Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Muž skočil do přehrady Les Království, aby zachránil dítě: Sám pak potřeboval pomoc!

Les království (ilustrační foto)
Les království (ilustrační foto)  (Autor: David Malík)
Autor: ČTK - 
24. března 2024
15:08

Do labské přehrady Les Království na Trutnovsku v neděli dopoledne sjelo dítě na kole. Do vody za ním skočil muž, aby jej zachránil. Oba se dostali na břeh, ale přes několik metrů vysokou skálu se nemohli již dostat zpět na cestu. Zachránili je přivolaní hasiči, kteří k nim připluli na člunu. Řekla to mluvčí hasičů Martina Götzová.

Na břehu si poté chlapce i muže převzali zdravotničtí záchranáři. „Oba zachránění byli plně při vědomí a bez známek viditelných poranění. Dítě jsme převezli na vyšetření do trutnovské nemocnice na dětské oddělení,“ řekla ČTK mluvčí zdravotnických záchranářů Lucie Hanušová.

Chlapce při jízdě po stezce na břehu přehrady podle hasičů zřejmě rozhodil kořen. Vyjelo mimo cestu a sjelo do vody. Událost se stala na levém břehu přehrady přibližně 600 metrů od koruny hráze.

Hasiči na místo vyslali i lezeckou skupinu z Trutnova a vrtulník se záchranářem, který by dítě i muže vtáhl na podvěsu. Když se ukázalo, že záchrana je možná ze člunu, vrátili se lezci i vrtulník na základny a k přehradě ani nedorazili. „Od ohlášení události do naložení dítěte a muže do člunu uplynulo asi 20 minut,“ uvedla mluvčí hasičů.

Památkově chráněná přehrada Les Království byla postavena v letech 1910 až 1919 v romantizujícím duchu a patří mezi nejkrásnější české přehrady. Přehrada a její okolí jsou častým cílem výletníků.

Video  Policisté pronásledovali motorkáře, který měl vysloven zákaz motorových vozidel. (19. březen 2024)  - Aktu.cz
Video se připravuje ...

paralenka ( 24. března 2024 18:30 )

To určitě, ale mně se vždy vybaví ty povinné pochoďáky, na které nás před desítkami let vysílali z tehdejší dvorské průmky. Průmka už není a pochoďáky dnes každý dělá dobrovolně. Časy se mění, ale přehrada zůstává v plné kráse. 😁 😁 😁

Kreveta ( 24. března 2024 15:42 )

Přehrada jako stavba je nádherná. Dostanete se tam od Bílé Třemešná. Na její stavbě, se kromě jiných, podíleli také Italští váleční zajatci. Ti z první světové.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání