Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

5 psychologických tipů na dlouhodobý vztah. Častý sex mezi ně odborníci neřadí!

5 psychologických tipů na dlouhodobý vztah!
19. března 2024 | 06:00

Když vstupujeme do partnerského vztahu, tak chceme, aby vydržel co nejdéle. Snažíme se hledat možnosti, díky kterým vztah neztratí jiskru. I když jsme schopni pro toho druhého udělat cokoliv a nebereme ho jako samozřejmost, tak se přeci jen to něco, co drží vztah po hromadě, po čase stejně vytratí. Co tedy na dlouhodobý vztah opravdu zabírá?

Buď častý sex, nebo dlouhodobý vztah

V ženských časopisech se většinou dočítáme, že sex vztah zoceluje, ale ve vědeckém zázemí je tomu přesně naopak. „Dlouhodobá jistota a častý dobrý sex se vzájemně vylučují,“ říká psychoterapeutka Kiesten von Sydow z univerzity v Hamburku. „Zkrátka se znáte příliš dobře, a je pak těžké jeden druhého překvapit,“ dodává. Nemusí to ale přitom být špatné znamení, když se toho po pár letech vztahu v posteli děje málo. Věda totiž poukazuje na to, že pokud chcete mít se svým dlouholetým partnerem neustále sex, nejste si vztahem tak jistí, a proto se musíte neustále starat o častý sex a ujišťovat se ním, aby vztah vydržel.

VIDEO: Čínský horoskop 2024: Láska a vztahy

Video se připravuje ...
Čínský horoskop 2024: Láska a vztahy • VIDEO: Videoredakce ženských titulů

Buďte dospělými dětmi

Zkrátka a jasně – radujte se z maličkostí. Nikdo z nás nechce po boku věčně zamračeného ňoumu, kterého kam posadíte, tam stojí. Raději si užívejte každého podnětu jako za mlada, a smějte se. Co jiného by vám přineslo radost do vztahu, než právě úsměv a dobrá nálada. „Úsměv vyplavuje hormony, jako jsou serotonin a dopamin. To nám dělá dobře, a přináší nám to řadu pozitiv. Dopamin je hormon štěstí, snižuje depresivitu a míru špatné nálady. Serotonin snižuje dopad stresu,“ říká psycholog Martin Dolejš.

Věděli jste, že...

...Ženy využívají „koketní“ úsměv při navazování vztahu s muži. Bylo dokonce zjištěno, že se ženy smějí častěji v přítomnosti mužů.

Motivujte se

Dejte vztahu efektivitu a produktivitu, kterou získáte právě díky motivaci. Motivujte se plánováním společné budoucnosti, nebo třeba jen hledejte na partnerovi něco pozitivního, za co byste ho mohla pochválit. Všímejte si malých krůčků a obdařte ho respektem a uznáním, které následně nejen posune, ale také zocelí váš vztah.

Mějte společný rituál

Stačí jen pár minut denně k naplnění potřeby vzájemné nezbytnosti. Nejčastěji partneři praktikují například společné sezení na balkoně, venčení psa, vaření kávy, natahování zubní pasty na kartáček, nebo se třeba ráno před tím, než vstanete pár minut mazlete. Podle vztahového terapeuta Todda Creagera, který se více než 30 let ve své praxi zabývá poradenstvím v oblasti manželství, sexu a párové terapie, je dobré podobné rituály praktikovat co nejčastěji – nejlépe na denní bázi. Rituály totiž pomáhají vytvářet zdravé základy vztahu.

Naučte se spolu pohádat

Další tajemství úspěchu tkví také ve způsobu řešení konfliktů. Jak je známo, občasné bouře se nevyhýbají ani tomu nejvíce zaláskovanému páru. Jeden z nejvlivnějších psychologů John Mordecai Gottman společně s Robertem Levensonem ve své studii zjistili, že většina vztahových problémů se nikdy nevyřeší. V tomto případě se jedná o trvalé problémy založené na osobnostních rozdílech mezi partnery. Proto je potřeba se navzájem poznat, a naučit se daný problém spolu vyřešit. Aby byla hádka účinná, a efektivní je důležité spolu mluvit, a navnímat potřeby toho druhého a neodsuzovat, či vyčítat. Nejlepší varianta hádky je krátká, stručná a výstižná se závěrem ideální řešení situace.

Nechejte si vzájemnou volnost a věřte si

Mít prostor si vydechnout, načerpat energii a scházet se s ostatními lidmi prospívá v mnoha oblastech vztahu. I v něm je velmi důležité zůstat sám sebou, trávit čas sám s sebou, a tím osobnostně růst a posouvat se. Najděte si svůj koníček, zálibu, které se budete věnovat, nebo se jen potkejte s přáteli či rodinou. Začnete si tak vzájemně chybět, což je také pro vztah velmi zdravé. Uvědomíte si, jak vám scházel, a po příchodu domů přestanete přemýšlet nad jeho chybami, a budete rádi, že jste spolu.

Autor: Monika Vráblíková