Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Medveděv vyhrožuje Lotyšsku a Rumunsku. Evropští lídři jsou „slaboši a nuly“, tvrdí

Autor: DVL, swp - 
22. března 2024
18:30

V nedávných příspěvcích na sociálních sítích opět vyhrožoval bývalý ruský prezident a Putinův spojenec Dmitrij Medveděv evropským zemím. Lotyšského prezidenta Edgarse Rinkēvičse označil za „nacistického bastarda“. O Rumunsku pak prohlásil, že „není národ“. Nebránil se ani urážkám evropských lídrů, píše server Newsweek.

Bývalý ruský prezident Dmitrij Medveděv hrozivě vyhrožoval Lotyšsku, které je členem NATO. Učinil tak prostřednictvím nedávného příspěvku na sociálních sítích.

Medveděv, místopředseda Rady bezpečnosti Ruska a blízký spojenec Putina, nazval lotyšského prezidenta Edgarse Rinkēvičse a další za „nacistické bastardy“ a řekl, že „si musí pamatovat osudy fašistů“. Napsal to na sociální síti X.

„Různí nacističtí bastardi, kteří přejí smrt Rusku, jako je Rinkēvičs, prezident neexistujícího Lotyšska, si musí pamatovat osudy fašistů, včetně Charkovského procesu z roku 1943. Odplata je nevyhnutelná. Memento mori!“ napsal exprezident.

Memento mori v latině znamená „pamatuj, že musíš zemřít“ a je připomínkou smrtelnosti.

Lotyšsko je bývalý sovětský stát, nezávislost získalo v roce 1991 a ve světě je považováno za suverénní stát. Země se stala členem NATO v roce 2004.

Rusko Rumunsku národní poklady nevrátí

Během Charkovského procesu v prosinci roku 1943 byli tři nacisté a jeden sovětský kolaborant odsouzeni z válečných zločinů sovětským vojenským soudem v Charkově k smrti. Tehdy bylo ukrajinské město Charkov pod kontrolou Sovětského svazu.

Medveděv si nedávno také vzal na mušku Rumunsko, kdy řekl, že „není národ“. Rumunsko je členem NATO a svou nezávislost získalo ve 20. století, vymanilo se ze Sovětského svazu a je považováno za suverénní stát.

Učinil tak na ruské obdobě ruského facebooku, sociální síti VKontakte. Ve svém příspěvku také kritizoval evropské lídry, označil je za „slabochy“ a „nuly“, přičemž odmítl výzvu, že má Rusko vrátit rumunské zlato, a uvedl, že zlato bylo zabaveno za „špatné chování“. Evropský parlament nedávno odhlasoval nezávazné usnesení, které požaduje, aby Rusko vrátilo Rumunsku národní poklady, které si uchovává od první světové války, včetně sortimentu šperků a 91,5 metrických tun zlata.

21:22
28. 4. 2024

Americká Sněmovna reprezentantů a po něm senát nedávno schválily balíček pomoci pro Ukrajinu, na který se dlouho čekalo. Zpoždění kritizovalo mnoho státníků, včetně Volodymyra Zelenského, Jense Stoltenberga či Joea Bidena. O co všechno Ukrajina během těchto kritických měsíců, kdy čekala na americkou pomoc, přišla? O území, energetickou infrastrukturu i lidské životy. Celý článek čtěte ZDE.

21:09
28. 4. 2024

Jevhenija Vološčuková a Oleksij Pergamenščuk v Kyjevě malují drony pro ukrajinské vojáky. Vyzdobili jich už desítky, namalovali je v tradičním ukrajinském stylu zvaném Petrykivka a poslali je armádě.

20:12
28. 4. 2024

Ukrajina a Spojené státy vedou jednání o dvoustranné bezpečnostní dohodě, řekl dnes ve svém pravidelném večerním videoposelství ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Cílem podle něj je, aby šlo o „nejsilnější“ z dohod, které Kyjev v posledních měsících uzavřel se svými spojenci. Informovala o tom dnes agentura DPA.

„Již pracujeme na konkrétním textu,“ řekl Zelenskyj. „Pracujeme také na vymezení konkrétní výše podpory pro letošní rok a pro příštích deset let,“ dodal s tím, že jde o vojenskou, finanční a politickou podporu a rovněž podporu společné výroby zbraní.

Zelenskyj neupřesnil, kdy by mohla být dohoda mezi Kyjevem a Washingtonem podepsána. Řekl však, že má být „příkladná“ a bude „odrážet sílu amerického vedení“.

Zobrazit celý online

Video  Ruská invaze na Ukrajinu. Jak to celé začalo?  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa