Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Kdo je Viktor Medvedčuk? Mediální magnát s pohádkovým jměním a vášní pro luxusní plavidla

Autor: vja, ČTK - 
28. března 2024
05:00

Úspěšný podnikatel, vlastník medálního impéria nebo manžel populární moderátorky. I tak by se dal definovat ukrajinský oligarcha a miliardář Viktor Medvedčuk (69). Podle ukrajinské mutace časopisu Forbes jeho majetek okolo roku 2021 dosahoval hodnoty přibližně 620 milionů USD (asi 14,511 miliardy korun).

Původ Medvedčukova bohatství lze vystopovat až na začátek 90. let, kdy si jako vystudovaný právník založil vlastní advokátní kancelář BIM. Mezi lety 1990 až 1997 dokonce stál v čele Advokátní komory Ukrajiny. Následně byl spoluvlastníkem banky, fotbalového klubu FK Dynamo Kyjev či majitelem televizních stanic 112 Ukraine, NewsOne a ZIK.

Cizí Medvedčukovi není ani angažmá v politice. Mezi lety 2002 až 2005 například šéfoval prezidentské kanceláři Leonida Kučmy. Je zakladatelem proruské nevládky Ukrajinský výběr, přičemž roku 2019 byl zvolen do ukrajinského parlamentu za stranu Opoziční platforma – Pro život.

Medvedčuk je od roku 2003 ženatý se známou moderátorkou zábavních pořadů Oksanou Marčenkovou (49). Ta několik ročníků uváděla pořad Ukrajina má talent (2009–2014) a X Factor (2010–2016). Roku 2018 soutěžila v Tanci s hvězdami (ukrajinské variantě StarDance). S Marčenkovou má dceru Darynu (20), jejímž kmotrem je ruský prezident Vladimir Putin. Z prvního manželství má ještě dceru Irinu (41).

Potrpí si na luxus

Medvedčuk je rovněž nadšenec do luxusních plavidel. V minulosti vlastnil luxusní jachtu o úctyhodné délce 92 m s odhadovanou hodnotou okolo 200 milionů USD (4,65 miliardy korun). Loď Royal Romance postavila v roce 2005 nizozemská loďařská společnost Feadship. Má kajuty pro 14 hostů, místo pro 21 členů posádky a také čtyři metry široký bazén s „vodopádem na zádi“.

Zdá se však, že Medvedčuk o svou chloubu brzy přijde. Začátkem roku 2022 totiž plavidlo zabavilo Chorvatsko, které jej hodlá vydražit (podle Kyjeva ve prospěch Ukrajiny). Soud v chorvatském Splitu podle ukrajinské vlády rozhodl, že Medvedčukova jachta by měla být převedena do vlastnictví ukrajinské agentury pro vymáhání a správu majetku (ARMA). Ta následně „zachová její ekonomickou hodnotu prodejem v dražbě“.

Vlastnil údajně i historický jídelní vůz vyrobený společností Pullman, který měl být narozeninovým dárkem od jeho maželky. V červnu 2022 byla zabavena i jeho soukromá helikoptéra Bell 427 a luxusní tryskáč Gulfstream G650. Oba stroje byly předány k užívání ukrajinské armádě. Medvečuk si také nechal postavit luxusní chatu v Zakarpatské oblasti. V panenské přírodě se nacházejí komplexy dřevěných staveb s okázalým interiérem. Dřevo je kombinováno se sklem,  mramorem a nechybí luxusní bazén. 

V roce 2021 byl Medvedčuk na Ukrajině obviněn ze zrady a vykořisťování zdrojů na Ruskem okupovaném Krymu. Do začátku ruské invaze na Ukrajinu byl následně v domácím vězení, které poté na krátkou dobu opustil. Následně byl zatčen Službou bezpečnosti Ukrajiny (SBU). V září 2022 byl vyměněn za válečné zajatce do Ruska. V polovině dubna 2023 byl vydán zatykač na jeho choť Oksanu Marčenkovou. Figuruje na sankčních seznamech řady států včetně České republiky. Podle dostupných informací měl financovat proruské médium Voice of Europe se sídlem v Praze.

Vizitka: Viktor Volodymyrovyč Medvedčuk

  • Datum a místo narození: 7. srpna 1954 
  • Rodina: Oksana Mychajlivna Marčenková (známá ukrajinská moderátorka), dvě dcery – Irina (41) (z prvního manželství) a Daryna (20) (s Marčenkovou)
  • Profese: politik, právník a podnikatel
  • Odhadovaný majetek: 620 milionů USD (k roku 2021)

19:20
27. 4. 2024

OBRAZEM: Odklízení škod po ruském ostřelování budovy psychiatrické léčebny v Charkově. 

18:34
27. 4. 2024

Ruským silám se podařilo proniknout dál do části Očeretyne, frontové vesnice v Doněcké oblasti. Uvádí to The Kyiv Independent s odkazem na mluvčího skupiny Khortytsia.

Nazar Voloshyn také dodal, že okupované části jsou pod ukrajinskou palbou. 

„Podnikají se všechny kroky k vytlačení nepřítele,“ řekl Voloshyn.

17:30
27. 4. 2024

OBRAZEM: Život v Borodyance se stal kvůli válce obtížnějším, městečko poblíž Kyjeva se ale začíná zase dávat dohromady. 

Kompletní online
Video  Ruská chlouba šla ke dnu: Ukrajinci zničili výsadkovou loď Cezar Kunikov.  - HUR
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa