Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Experti: Každý pátý Čech o někoho pečuje, kapacity v péči o seniory zoufale chybí

Video se připravuje ...
Autor: Pavlína Horáková - 
28. března 2024
05:50

Každý pátý pracující v Česku o někoho pečuje. Ke konci století bude až třetina obyvatel starší 65 let a nejen v české stárnoucí generaci přirozeně přibývá seniorů potýkajících se s demencí. Jak je to s kapacitami péče, jaké možnosti finanční pomoci pečující mají a v čem nejčastěji chybují? Nejen tyto otázky v Epicentru Blesk Zpráv zodpověděla ředitelka neziskové organizace A DOMA Jitka Zachariášová a lékař a výzkumný a vývojový pracovník Národního ústavu duševního zdraví Matěj Kučera.

„Většinou to chodí tak, že rodina vezme telefon, když zjistí, že už péči o blízkého nezvládají, začnou obvolávat různé terénní služby a většinou se dozví, že není volná kapacita,“ popsala Jitka Zachariášová, ředitelka neziskové organizace A DOMA, začátek cesty mnoha rodin pečujících o blízké s demencí. 

V České republice je situace s kapacitami podle Zachariášové velmi náročná. „Kapacity jsou velký problém, poněvadž když například v Praze člověk chce zavolat, že by potřeboval osobní asistenci, tak se ve většině případů dozví, že není volný prostor,“ uvedla Zachariášová.  

S více než milionem pečujících lidí a přes pět milionů lidí, kteří jsou zaměstnáni, je přitom péče o blízkého poměrně běžnou zkušeností. „Až každý pátý pracující tedy o někoho pečuje,“ doplnila Zachariášová.

 „Jeden z hlavních problémů je zatížení pečujících, tato situace nezatěžuje jenom toho jednoho pečujícího, ale vlastně celou rodinu,“ upozorňuje Zachariášová. Kromě toho, že dotyčný musí zvládat koordinaci různých služeb a lékařských péčí, starost o nemocné s demencí vyžaduje nejen fyzickou a emocionální práci, ale také administrativní úsilí, které může být pro pečujícího velmi náročné.

O nemocného by se měl starat multidisciplinární tým odborníků: „Na úrovni zdravotní je to samozřejmě praktický lékař, který je takovým manažerem péče za doprovodu všech specialistů, kteří jsou potřeba – ortoped, neurolog, psychiatr či geriatr. Geriatrie je skvělý obor, který se zaměřuje právě na stárnoucí populaci, a jsou to experti na tuto věkovou skupinu. Vedle toho je samozřejmě pomoc dalších pomáhajících profesí a celého sociálního systému,“ upřesnil Matěj Kučera.

Časté chyby

Jedním z aspektů podpory pro pečující je také finanční pomoc. „Příspěvek na péči se řeší na úřadu práce podle místa bydliště a má svoji definici v tom, že se posuzuje 10 životních situací a každá ta situace má ještě čtyři své oblasti,“ uvedla Zachariášová. Základem je šetření sociální pracovnice úřadu práce, která přijde a zhodnotí stav v domácnosti, a „na druhé straně by tam měly být současně k tomu lékařské zprávy od ortopeda například v případě artrózy a pečující často chybují v tom, že všechny zprávy od odborných lékařů nedonesou praktickému lékaři. Ten potom má nedostatek informací. On vypisuje tiskopis pro Správu sociálního zabezpečení, takže na stůl se potom lékaři na České správě sociálního zabezpečení dostane neúplná, nekompletní informace. Pečující se potom často diví, proč byl ten příspěvek třeba uznán v částce nižší, a my jim potom pomáháme s případným odvoláním,“ vysvětlila ředitelka  A DOMA, že správné získání této finanční podpory může být složitým procesem, který vyžaduje spolupráci mezi různými úřady a lékaři.

Statistiky Česka k výskytu demence v populaci (27. 3. 2024) Statistiky Česka k výskytu demence v populaci (27. 3. 2024) | ZDROJ: NÚDZ/ Matěj Kučera
„K dispozici jsou tři sociální dávky, ta nejznámější je příspěvek na péči, která je v současné době rozdělena na čtyři stupně, první stupeň je 880 Kč, druhý stupeň 4400, třetí stupeň 12 800 a čtvrtý stupeň 19 200. Od 1. 7. letošního roku budou příspěvky navýšeny, čtvrtý stupeň příspěvku bude 27 000, třetí stupeň bude 14 800, druhý stupeň bude 4900 a první zůstane na té částce 880 Kč,“ vyjmenovala Zachariášová.

Péče o demenci je nejen zdravotním problémem, ale i sociální výzvou, která vyžaduje komplexní podporu a koordinaci služeb. Rodiny, které se starají o členy s demencí, potřebují nejen finanční pomoc, ale také emocionální a administrativní podporu, aby mohly úspěšně zvládnout tuto náročnou situaci.

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa