Svatá trojice na hubnutí. Dodržujte tyto zásady a kila půjdou dolů samy!

  • Svatá trojice na hubnutí. Dodržujte tyto zásady a kila půjdou dolů samy!
    21. března  2024 
     06:00

    Není potřeba v tom hledat vědu. Když budete dobře jíst, pravidelně cvičit a dostatečně spát, máte úspěch zaručen.

    I takhle mohou být některé věci jednoduché. Pochopitelně to může mít spoustu ale… Co když jím moc sacharidů? Není na jídlo už pozdě? Které cvičení si vybrat? A je sedm hodin spánku hodně, nebo málo? Nedělejte si z toho stres! Pojďme si to rozebrat postupně.

  • Dobře jíst

    Svatá trojici hubnutí!
    Autor: istock.com

    Asi si nemusíme dlouho vyprávět o tom, co byste měla mít na talíři, abyste se ve svém těle cítila dobře. Všechny to víme a v našem věku už i tušíme, jak se k hubnutí dobrat. Stačí vynechat sladké nápoje, energy drinky, tučná jídla, naopak si užívat lehká jídla, ryby, libové maso, objevovat sezonní zeleninu i potraviny, ubrat alkohol, přidat vodu… Někomu vyhovuje pět malých jídel za den, druhému bohatě stačí tři. A jestli ve snaze ubrat si pár kil využijete třeba přerušovaný půst, kalorické tabulky nebo vegetariánskou stravu, je jen na vás. Jediné, o co se nesnažte, je rychlé zhubnutí hladověním, nejenže vám na obličeji vylezou mraky vrásek, ale po ukončení rychlovky to budete mít zase zpět.

    Naše rada: Co však důležité opravdu je, navnímávat své tělo bez toho, co funguje na vaši kamarádku nebo kolegyni v práci. Snažit se mu vyjít vstříc, sledovat, jak funguje a reaguje na vaše podněty, tedy která jídla mu svědčí a která ne.

     

    VIDEO: Lucie Petřek Michalcová: Jak zhubnout 10 kilo?

    Video se připravuje ...
    Lucie Petřek Michalcová: Jak zhubnout 10 kilo? • VIDEO: Videoredakce ženských titulů

  • Dostatečně spát

    Svatá trojici hubnutí!
    Autor: istock.com

    Ponocujete? „Pokud je vaše tělo unavené a nemělo čas regenerovat, bude mít větší sklony k zadržování tuku a k mlsání. Unavený mozek totiž touží po rychlých cukrech,“ vysvětluje nutriční specialistka Nicol Winterová. Nedostatek kvalitního spánku umí zamávat s výkonností i náladou. A nejen to. Stále více studií potvrzuje, že málo spánku zvyšuje riziko obezity, cukrovky, infarktu nebo zhoubných nádorů.

    Velkou daň si na kvalitě spánku vybírají také všudypřítomné technologie. Světlo, které na nás proudí z monitorů, obrazovek televize nebo mobilů, ale také z většiny běžného domácího osvětlení, totiž obsahuje modrou složku, která naše tělo dokonale mate. „Navození kvalitního spánku zajišťuje hormon melatonin, který se tvoří v šišince, drobném mozkovém tělísku. Má to ale jeden háček. Melatonin se začíná vyplavovat se stmíváním. Pokud jsme ovšem modrému světlu vystaveni i nadále, dostává organismus signál, že je stále den, a příprava na spánek se nekoná,“ popisuje účinky umělého osvětlení MUDr. Ludmila Mazylkinová ze společnosti Moje ambulance.

    Naše rada zní: Čím dříve před půlnocí, tím lépe pro vás. V co největší tmě, tichu a s unaveným tělem od fyzických aktivit, s lehce najedeným břichem a nejlépe bez alkoholu. Pak se vám bude spát jako miminku, což se druhý den projeví tím, že nebudete mít chutě.

    VIDEO: Veronika Pourová: Jak zhubnout ve vyšším věku

    Video se připravuje ...
    Veronika Pourová: Jak zhubnout ve vyšším věku • VIDEO: Videoredakce ženských titulů

  • Pravidelně cvičit

    Svatá trojici hubnutí!
    Autor: istock.com

    Kvůli hubnutí to dělat nemusíte, ale kvůli sobě ano. Pohyb má řadu plusů pro fyzické i psychické zdraví. A čím více let vám je, tím víc je potřeba dělat pohyb pro prevenci zdraví. Podle odborníků žena, která má nadváhu a pravidelně cvičí, je na tom zdravotně lépe, než hubená, která necvičí. Zvolit tedy můžete rychlou chůzi, běh, plavání, bruslení, jízdu na rotopedu či cokoli dalšího, co vás baví a co vám aktuální možnosti dovolí. „Mezi nejúčinnější spalovače kalorií skutečně patří vytrvalostní cvičení, nicméně ze svých zkušeností doporučuji při hubnutí i silový trénink. Pomůže vám to při formování postavy a díky většímu množství svalů vám vzroste bazální metabolismus a spálíte tak v klidovém stavu více energie,“ tvrdí Tereza Horová, trenérka fitness sítě Form Factory.

    Naše rada zní: Hledejte ve sportování zábavu. Je totiž jedno, zda se rozhodnete tančit u tyče, skákat přes švihadlo nebo stát při józe na hlavě, hlavně se hýbejte. Endorfiny vám udělají skvělou náladu a pohyb skvělou kondici!

/
Autor: Blanka Kubíčková

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji