Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Deportace cizinců, bití migrantů i úprk Tádžiků: Po teroru u Moskvy čelí Putinova země dalším potížím

Autor: ČTK, mav - 
31. března 2024
13:05

Tádžikistán registruje nárůst počtu svých občanů pracujících v Rusku, kteří opouštějí tuto zemi a vracejí se do vlasti. Jde o reakci na nedávný teroristický útok u Moskvy, při kterém zahynulo nejméně 144 lidí. Čtyři podezřelí z útoku pocházejí z Tádžikistánu. Rusko začalo deportovat stovky cizinců za porušení imigračních pravidel a někteří Tádžikové odcházejí sami, protože se bojí nárůstu xenofobie.

„Máme spoustu telefonátů. Nejspíš to nejsou ani tak stížnosti na obtěžování, ale strach našich občanů, panika, mnozí chtějí odejít. Situaci monitorujeme. Máme více lidí, kteří přicházejí do Tádžikistánu, než těch, kteří odcházejí,“ řekla ruské státní agentuře TASS náměstkyně tádžické ministryně práce a migrace Šachnora Nodiriová.

Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda (RFE/RL) s odkazem na ruské úřady napsalo, že ruské bezpečnostní složky provedly po nedávném útoku u Moskvy rozsáhlé kontroly migrantů v zemi a soudy v Petrohradu tento týden rozhodly o deportaci více než čtyř stovek cizinců. Byli zadrženi ve druhém největším ruském městě během rozsáhlých prohlídek vozidel podél hlavních dopravních tepen, píše rádio. 418 migrantů bylo umístěno do detenčního centra, jež má kapacitu 336 osob, píše server Fontanka

Kontroly a obušky

Kontroly zahraničních pracovníků provádějí i další města. Mnohdy je policie zadržuje po desítkách. „Byli jsme zadrženi a předvedeni na policejní stanici. Tam všechno zkontrolovali, vzali otisky prstů. Deset hodin nám kontrolovali pasy a pořizovali fotografie. Prozkoumali také můj telefon: všechna čísla v něm, s kým jsem mluvil, obecně všechno,“ popsal Rádiu Ozodi jeden z uzbeckých migrantů. „Tádžiky bili obušky. Jeden chlapík říkal, jak ho bolí noha. Nám Uzbekům se to ale nestalo. Jen s námi hrubě mluvili, uráželi nás.“

V Rusku podle RFE/RL pracují miliony lidí ze Střední Asie v různých profesích, včetně stavebnictví, úklidu, maloobchodu nebo gastronomie. Odchod těchto migrantů by podle odborníků mohl zhoršit situaci na pracovním trhu.

Míra nezaměstnanosti je v Rusku na postsovětském rekordním minimu 2,9 procenta, zatímco Moskva rekrutuje statisíce mužů do války, kterou vyvolala na Ukrajině. Ruská centrální banka nedávno uvedla, že nedostatek zaměstnanců a s tím související nárůst mezd patří mezi rizikové faktory pro inflaci.

Teroristický útok na koncertní halu Crocus City Hall v Krasnogorsku na předměstí ruské metropole byl jedním z nejtragičtějších v Rusku za desítky let. Podle poslední bilance si vyžádal 144 mrtvých a stovky zraněných. Ruské bezpečnostní složky zadržely přes deset lidí, někteří z nich - včetně čtyř předpokládaných pachatelů - jsou ve vazbě. Většina pochází z Tádžikistánu. Bezpečnostní složky této středoasijské země podle Reuters mezitím zadržely devět lidí s vazbami na podezřelé z útoku a na teroristickou organizaci Islámský stát, která se k útoku opakovaně přihlásila.

Video  Střelba v ruském městě Krasnogorsk  - Síť X
Video se připravuje ...

elsberatel1 ( 18. dubna 2024 19:28 )

Merkelovou s těmy renaultkami, prostě kosej čtverec

elsberatel1 ( 18. dubna 2024 19:26 )

Já když vidím ty čluny, tak řešení je tak prostoduché, jako ti klienti z lodí! Stačí vrtulník, tunový šutr a hodit na palubu.. Skoro zadarmo.. Kdo bude mít kliku, tak se utopí! Kdo ne, šutr to pořeší.. Není jiné řešení! Vlastně je! Oplotit Skopčáky a všechny tyhle bezcenný vši/parazity jim tam hodit a do prostřed dát nahou Merkelovous těmy *** z Bruselu!!.. Ale jiné řešení už neexistuje!! Za sto let nebude existovat jediný kostel, jediný pomník, jen koberce budou všude, aby se mohli umlátit palicemi o zem!!

Uživatel_5413502 ( 31. března 2024 13:57 )

Dobře dělaj, jenom my v Evropě pořád zavíráme oči.

F.Prohazka ( 31. března 2024 13:32 )

Naprosto očekávaná reakce, následky. Stopa Bitcoinů je důležitá, kdo platil a zosnoval teroristický útok na bezbranné civilisty -tak tam je zlo. Ono někdo časem promluví. Ja mám svou teorii, stejně jako u NS I. a II.- ,, Bílá nemoc,, se šíří Europou.

Zobrazit celou diskusi