Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno, déšť 19°C

Stop turistům v dalším dovolenkovém ráji Čechů! Na "Kanárech" pro ně chystají speciální daň

Autor: DVL - 
23. dubna 2024
13:38

Obyvatelé Tenerife by si přáli mít „kvalitnější turisty“, na ty současné si stěžují. Podle nich se přišli jen válet u moře, pít laciné pivo a jíst burgery místo toho, aby se doopravdy snažili poznat místní kulturu. Nyní se konají protesty, obyvatelé Kanárských ostrovů volají po ochraně přírody, omezování letů a přísunu turistů, chtěli by také zavést turistické daně, píše britský deník Daily Mail. „Tady býval ráj, ale teď už ne, a to mě štve,“ nechala se slyšet jedna místní žena.

Obyvatelé Tenerife volají po „kvalitnějších turistech“, vadí jim britští dovolenkáři, kteří prý pijí levné pivo a jedí hamburgery. Místní chtějí přilákat návštěvníky, kteří by ocenili kulturu Kanárských ostrovů a zdejších pochutin. A navzdory tomu, že jsou Kanárské ostrovy na turistech závislé, obyvatelé Tenerife s nimi zahájili válku.

Minulý rok Tenerife navštívilo rekordních 6,5 milionu dovolenkářů a to o 11 procent více než minulý rok. Na samotné Kanárské ostrovy se pak vydalo 16 milionů lidí.

Za poslední dny se začaly objevovat graffiti nápisy poblíž rezortů s hesly jako například „turisté, jděte domů“.

Jednou z těch, kteří si přejí „kvalitnější“ návštěvníky, je také místní malířka 63letá VickyColomerová. „Cítím se tu jako cizí, už se tady necítím dobře. Je to, jako by všechno bylo pro britské a německé turisty, kteří tady chtějí pít laciné pivo, válet se na slunci a jíst burgery a hranolky. Potřebujeme kvalitnější turisty, kteří chtějí doopravdy poznat naši kulturu a jídlo a respektovat naši přírodu. Tady býval ráj, ale teď už ne, a to mě štve. Musíme zredukovat počet letů a návštěvníků a zaměřit se na to sem přivádět kvalitnější lidi. Jsou tu stovky karavanů, parkují ilegálně a všude nechávají bordel,“ uvedla malířka.

Zvýšený počet turistů je poznat

Podobný názor má na britské turisty i 39letá učitelka Zarita Chineaová, která rezort popsala jako „tak trochu ghetto pro turisty“. „Na Tenerife jsou jakoby dva světy. V jednom jsou turisté, ve druhém místní a nemícháme se. Kdybych měla moc, pokusila bych se zredukovat počet turistů. V posledním roce jich bylo o tolik víc a je to poznat,“ řekla obyvatelka.

„Také myslím, že potřebujeme kvalitnější turisty, kteří respektují náš domov a přírodu, kteří chtějí objevit skutečné Tenerife a jít třeba na pěší túru,“ dodala.

Na jednom plakátu na Tenerife stojí: „Místní jsou nuceni se stěhovat a vy jste za to zodpovědní… digitální nomádi, vy tady nejste vítáni.“

Někteří Britové však reagují zpátky a v angličtině přepsali jeden ze sloganů na: „Jděte do pr****, platíme vaše mzdy!“

„Kanárské ostrovy již nejsou rájem“

3. dubna se také uskutečnila demonstrace v Santa Cruz. Očekává se, že aktivisté uspořádají tiskovou konferenci, na níž vyloží své požadavky, než uspořádají pochod s transparenty a nápisy. A 20. dubna proběhl další velký protest, který pořádaly ekologické a sociální skupiny. Na plakátech události stálo, že Kanárské ostrovy „mají limit“ a demonstranti pochodovali za „ochranu přírody, turistické moratorium a budou požadovat tvrdší regulace pro cizince, kteří si zde nakupují nemovitosti“. Frustrované skupiny bojují také za zavedení ekologické nebo turistické daně.

Nejedná se o první protesty. Loni v srpnu demonstranti vyjádřili své znepokojení nad dovolenkáři a nesli s sebou slogany s nápisy jako „Kanárské ostrovy již nejsou rájem“ a „Kanárské ostrovy nejsou na prodej“.

47letá bioložka Anne Strieweová promluvila o tom, že se obává, jak ničivý dopad by mohl turismus mít na divokou přírodu. „V našich vodách jsou denně stovky člunů a vodních skútrů, které vpouštějí do vody benzín. Pak jsou tu party na lodi, které celý den pouští hudbu, a lidé si neuvědomují, že velryby a další tvorové to zachycují a skutečně je to mate a děsí. Šílí z toho. Mezitím se vyskytlo několik případů, kdy byla zvířata zraněna nebo zabita lodními šrouby,“ popsala bioložka.

Video  Požáry na Kanárech: Španělský ostrov Tenerife v plamenech  - Reuters
Video se připravuje ...

