Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

8 zajímavostí o oblíbeném seriálu Vyprávěj: Tohle jste o něm nejspíš nevěděli!

  • Vyprávěj
    16. dubna 2024 | 06:00

    Seriál Vyprávěj měl premiéru v srpnu 2009 a rychle se stal televizním hitem. Diváci si ústřední rodinu i vedlejší postavy retro seriálu zamilovali, a tak Česká televize postupně uvedla nejen 5 sérií, ale i speciální řadu o osudech vedlejších postav.

    I když si možná myslíte, že o oblíbeném retro seriálu České televize vyprávějícím příběhy rodin socialistického Československa víte skoro všechno, nejspíš vás přesvědčíme o opaku. Co jste o seriálu Vyprávěj nevěděli?

  • 1/8 Andrea Růžičková urovnala rodinné vztahy

    O Andree Kerestešové, dnes Růžičkové, se ví, že od mládí chtěla být umělkyní, její rodiče však byli proti. Herečka pochází z východního Slovenska, kde je mnohem více zakořeněna tradice křesťanství než u nás. Herecké povolání se tak především její mamince zdálo nedůstojné, přišlo jí, že při něm nelze žít morální a spořádaný život, a pro svou dceru si představovala lepší budoucnost. Názor prý ale změnila poté, co se Andrea objevila právě ve snímku Vyprávěj v roli starostlivé maminky Evy.

  • 2/8 Čtyři představitelé Honzy Dvořáka

    V roli dospělého Jana Dvořáka, který je v seriálu sledován od útlého dětství až do dospělosti, se vystřídali celkem čtyři herci. Konkrétně se ve ztvárnění postavy vystřídali Zdeněk Piškula, Jiří Novák, Branislav Holiček a Matěj Hádek. Ten je od 4. série kromě posledního představitele Honzy zároveň vypravěčem seriálu. Matěj hádek je přitom ve skutečnosti o 9 let starší, než jeho seriálová maminka Eva, ztvárněná Andreou Růžičkovou.

  • 3/8 Seriál trhal rekordy sledovanosti

    Seriál Vyprávěj byl vysílán od roku 2009. Prvních 26 dílů mohli diváci na České televizi vidět od 31. srpna téhož roku do 22. února, kdy díly trhaly rekordy ve sledovanosti. Čísly se tak snímek umístil v týdenním žebříčku TOP5 ČT.

    Když ještě zůstaneme u čísel, na natáčení všech řad snímku se podílelo celkem 546 herců a přes 3000 komparzistů. Kostymérky měly v zásobě 12 000 kostýmů. Svěží vítr byl i ve štábu, kde se protočilo dohromady na 300 filmařů. Ti dokázali dohromady natočit 526 hodin materiálu, na čemž se podílelo 26 520 klapek. Také lokace pro seriál byly vybírány nejen pečlivě, ale hlavně pestře. Dohromady jich bylo na 160, přičemž ne všechny byly pouze v Česku. Mimo jiné se herci s filmovým štábem ocitli také v Chorvatsku.

  • 4/8 Záměrné štěstí na neplánovaná početí?

    Opravdovou zajímavosti celého děje seriálu je fakt, že u všech hrdinů v seriálu, kteří čekali potomka, došlo k neplánovanému početí. Nejprve nečekaně otěhotní Eva s malým Honzíkem, následně také Veronika a v neposlední řadě i Zuzka, která zrovna byla ve třetím ročníku na gymnáziu. Žádné z dětí, které se narodilo v rámci seriálového děje, tedy nebylo plánované. Také lidem ze štábu seriálu Vyprávěj se během natáčení narodilo dohromady 23 dětí.

  • 5/8 Nejdražší bylo natáčení na nádraží

    Vůbec nejdráž vyšlo filmaře natáčení na nádraží, konkrétně v Plzni, kde se točily jedoucí vlaky. Nádražní záběry se přitom střídavě natáčely jak v Praze, Plzni, tak i v Pardubicích. Drahé však bylo také natáčení průvodů prvního máje v centru Prahy, levně nevyšly ani záběry ruských tanků na Vinohradech, které byly pro snímek skutečně zapůjčené, ale kvůli změně režiséra se nakonec stejně příliš nepovedly. Výsledkem byly pouze sestřihané krátké záběry na tanky doprovázené hudbou. A i v případě dalšího nákladného filmování byla na vině scéna s vojáky, když tvůrci potřebovali do děje natočit vojenské cvičení s názvem „Vrchovina“.

  • 6/8 Natáčelo se i na nuda pláži

    Mezi jedno z nejextravagantnějších míst pro natáčení byla v případě seriálu nuda pláž. Do rozpaků přiváděla i samotné herce, kteří chvílemi nevěděli, kam koukat, což v jednom z rozhovorů potvrdila i hlavní představitelka Andrea Růžičková v roli Evy. „Nikdy v životě jsem na nuda pláži nebyla. Myslela jsem si, že z toho budu mít trauma na celý život, ale dopadlo to celkem dobře. Po pěti minutách už mi ta nahota nepřišla tak strašně nepřirozená. Měla jsem ovšem tendence neustále někoho pozorovat,“ (smích) popsala herečka svůj nejvtipnější zážitek z natáčení pro kafe.cz.

  • 7/8 Poslední natáčení herce Brzobohatého

    Smutným faktem o seriálu Vyprávěj je i to, že se jednalo o vůbec poslední umělecký počin herce Radoslava Brzobohatého, z jehož okolností mrazí. V ději snímku totiž významný umělec ztvárnil postavu Františka, přítele babi Běty. I když spolu v seriálu prožívají velkou lásku navzdory věku, bohužel pro ně příběh skončil nešťastně. František v ději totiž předčasně zemřel, ještě předtím se ovšem stihl rozloučit se svou milou, babi Bětou. Tajemnou záhadou je, že den po natočení hercovy poslední epizody, v níž natočil svůj smutný odchod, zemřel údajně Radoslav Brzobohatý i ve skutečnosti.

  • 8/8 Veronika Freimanová byla na plátně dvakrát

    Veronika Freimanová ve snímku hraje babičku Janu. Kromě toho se ovšem díky rekvizitám objevila na plátně hned dvakrát. Když se totiž v ději vydávají Milena a Zuzka do kina, pozornému oku diváka neunikne výzdoba i některé rekvizity na stěnách. Mezi nimi i jeden z plakátů s reklamou na jiný film s názvem Půl domu bez ženicha z roku 1980. Právě v něm ovšem Veronika Freimanová, která ve Vyprávěj hrála babičku Janu Dvořákovou, také hraje jednu z hlavních rolí. V jednom snímku se tak pomyslně objevila hned dvakrát ve dvou různých rolích.

Autor: Tereza Brožová, Prostě fenomén
Diskuse ke článku
.