Čtvrtek 2. května 2024
Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej
Polojasno 22°C

Handicapovaný Tadeášek potřebuje nové auto: Hrozí mu, že nebude chodit do školy!

Aktualizováno -
22. dubna 2024
11:21
Autor: pma - 
19. dubna 2024
05:00

Osmiletý Tadeášek trpí mentálním postižením a vývojovou dysfázií 3. stupně ze 4 možných. V praxi to znamená, že i když je chlapci 8 let, jeho vývoj řeči se zastavil zhruba na úrovni tříletého dítěte. Denně ho rodiče vozí do 28 kilometrů vzdálené školy v Chebu, kde má chlapec potřebnou péči a individuální přístup. Teď mu ale hrozí, že bude muset školu přerušit a ohroženy jsou i pravidelné návštěvy lékaře. Rodině totiž dosloužilo auto a na nové nemá dostatek financí. 

Tadeášek vypadá na první pohled jako normální osmiletý kluk. Má rád plavání, dinosaury, rybaření s rodinou a rád pomáhá s péčí o domácí zvířata. Bezproblémové dětství ale nemá. Bohužel se u něj vývoj řeči zastavil zhruba na úrovni zhruba 3–4letého dítěte.

Dokáže říct jen pár slov jako je máma, táta, bába či děda. „Dokáže se sám najíst a napít, ale neumí říct, že má žízeň nebo hlad. Ten vyjadřuje olíznutím úst, stejně tak jako když má chuť na něco konkrétního. V praxi to funguje tak, že před něj musíme dát několik potravin, na ty pak ukazujeme a čekáme, u které se olízne,“ vysvětlil pro Blesk Tadeáškův tatínek Ondřej Kubart. 

Kromě této s vývojové dysfázie 3. stupně ze 4 možných má Tadeášek diagnostikovanou poruchu ADHD a hypersensitivitu. To v praxi znamená, že na sobě chlapeček snese jen některé materiály, a to v minimálním množství. Podle tatínka chodí nejraději bos a nesnese například cedulky na oblečení. 

„Kvůli svému handicapu byl Táda školským systémem umístěn do Speciální základní školy v Chebu. Denně tak dojíždíme 28 km tam a zpátky domů do Nového Kostela, což je opravdu malá vesnice,“ popsal otec nemocného Tadeáše. Před krátkým časem ale rodině více než 20 let staré auto dosloužilo a hrozí, že chlapeček už do školy, kde se mu líbí a kde má kamarády, nebude moci docházet. 

Přesun do školy městskou hromadnou dopravou je kvůli Tadeášově poruše bohužel nereálný. Rodiče malého bojovníka otevřeně přiznali, že na nové vozidlo, kterým by chlapce mohli vozit do školy, nejsou v rodinném rozpočtu prostředky.

Tatínek Ondřej pracuje kvůli péči o syna na poloviční úvazek a Tadeášova  maminka Barbora je v současné době na mateřské dovolené s 8měsíční dcerkou Emmou. „Bohužel žádost o příspěvek (příspěvek na zvláštní pomůcku, pozn. redakce) mu byl na úřadu práce ČR zamítnut z důvodu ‚nedostatečného‘ postižení,“ vysvětlili Blesku Tadeášovi rodiče svízelnou situaci.

Proto se rodina rozhodla skrze platformu Donio.cz, která vždy potřebným předá 100 % z vybrané částky, uspořádat veřejnou sbírku, kde prosí o příspěvek na nové auto. 

„Všech příspěvků si velmi vážíme a těší nás, že jsou mezi námi stále ještě dobří lidé! Víme, že dnešní svět je komplikovaný a přežít v něm není snadné,“ vzkázali přispěvatelům maminka a tatínek nemocného Tadeáška. Sbírka pro Tadeáška běží do 9. května.

bcase ( 19. dubna 2024 11:39 )

Jak zde bylo uvedeno, tatinek pracuje na pul uvazku, maminka na materske. Jak dlouho je ten lucina postizeny? Ja chapu, ze touha po dalsim diteti je silna, ale museli vedet, ze starost o jedno dite jim zbasti vetsinu rozpoctu a bude treba aby nejakym zpusobem pracovali oba. Je ostuda statu, aby rodice museli zebrat o castku jako je tato. Stat porada drazby zabavenych aut, kvuli tem, kteri neumi jezdit se rovnaji silnice za stovky milionu, montuji se slozite zabezpecovaci zarizeni a kamery na zeleznicnich prejezdech, preplaceji se nehorazne dalnice atd atd. Je to obecne hamba statu (nemyslim jen soucasne vlady, ale i vsech predchozich)

Uživatel_5821345 ( 19. dubna 2024 10:51 )

Na ministerstvu zahraničí mají přebytek aut které chtějí darovat Ukrajině tak by snad mohli jedno darovat té rodině.Je pro mne nepochopitelné že se rozdává majetek který je zakoupen z peněz daňových poplatníků do cizí země a naším potřebným lidem to nejde darovat ,musí se založit sbírka na pomoc

emil stika ( 19. dubna 2024 09:57 )

neznám mentála, kterému by škola pomohla

emil stika ( 19. dubna 2024 07:09 )

oprava c1

Petr Kolar ( 19. dubna 2024 06:51 )

Musim rici ze tomu nerozumim, jak nekdo nema uspory na mimoradne vydaje / penezni zasobu na par mesicu. Ojete auto stoji 2 az 6 prumernych platu, nove se da poridit za 7,5 prumerneho platu,
Obecne me prekvapuje u ceskych sbirek pomoci o jak nizke castky se jedna, tj. neco co by nemel byt problem sehnat v ramci rodiny nebo blizkeho okoli co prijemce znaji.

Zobrazit celou diskusi