Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Lavrov vyrazí do Číny: O čem bude se spojencem jednat?

Autor: ČTK - 
7. dubna 2024
10:17

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov začátkem nadcházejícího týdne navštíví Čínu, oznámila ruská diplomacie. Peking je klíčovým diplomatickým partnerem Moskvy, jejíž vztahy se Západem jsou od ruské invaze na Ukrajinu v únoru 2022 na bodu mrazu.

Lavrov Čínu navštíví v pondělí 8. a v úterý 9. dubna. Setká se mimo jiné se svým čínským protějškem Wangem I, se kterým hodlá jednat o „široké škále témat bilaterální spolupráce“ či o společných postojích v mezinárodních uskupeních jako je OSN, skupině rozvíjejících se zemí BRICS, G20 a dalších, uvedlo ruské ministerstvo zahraničí.

Šéf ruské diplomacie naposledy Čínu navštívil loni na podzim. Předtím se s Wangem I sešel v Moskvě.

Peking je nyní nejvýznamnějším spojencem Ruska, které kvůli svému válečnému tažení proti Kyjevu čelí západním sankcím. Čína tato opatření kritizuje a odmítá ruskou invazi na Ukrajinu odsoudit, zároveň však těží z nižších cen za ropu a plyn, kterou už Rusko nemůže prodávat do Evropy.

Video  Petr Pavel v pořadu Hráči: Má být v Moskvě český velvyslanec?  - hrc, Fameplay Live/Blesk, Vera Renovica
Video se připravuje ...

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov (prosinec 2023) Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov (prosinec 2023) | Reuters

Uživatel_5766095 ( 7. dubna 2024 10:33 )

Někdy i špatné může být k něčemu dobré a z Čínských nepřátel z dob socialismu to (boj o syrou step) udělalo současné přátelé i nejvýznamnějšího spojence Ruska.

Zobrazit celou diskusi