Na muže Anatolii M. zaútočil loni 30. června ve večerních hodinách v místě bydliště jeho bývalé ženy. Motivem vraždy byla přitom podle obžaloby obyčejná žárlivost: „Hlavními motivačními emocemi obviněného byly žárlivost, vztek a snaha vykonat zásadní pomstu, které vyústily v agresivní jednání vůči poškozenému, kterého zvlášť surovým a trýznivým způsobem bez předchozí výstrahy, zákeřně, opakovaně v krátkém sledu za sebou, napadl nožem.“ Svou pomstu pak Anatolii M. završil tím, že muži odřezal penis. Poškozený během několika málo minut na místě vykrvácel.

Státní zástupce Miroslav Mojžíš obžalovanému ve své závěrečné řeči za tento skutek navrhl šestnáctiletý trest. Přestože byl ve hře i výjimečný trest, státní zástupce nakonec konstatoval, že nejsou splněny podmínky pro takovou kvalifikaci. Argumentoval tím, že obžalovaný je trestán poprvé a soudní znalci konstatovali, že obžalovaný je schopen resocializace.

Zároveň to však byly jediné polehčující okolnosti, které hrály ve prospěch obžalovaného. Státní zástupce se naopak pozastavil nad tím, že obžalovaný téměř neprojevil žádné známky sebereflexe. „Nemám za to, že by si zde pan obžalovaný měl počínat nějak hystericky, ale i kdyby jeho obhajoba byla pravdivá, přeci není normální, aby se člověk nepozastavil nad tím, že důsledkem jeho obhajoby byla něčí smrt. Nepozastavil se nad tím, jestli neměl počínat mírněji, nebo úplně jinak,“ řekl Miroslav Mojžíš.

Právě to také zmínila předsedkyně trestního senátu Vlasta Langhamerová v odůvodnění rozsudku, který je ještě o dva roky vyšší, než navrhoval státní zástupce. „V průběhu řízení ze strany obžalovaného nezazněla žádná omluva, kterou by soud vnímal jako skutečný projev lítosti nad tím, čeho se dopustil. Soud uložil trest v polovině zákonné trestní sazby, z důvodu nulové sebereflexe, kterou soud vnímal ze strany obžalovaného,“ uvedla.

Útok označila za „smrtící, masivní, brutální“. „I malému dítěti je patrné, že pokud ostrým předmětem zasazuje rány do hrudníku či břicha, jsou tam tak důležité orgány, že při takovém počtu ran je šance přežít nulová. Znalkyně také upozornila, že rány v oblasti hrudníku a plic byly blízko sebe, což svědčí o jednání s cílem poškozeného usmrtit,“ nechala se slyšet. 

Odříznutý penis

Co se týče odříznutí penisu, poukázala soudkyně na to, že dle znalců k němu došlo zaživa, muž mohl být dokonce při vědomí. Odříznutí genitálu žádalo uvědomění, ale i další úkony než jen bodání. Znamenalo to rozepnout kalhoty poškozenému, otevřít je, sundat spodní prádlo a až pak mohlo dojít k tomu útoku. Následně byl ale nalezen s nasazeným spodním prádlem. To vše vyžadovalo nějaké úkony, které rozhodně nesvědčí tomu, že by jen tak zmateně zasazoval rány a nevěděl, co dělat,“ popsala soudkyně. To, že si muž údajně nepamatuje, co se stalo, podle soudkyně nic nemění na tom, že když k činu došlo, vrah dobře věděl, co se děje.

Soud také zmínil, že dcera obžalovného a jeho bývalé manželky, tehdejší partnerky zavražděného, si tento zážitek ponese po celý život. „Obžalovaný se mstil prostřednictvím osoby poškozeného své manželce. Ten do té situace vstoupil nevědomky, jak závažná je situace a čeho je obžalovaný schopen,“ dodala soudkyně.

„Nepamatuju si to“

Anatolii M. se u soudu snažil vzbudit dojem, že obětí je i on. V průběhu hlavního líčení stále opakoval, že poškozeného muže vůbec neznal. Na adresu, kde bydlela jeho bývalá manželka, prý přijel, aby se setkal se svou dcerou. Poškozeného oslovil pak prý kvůli tomu, že viděl, jak parkuje na místě jeho bývalé manželky. „Šel jsem k němu a zeptal jsem se ho, kdo je a proč zaparkoval na místě mé ženy. Nezačal normálně mluvit, začal se tvářit povýšeně a choval se, jako by mě znal. Začal vyprovokovávat konflikt,“ hájil se u soudu obžalovaný Anatolii.

Připustil, že mezi nimi došlo ke rvačce, vyprovokovat ji však měl podle jeho verze poškozený muž. Napadení nožem si podle svých slov nepamatuje. „Obdržel jsem ránu, něco jako knockout. Nemohu to popsat, protože to bylo nečekané. Dále si rvačku a její podrobnosti nepamatuji. Měl jsem nůž na opasku, je možné, že jsem ve stavu paniky nůž použil,“ tvrdil u soudu.

Fotogalerie
6 fotografií