Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Při honbě za humanitární pomocí utonulo v Pásmu Gazy 12 lidí. Zpravodajka OSN mluví o genocidě

Autor: ČTK - 
26. března 2024
17:35

Zvláštní zpravodajka OSN pro okupovaná palestinská území Francesca Albaneseová označila izraelskou ofenzivu v Pásmu Gazy za genocidu a vyzvala země, aby kvůli tomu na Izrael uvalily sankce a zbrojní embargo. Podle agentury Reuters to Albaneseová řekla dnes v Ženevě Radě OSN pro lidská práva. Izraelská diplomatická mise v Ženevě obvinění Albaneseové odmítla. Ve snaze vylovit letecky shozenou humanitární pomoc u pobřeží Pásma Gazy utonulo 12 lidí, uvedly podle agentury Reuters úřady ovládané Hamásem.

"Zjistila jsem, že existují rozumné důvody se domnívat, že vůči Palestincům jako skupině byla v Gaze splněna kritéria označující páchání zločinu genocidy," řekla Albaneseová, která je zvláštní zpravodajkou OSN pro lidská práva na okupovaných palestinských územích.

Podle Albaneseové Izrael použil "humanitární kamufláž", aby zakryl svou "genocidní kampaň". Zpravodajka OSN zmínila pokyny k evakuacím, jimiž izraelská armáda posílala od října civilisty v Pásmu Gazy do takzvaných "bezpečných zón", které ale potom také bombardovala se zdůvodněním, že cílí na bojovníky Hamásu a jejich infrastrukturu.

"Izraelská genocida Palestinců v Gaze je eskalační fází dlouhodobého koloniálního procesu," uvedla Albaneseová. Ve zprávě nazvané Anatomie genocidy argumentovala i vyjádřeními některých vysokých izraelských představitelů, kteří navrhli vystěhovat Palestince z Pásma Gazy a nastěhovat tam židovské osadníky. Z toho se podle zpravodajky dá usuzovat, že Izrael záměrně používá "genocidní nástroje k dosažení etnických čistek".

Izrael zahájil masivní bombardování Pásma Gazy a posléze i pozemní operaci v odvetě za teroristický útok palestinského hnutí Hamás, jehož ozbrojenci 7. října v Izraeli povraždili téměř 1200 lidí a na 250 osob unesli do Gazy. Izraelská ofenziva si podle úřadů spravovaných Hamásem vyžádala už přes 32.000 obětí z řad Palestinců. Tento údaj zahrnuje i bojovníky Hamásu, většina z obětí jsou podle Hamásu ale ženy a děti. Izraelská ofenziva též v Pásmu Gazy způsobila humanitární krizi, jež podle OSN hrozí přerůst v hladomor.

"Namísto hledání pravdy se tato zvláštní zpravodajka snaží slabými argumenty podložit svou zkreslenou a obscénní verzi reality," uvedla izraelská diplomatická mise v Ženevě. Dodala, že Izrael vede válku proti Hamásu, a ne proti palestinským civilistům.

Z páchání genocidy v Gaze obvinili Izrael už loni někteří státníci, například turecký prezident Recep Tayyip Erdogan a další muslimští lídři. Jihoafrická republika obvinila Izrael z genocidy u Mezinárodního soudního dvora (ICJ), který koncem ledna vyzval izraelskou vládu, aby v Pásmu Gazy zlepšila humanitární situaci. Ta se ale od té doby naopak zhoršila.

Minulý týden i vysoký komisař OSN pro lidská práva Volker Türk uvedl, že izraelské omezování dovozu a distribuce humanitární pomoci civilistům v Gaze by mohlo být považováno za válečnou strategii, a tudíž za válečný zločin. Podobně se už dříve vyjádřil také šéf diplomacie Evropské unie Josep Borrell, který obvinil Izrael, že v Gaze používá hlad jako zbraň.

Video  Izraelská armáda provedla razii v domě velitele Hamásu.  - x/AvichayAdraee
Video se připravuje ...

Lomikel ( 23. dubna 2024 18:54 )

Zajímavé,
Humanitární organizace shazovala v pásmu Gazy na padácích dodávku humanitární pomoci.
A zahynulo 12 lidí.
Zřejmě se jednalo o humanitární bombardování.

Zobrazit celou diskusi