Jindriska Jurisova ( 25. dubna 2024 14:35 )

Sami si to udělali ...žádná kontrola žádná policie..jsme tu jak v 3 světech ..každý si co dělá co chce Kanárci vydělávají na turistech miliony...bez nich by dal pěstovali jen banány a jezdili by na velbloudech ..zničili ten turismus samy...hotely prázdný a byty pro pracující lidí nejsou ..a když jsou tak vás stojí 1500e na měsíc když teda máte štěstí a najdete být na dlouhý termín .ty už skoro neexistují..to bylo pro pracující ..teď tyhle byty tady pronajímání turistům za 1000e týden nikdo je nekontroluje nic ..takže samozřejmě že každý radši turistů na týden za 1000nez pracujícího na měsíc za 1500... prodávají tady byty uprostřed ničeho 2+1za 370tis euro..to už si koupíš i v Miláně byt a i v Dubaji...jsou opravdu trapný tady ..nechali se sem navézt sracky a tady to mají..tady nemáš policie nikde ji nevidis...mě vykradly bar 1 krát .vedle nás restauraci za 3mèsice 7krat a nikdo s tím nic nedělá ty jsi tady cizinec co tady podniká...nikdo ti nepomůže .a jestei jsou rasis­tický­...kom­plimen­ty Španělskému státu kam to nexhal zajít. 🤮🤮🤮🤮🤮🤮já
Jo jinak zapomněla že za normální smlouvu tady (musíš mít dva dny volna...bereš 1450e...být jestli ho najdeš pro pracující chtějí 1200-1500za měsíc...jak tady lidi žijí z čeho nákup dělají nevim...hlavně že v hotelu noc te stojí i 500e..nejhorší výplaty v Evropě.v životě jsem tohle neza­žila­...hu­mus.­.na život humus ..na prázdniny už asi taky jak tady čtu...jo a ještě dodám ty pronájmy prázdninový ,kratky vše načerno vse ilegál­ní.a­busiv­ni..ta­dy je to horší než v Africe..a pak se dívají ..rasisti takovy jsem v zivite neviděla.kdybycj tu neměla můj bar na 10let tak zítra bych jela domu🤷🏻‍♀️..🤮

Milly Melon ( 23. dubna 2024 21:05 )

Zlaty Mexico!! Tam je raj, tam nikomu nevadí že chlastas jejich levny pivo a cpes se bud burgry nebo jejich lacinou stravou typu taco,buritto and....vsechno vyborne chuti at už to udělali z cehokoliv 🤣...more nadherny a teply,rezorty super a když se tu nechce domů a máš odkud brat skvarky tak popojedes pár km mimo turisticke zony,normalka mezi mecicany a pronajmes si tak uzasnej barák za babku za rent a užívat si tam v klidu klidně několik měsíců a mladí kanadani většinou velice rychle zapadnou do jejich davu a pracuji tam a zijou I několik let, je tam celorocne krasně takže si uzivaji....má to tam jedinou nevyhodu, že tě můžou kdykoliv zabít, gangy a kartely se vecne nahaneji takže bud se člověk priplete do strilwcky ve městě a schyta zbloudilou kulku nebo co je ještě horší místní nešvar, že najemni vrazi jdou po nekom konkretnim a mají v ruce jen fotku a info že třeba mluví ta osoby anglicky....to v posledních 2 letech stalo min 7 kanadskych turistu život,všechno omylem, twn jeden poslední byl nejvíc smutný, protože táta jel s 6 letym synkem na dovolenou,ubytoval se v levnejsim hotylku,nebyl to zrovna Onassis, ale cgtel aby si kluk taky uzil prazdniny u more....no a když klucinu recepcni 2 dny neviděla, specialne vždy číhlala aby malemu udelala radost a davala mu zadarmo zmrzlinu ....nedalo ji to a vzala nahradni klice a odemkla pokoj a tam na posteli byl víc než 2 dny mrtvý táta a přes jeho nafoukle tělo lezel chlapec a spaluje vycerpanim protože nejen že vše viděl a byl v šoku, ale také celou dobu nejedl a bal se vyjet ven že ho zabiji taky.....zase úplný omyl,mexikanci nerozeznaji od sebe bile lidi a tak často zabiji úplně nevinné.....

krapotkin ( 23. dubna 2024 19:04 )

A co "turisti" z Afriky na gumových člunech ?

Uživatel_5649714 ( 23. dubna 2024 19:03 )

To je dobře, že Vás to odradilo. Jestli si někdo představuje dovolenou, že musí jen chlastat a dělat bordel, tak ať se zavře doma v obýváku.

krapotkin ( 23. dubna 2024 18:54 )

Poznam jsem, co umějí Britové udělat v Norimberku, Připadal jsem si jako v Chánově. Všude řev až do rána, lahve a plechovky létaly kamkoli, jen ne do košů. Za to musím pochválit Němce - v 7 hodin ráno bylo vše uklizeno. To v Chánově ten binec zůstal a každou noc narůstal.

Zobrazit celou diskusi