Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Polsko Putinovi k vítězství gratulovat nebude, řekl po setkání s Lipavským jeho polský protějšek Sikorski

Autor: ČTK - 
20. března 2024
20:30

Polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski nepředpokládá polskou gratulaci Vladimiru Putinovi k vítězství v ruských prezidentských volbách ani účast na inauguraci. Řekl to na dnešní tiskové konferenci po jednání se svým protějškem Janem Lipavským (Piráti) v Praze. Legitimitu voleb podle českého ministra nelze připustit. Po plánovaném setkání vyrazil i na proslulé české pivo.  

Současný prezident Putin se stal vítězem voleb se ziskem 87,28 procenta. Jeho vítězství ve volbách, v nichž mu chyběla skutečná konkurence, se očekávalo. Západ volby odsoudil jako nesvobodné. Evropská unie poukázala na nelegitimnost hlasování v Ruskem okupovaných částech Ukrajiny a uvedla, že tyto výsledky neuzná.

České ministerstvo zahraničí v nedělním prohlášení uvedlo, že volby nebyly demokratické ani transparentní. Poukázalo na systematické potlačování ruské občanské společnosti, nezávislých médií i jakéhokoliv náznaku opozice. Připomnělo, že volby se konaly v době agresivní války proti Ukrajině. Česko podle ministerstva neuznává volby na ukrajinských územích, které Moskva okupuje. Hlasování v nich označila česká diplomacie za nelegitimní volební frašku.

Volební fraška v Rusku: Putin získal rekord, podobá se asijským diktátorům

„Já jsem překvapen, že ‚gratulace nebo účast na inauguraci za polskou stranu nepředpokládáme‘,“ dodal.

Lipavský opět odmítl to, že se ruské volby konaly i mimo území Ruské federace na „ilegálně okupovaných nebo falešně anektovaných územích, především na Ukrajině.“ „Stejně tak Rusko nepřipustilo žádnou vnější pozorovatelskou misi nebo takovou, která by měla skutečnou legitimitu, například OBSE,“ poznamenal šéf české diplomacie.

Pochybuje také o tom, že byly dodrženy demokratické procesy, svoboda médií. „I smrt asi posledního reálného ruského opozičního politika, který aktivně vystupoval proti Putinovi, Alexeje Navalného je ukázkou toho, v jaké atmosféře volby proběhly,“ doplnil.

Dlouholetý opoziční vůdce a jeden z nejvýraznějších Putinových kritiků podle ruských úřadů zemřel náhle 16. února v trestanecké kolonii na Sibiři. Ruská opozice i řada západních představitelů klade vinu za Navalného úmrtí ruskému prezidentovi. Kreml popřel, že by se na smrti opozičního předáka podílel stát.

Sikorski upozornil na to, že Rusko je sice členem OBSE, pozorovatele této organizace ale při volbách na své území nevpustilo. Je to podle polského ministra ukázkou toho, jak Rusko vnímá spolupráci a standardy v organizaci, jejíž součástí je dobrovolně.

Polsko i Česko mají posílit obranu 

Česko a Polsko by měly posílit spolupráci v bezpečnostní oblasti, Evropa je dnes v ohrožení a je nutné umět na to reagovat, shodli se oba ministři.

Česko a Polsko podle Lipavského sdílí společné hodnoty svobody, demokracie a právního státu. Šéf české diplomacie po bilaterálním jednání poděkoval svému protějšku za podporu české iniciativy na dodávky munice Ukrajině, obě země podle něj stojí v čele pomoci Ruskem napadené zemi. Podle Sikorského je česká iniciativa důkazem toho, že nápady jsou něco, co může ovlivnit osud celé Evropy. Potvrdil, že se chce Polsko zapojit finančně a logisticky.

S návrhem na nákup munice mimo členské státy Evropské unie přišel premiér Petr Fiala (ODS) na mimořádném summitu EU na počátku února. O možnosti zakoupit ve třetích zemích 800.000 dělostřeleckých granátů pro Ukrajince o dva týdny později informoval prezident Petr Pavel na mnichovské bezpečnostní konferenci. Do pomoci se včetně Polska zapojí 18 států a první granáty by měla Ukrajina dostat do několika měsíců.

Česko i Polsko také podle ministrů podporují návrh Evropské komise na to, aby byly peníze výnosů z ruských aktiv zmrazených v Evropě využity na pomoc Ukrajině. Česko podle Lipavského plány podporuje, přesné poměry a konkrétní využití jsou podle něj k diskuzi. Podle Sikorského jde o správné rozhodnutí, kromě využití na podporu poválečné rekonstrukce Ukrajiny by peníze mohly jít také ukrajinským vzdušným silám, řekl.

Video  Pavel v Hráčích o vítězství Putina: Situace se mění spíš k horšímu!  - hrc, Fameplay Live/Blesk
Video se připravuje ...

 

 

Celebrity-chachacha ( 21. března 2024 16:50 )

Tie hútoráci sú taktiež proputinci.

Celebrity-chachacha ( 21. března 2024 16:49 )

Ne gratulovat je snad logické.

Celebrity-chachacha ( 21. března 2024 16:48 )

Ne gratulovali. Ve slově je obsaženo něco nebílého.

kajenka52 ( 21. března 2024 16:47 )

Vojnoví štváči na vojnovej výprave hahaha

kajenka52 ( 21. března 2024 16:47 )

😁 😁 😁 Ten Stalin nikdy nemal dopustiť aby sa po vojne znovu vytvoril Poľský štát, mal počúvať Churchilla , ten mu to vyhováral a bol proti. Pšonia krev je hyena Európy, ten Churchill to dobre povedal. Asi ich dobre poznal. 😁

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa