Polák potkal v Brně po osmi měsících od rozchodu svou expartnerku už v doprovodu jiného amanta. Trojice vypila dohromady několik lahví vína. Poté se přesunula do lokality Rumiště do squattu, kde pijatyka pokračovala. Tam se opilý Krzystof dostal s ženou, se kterou prý žil 16 let, do hádky.

Dole u vchodu si umotal cigaretu a nedopalek hodil do hromady odpadu. Když se za pár minut vrátil, šlehaly už plameny a kouř se valil do prostor, kde zůstala uvězněna žena a Marek G. Místo aby se Polák zajímal o jejich osud, z místa utekl.

Pomohl mechanik

Dvojice se ocitla v pasti. Jedinou nadějí bylo zamřížované okénko do dvora, kde je autoservis. Jeho zaměstnanec David Studnica, který požár zpozoroval, mříž částečně vylomil. Marka dostal ven, ženu držel za ruce do příjezdu hasičů. Později dostal na svůj čin medaili za statečnost.

„Marek G. utrpěl popáleniny na deseti procent těla. Žena pak popáleniny druhého a třetího stupně na 42 procentech těla,“ shrnul následky žalobce Marek Vagai.

Nebyl to úmysl, dušuje se Polák

Obžalovaný vinu částečně doznal, popřel však, že by šlo o úmysl. „Částečně se cítím být vinen, ale nezapálil jsem to úmyslně. Stalo se to odhozením cigarety na hromadu smetí, které se tam nacházelo. Byl jsem tak opilý, že jsem nedomyslel, co dělám," popsal Krzystof Antoni B.

Předseda senátu Aleš Novotný poukázal na rozpory ve výpovědích. Muž totiž v přípravném řízení u policie uvedl, že v rozčílení podpálil papírek a odhodil jej. Ve čtvrtek řekl, že to bylo na nátlak policie.

Při požáru se zranilo podle záchranářů šest lidí, kromě dvou z budovy a zachránce ještě dva policisté a jeden hasič. Policistům se podařilo najít podezřelého díky výpovědím svědků a kamerovým záznamům z okolí.

Udělá klidně 20 piv denně

Znalci z oboru psychiatrie a psychologie konstatovali, že obžalovaný je nízkého intelektu, trpí smíšenou poruchou osobnosti a závislostí na alkoholu. Sám se přiznal, že poté, co v Brně ztratil práci, zvládl denně vypít 20 až 25 piv. Soud bude pokračovat výslechem svědků.

VIDEO: Žhářský útok na restauraci v Liberci

Video
Video se připravuje ...

V centru Liberce hořela restaurace, zranilo se 14 lidí HZS Libereckého kraje