Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Neshání kompro, ale řízky v kalhotkách: Babiš hájí expolicisty v jeho firmě. Němcová je zděšená

Autor: for - 
21. března 2024
11:52

S podivným vysvětlením ohledně zaměstnávání bývalých policistů přišel šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Ve Sněmovně uvedl na tiskové konferenci, že kontrolují spodní prádlo zaměstnankyň Vodňanské drůbeže, zdali v něm nepašují řízky. Vyjádření někteří považují za odporné, jiní za vtipné a jiní v něm vidí špínu a praktiky jak ze Severní Koreje. Důvodem řízkové aféry byla obhajoba Babiše, že nezaměstnává lidi, kteří pro něj shání informace o ostatních lidech a jeho oponentech. 

„A zatímco my říkáme, že největší bezpečnostní hrozbou pro ČR je rozpínavé Rusko, pro Babiše je to řízek v kalhotkách,“ žertuje na sociální síti X poslankyně Eva Decroix (ODS) a rýpe tím do vysvětlení expremiéra Andreje Babiše (ANO), proč v jednom z podniků, který dříve vlastnil, jsou zaměstnání bývalí policisté.

Podle stávajícího předsedy největšího opozičního hnutí zde tito muži nejsou proto, aby mu sháněli informace o lidech, ale právě proto, aby hlídali poctivost zaměstnanců. „Když například ve Vodňanské drůbeži si dají nějaké zaměstnankyně prsní řízek do kalhotek nebo do podprsenky. Nebo kdyby někdo nepracoval poctivě, tak to je například práce tohoto ‚policisty‘,“ řekl na tiskové konferenci na půdě Sněmovny během mimořádné schůze, která se věnovala „bezpečnostním hrozbám pro ČR“. Zatímco mluvil, ostatní členové ANO se při jeho slovech usmívali, či kroutili očima. 

Nespecifikoval, zdali se jedná o řízek syrový či smažený a zdali se někdy taková krádež udála. Blesk oslovil vedení podniku Vodňanská drůbež se žádostí o vyjádření a potvrzení, zdali ve firmě někdo poctivost zaměstnanců opravdu kontroluje. 

Nad představou pašování masa v jakékoliv podobě z drůbežárny se posměšně vyjadřují i další komentující. Předhánějí se v dosazování citace do filmových hlášek. „Zase řízek? Už ani piňda to nežere.“ Ale i se ptají, zdali někomu jejich zaměstnavatel také kontroluje „spoďáry“.

Pobouřená Němcová: Je to jako v Severní Koreji!

Ne všichni ale považují vyjádření za komické. „Se zaměstnankyněmi zacházejí jako s trestanci v Severní Koreji. Ponižujícím způsobem kontrolují, zda ve spodním prádle nemají řízky. Oznámil to AB. Schillerová, Havlíček, Pastuchová, Brabec, Faltýnek.. stáli, kroutili očima a oslizle se usmívali,“ komentovala vyjádření Babiše také senátorka Miroslava Němcová (ODS), dříve dlouholetá poslankyně. 

A přisvědčují jí i další. Nazývají takové praktiky, pokud jsou pravdivé, za více než odporné. A vadilo by jim i to, kdyby to Babiš myslel v nadsázce. „On na sebe napráská i takovou špínu,“ míní například jeden z uživatelů. 

Ozvala se i Babišova sokyně v boji o prezidentské křeslo Danuše Nerudová. Ta připomněla expremiérův výrok o řízení státu jakoby to byla firma. „Mezitím v jeho firmách: Špatně placená práce na úrovni minimální mzdy. Otřesné, špinavé a nehygienické podmínky pro zaměstnance na úrovni nevolnictví, vykořisťování národnostních menšin. Šéfem přiznané kontroly spodního prádla a podprsenek zaměstnankyň kvůli řízkům. Bezpečnostní divize složena z bývalých policejních důstojníků.“ 

Expremiér Mirek Topolánek, který často glosuje nad stávajícím politickým děním, zase popřál dobrou chuť všem svým sledujícím. „Přeji dobrou chuť všem, kdo dnes obědvají Vodňanské kuře. Sami si za to můžete.“

„Proč bych to dělal. Lež a nesmysl.“

Za řízkem v kalhotkách se skrývá téma údajného shánění „kompra“ ze strany Babiše na různé lidi, často své oponenty. Téma se nyní propírá v médiích  i kvůli emailu, který Babiš nedávno omylem zaslal nesprávnému člověku v reakci na vyjádření ministra zahraničních věcí Jana Lipavského (Piráti). „Udělejte mi teze, podklady na tohoto zm**a,“ píše Babiš. Lipavský jej totiž naštval svým vyjádřením v České televizi, kdy Babiše nazval bezpečnostní hrozbou pro Českou republiku. 

„Orel mouchu nelapá, ale teď udělám výjimku, protože to považuji za skandální, to vyjádření pana Lipavského. Pokud někdo je bezpečnostní riziko, tak to jsou Piráti,“ reagoval tehdy Babiš pro Blesk. Chvíli na to se vyptával svých lidí, co je Lipavský za člověka, zdali má děti a jaké umí jazyky. 

Blesku také sdělil, že chce celou věc řešit ve Sněmovně, a nakonec se tak stalo, ač trošku jinou cestou. Dolní komora v úterý začala jednat o tom, zda Babiš je, či není bezpečnostním rizikem pro Česko. Reagují tím vedle emailu také na reakce široké i odbornější veřejnosti, která poukazuje právě na to, že Babiš zaměstnává lidi na zajišťování kompromitujících informací, často bývalé policisty. Odkazují mimo jiné na zjištění investigativních novinářů Jaroslava Kmenty a Sabiny Slonkové

„Já jsem nikdy nikoho takového neměl. Proč bych to dělal? Na koho? Nikdy. Takže je to nesmysl a lež,“ konstatoval Babiš a zaútočil na tiskové konferenci právě na Slonkovou. Kolegové v novinářském atriu se bývalé šéfredaktorky zastali nesouhlasným mručením. 

Video  Fiala o uniklém emailu: Babiš přemýšlel jen jako predátor  - Poslanecká sněmovna
Video se připravuje ...

Uživatel_5814589 ( 24. března 2024 17:19 )

jen a jen svinstvo nic jiného neumí poslat šumem na Slovač

gabreta ( 22. března 2024 18:10 )

Němcová: Je to jako v Severní Koreji!

Ta kradla i rohlíky v sámošce a vláda rozkrádání má v popisu práce! 👎

harpyje ( 22. března 2024 17:07 )

Babis proste obcas blaboli, rikam to porad ze si vetsinu medialnich kauzicek zpusobi neuvazenym blabolenim sam, mozna se jen snazil bejt vtipnej.
Ale fakt je ze zamestnavatel zamestnance kontrolovat muze tim spis kdyz ma podezreni, kazdej podnik stavy zasob eviduje a tyhle ztraty umi odhalit. Takovej naklad je navic neuznatelnej vydaj a jeste z nej podnik musi vracet DPH, protoze pouziti nesouviselo s ekonomickou cinnosti. Opatreni proti kradezim zamestnancema v nejaky forme nejspis pouzivaji ve vlastnim zajmu vsichni. Je znamej i pripad dvou Cechu ktery v rakouskym zavodu na zpracovani masa dokazali nakrast masny produkty za 1.500.000,- 😨

Uživatel_5650027 ( 22. března 2024 10:00 )

Bla,bla, bla 🫡😆

Uživatel_5650027 ( 22. března 2024 09:59 )

Bla,bla,bla 🫡🥱😂

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa