyklé, že si po dopadu na zem zlomí končetinu. Zažil jsem i zlomenou páteř,“ komentuje.

Králíci mají také velmi striktní nároky na stravu. Jsou poměrně náchylní ke střevní zácpě. Skvělými domácími mazlíčky ale mohou být v případě, že se do nich investuje čas. Ben ale dodává, že lidé je po pořízení často jen zavřou do boudy.

Opice

Čtvrtým zvířetem je překvapivě opice. Možná se budete divit, ale opice skutečně není tak výjimečným domácím mazlíčkem. Jen ve Spojeném království podle odhadů je v domácích chovech asi 5000 primátů.

„Opice jsou nesmírně inteligentní, ale stále se jedná o divoké zvíře. Na rozdíl od zdomácnělých psů a koček je život s opicemi v jedné domácnosti obtížný. Nezkoušejte to,“ řekl zvěrolékař.

Fretka

Posledním nedoporučovaným domácími mazlíčky jsou fretky. „Jsou drzé, ale zábavné. Je potřeba si na ně zvyknout. A taky pěkně smrdí. O bolestivém kousnutí ani nemluvím,“ popisuje veterinář.

Fretky jsou velmi inteligentní, ale potřebují, aby jim člověk věnoval čas.

Veterinář na sociální síti TikTok vystupuje pod jménem ben.the.vet, kde ho sleduje více než 200 tisíc lidí.

Dave (56) s krocanem chodí i do hospody. Dave (56) s krocanem chodí i do hospody. | profimedia

 

 

Petra Fořt Pčolarová ( 19. března 2024 20:01 )

Takový lidé by neměli delat veterináře 👎

Zobrazit celou diskusi