Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Pláže v exotickém ráji se proměnily ve skládky. Tuny plastů na Bali sbírají i turisté

Autor: ČTK - 
22. března 2024
16:22

Obrovské množství převážně plastového odpadu vyplavilo v posledních dnech moře na turisty vyhledávané pláže na indonéském ostrově Bali. Informovala o tom dnes agentura DPA, podle níž úklidové čety a dobrovolníci odnesli z pláží od středy již 100 tun odpadků, spousta jich tam ale ještě zůstává. Bali se s tímto problémem potýká podle DPA v monzunovém období opakovaně, příliv odpadu je ale čím dál větší. Největším světovým znečišťovatelem plasty je Čína, na druhém místě je právě Indonésie, uvádí OSN.

Nejhorší situace vznikla tento týden na plážích kolem turistického střediska Kuta, které si oblíbili surfaři, a také v oblasti obce Pecatu se známou pláží Dreamland Beach, napsal dnes místní list Bali Sun.

„Jsem teď na Bali a všude na pláži a v moři jsou odpadky,“ postěžoval si jeden ze zklamaných návštěvníků na diskuzním fóru cestovatelů na Bali na facebooku. „Je tady v současné době vůbec nějaká pláž bez odpadků?“ tázal se dotyčný návštěvník. Do sběru odpadků se zapojili i někteří turisté.

Podle agentury DPA je mnoho obyvatel Bali zvyklých vyhazovat odpadky za domy, do příkopů či do řek. „Doufáme, že vláda bude lépe organizovat sběr odpadu a zlepší osvětu mezi školáky,“ uvedla Giri Marianiová, která organizuje kampaně zaměřené na sběr odpadu.

Indonésie, která je s 274 miliony obyvatel čtvrtou nejlidnatější zemí světa, vyprodukuje každoročně 3,2 milionu tun nekontrolovaného plastového odpadu, z nichž zhruba 1,29 milionu tun skončí v moři, píše ve zprávě z roku 2020 Program OSN pro životní prostředí (UNEP).

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi