Jakou jste měl cestu? Jste tu poprvé?

Moje cesta byla dobrá. Před lety jsem tu natáčel film, takže už je to dlouho, co jsem se tu objevil. Většinu jsme točili tady a v Bratislavě na Slovensku, což si myslím, že víte, kde je. A také v Chorvatsku. Jmenovalo se to Kull dobyvatel a byl to můj první velkorozpočtový film během období Herkula. Natočil jsem ho v roce 96, takže je to už dlouho, co jsem se sem podíval naposledy. Od té doby jsem byl v Evropě několikrát. Ale když jsem dostal pozvání vrátit se sem, hned jsem po něm skočil. Na spoustu komiksových conů opravdu nemám čas. Dělám tak tři nebo čtyři ročně. Takže když přišla tahle pozvánka, zapracoval jsem na ní, protože jsem zrovna uprostřed natáčení filmu ve Virginii. Takže mi dali volno, abych se sem dostal. Odjíždím odtud v úterý ráno. Ve Virginii přistanu v osm večer a jedu rovnou na plac natáčet noční záběry. Takže bude zajímavé po všech těch cestách letadlem, jestli si budu pamatovat své repliky. Každopádně je dobré být zpátky. Je to krásné místo, víte? Miluju historii a vím, že během 2. světové války bylo toto město chráněno víc než spousta jiných měst v Evropě, a proto mnoho vašich budov nebylo zničeno, což je dobře, protože je skvělé to vidět. Miluju historii. V Americe se právě teď bohužel snažíme historii vymazat. Myslím, že se to děje po celém světě, ale my bouráme sochy, bouráme, redefinujeme historii, což mi přijde hloupé. Každá země má dobré i špatné dějiny a domnívám se, že každý by se měl seznámit s obojím. Ale tohle je šílenství našeho současného světa. Každého se hned všechno dotkne.

Napadá vás nějaký konkrétní obzvlášť nebezpečný kaskadérský kousek z vaší kariéry? 

Myslím, že nejhorší, co jsem musel udělat, byla epizoda, kde se Ioláos, Herkulův pomocník, obrátil proti mně. Byl to úvod do 2. série, kde jsme poprvé představili postavu Xeny, protože Universal Studio si nebylo jisté, jestli ji chce. Jejich nápad byl tak trochu udělat ženský seriál typu Herkules a oni si tím nebyli jistí. Herkulesovi se dařilo velmi dobře. Takže chtěli něco kápnout. A já musel udělat bojovou scénu s Michaelem Hurtsem (pozn. red. představitel Ioláose), přičemž on se chlubil, že je novozélandský šampion v šermu. No, měli jsme souboj s mečem a pokaždé, když jsem měl udělat pohyb kolem své osy, tak jsem se celý roztočil, dostal jsem se nízko k zemi a vrátil se zpátky. Jenže on měl pokaždé meč blízko k mé hlavě. Cítil jsem ten meč přímo tam, ale chci říct, že měřím 192 centimetrů a Michael má asi 165 centimetrů, takže je mezi námi velký výškový rozdíl. Takže nezáleželo na tom, jak nízko jsem se dostal. U prvního záběru, po všech těch zkouškách, mě trefil mečem zezadu do hlavy a já se probudil v nemocnici. Měl jsem otřes mozku. Vzadu na hlavě jsem měl ránu na 13 stehů. Když jsem pak viděl ty záběry, všiml jsem si, že když se mečem oháněl dolů, měl zavřené oči. Když se díváte na Jackieho Chana a na všechny skvělé kaskadéry, všimněte si, se vždycky dívají na toho, ke komu se chystají, ať už se točí, cokoliv, naváží oční kontakt. Jeho oči ale byly zavřené, když sekal mečem dolů. To nebylo v pohodě. Asi jsem měl štěstí, protože mě zasáhl plochou stranou meče, kdyby to byla ta ostrá, tak bych tu teď asi nebyl. Poté jsme jim řekl, že už se nebudu prát s herci. Chci se prát s kaskadéry, protože jsem dobrý v kaskadérských kouscích. Od té doby se ujišťuji, že každý herec, se kterým dělám bojové scény, má kaskadéra, protože jinak je to prostě příliš nebezpečné. Vzpomínám si na historku, kdy o tom mluvil i Harrison Ford, a ten říkal: „Ne, nechci se s nimi prát. Jejich ega jsou příliš velká. Myslí si, že jsou lepší, než jsou, ale není to tak.

Kevin Sorbo jako Herkules
Autor: profimedia.cz

Chtěl byste si ještě zahrát Herkula?

Na Herkula už jsem moc starý. Pravděpodobně ho jednou znovu natočí, protože to Hollywood dělá. Byl bych rád, kdyby mě mohli zestárnout. Mohl bych být Zeus. To by mě bavilo. Když se podívám na svého syna, tak si říkám, že by to měl dělat on. Je 192 centimetrů vysoký, váží asi 110 - 115 kilogramů. Teď pořád cvičí. Tak si říkám, že by možná mohl dělat Herkula. Kdo ví? Uvidíme, co se stane. Byla to zábava.

Kdy se rozhodli z Herkulese udělat seriál a kdy byla show nejpopulárnější?

V polovině třetího filmu. Protože nejprve jsme měli natočit pět dvouhodinových filmů a nic víc být nemělo. Pouze jeden rok na Novém Zélandu. V polovině třetího filmu jsme s Michaelem Hurtsem měli scénu, během níž se stalo několik věcí, díky kterým to bylo vtipnější, než mělo být. A já se na něj tak trochu podíval a řekl jsem: “ Udělají z toho seriál, uvidíš!„ a on se ptal: “Proč si to myslíš?„  Odpověděl jsem mu: “Jen počkej, nic takového teď v televizi není.„ Asi za 2-3 týdny mi zavolala moje manažerka z Beverly Hills a řekla mi, že se toho ujmou. A mám prý zůstat na Novém Zélandu. Ve třetí sérii jsme se stali nejsledovanějším pořadem na světě. A jak už to v Hollywoodu bývá, Hollywood kopíruje úspěch jiných lidí. Takže nejenže jsme ve třetí sezóně roztočili Xenu, ale objevily se i další seriály. Sindibád, Tarzan, Conan, Robin Hood, Sheena, další. Všichni se snaží kopírovat tento vzorec, ale neměli zdaleka takový úspěch jako my a myslím si, že jsme se Xenou vedli. Xeně jsme pomohli stát se úspěšnými. V páté sezóně jsme udělali spinn-off s mladými herci, který vydžel jen 2 roky. Pamatuje si někdo, kdo hrál mladého Herkula?

Ryan Gosling.

Ryan byl zničený. Volal mi, že zrušili pořad. Tak jsem ho ten večer vzal na večeři do Aucklandu. Řekl jsem: “Ryane, je ti 21 let, jsi dobrý herec, zvládneš to!„ Myslím, že se mu daří OK. Měl zatraceně dobrou kariéru. Když jsem na něj narazil v LA, říkal jsem mu: “Kámo, hoď mi nějaké lano. Dlužíš mi film nebo tak něco!„ říkal jsem mu. Byla velká čest být toho součástí a byla to obrovská kapitola v mém životě.

Video
Video se připravuje ...

Herkules Kevin Sorbo: Jak dostal roli řeckého poloboha? Jedlička

Jaký byl poslední natáčecí den Herkula?

Po sedmi letech přišel poslední natáčecí den. Bylo to pro mě velmi emotivní. Je to, jako když se loučíte s velkou kapitolou svého života. A natáčeli jsme na krásné černé písečné duně z černé pláže, na které jsme už jednou točili, a která se jmenuje Piha Beach, což je surfařská pláž na Novém Zélandu. A to udělali schválně, protože jsme první záběry udělali na té samé obrovské písečné duně. Takže to bylo docela pěkné místo, kam se dostal i Kevin Smith (pozn. red. herec, který v seriálu ztvárnil boha války Arése). V závěrečné scéně jdu já, Michael Hurst a Kevin. On od nás začne vzdalovat, protože jsme si z něj vždycky dělali legraci. Arés od nás vždycky dostával sodu. Takže při jednom ze záběrů si prostě začal svlékat všechno oblečení, které měl až do spodního prádla, než jsme všichni zmizeli za dunou. Kevin zemřel před mnoha lety, býval to můj věrný kamarád na golf na Novém Zélandu. Stala se mu divná nehoda na natáčení filmu v Číně. Spadl z lešení tři patra dolů. Bylo to prostě smutný. Zůstali po něm tři malí kluci a byl to skvělý chlap. V Americe by to dotáhl hodně daleko. Zrovna měl domluvený film s Brucem Willisem, ale jak už to tak bývá, nikdy nevíte, kdy váš čas vyprší, že? Takže Bůh mu žehnej, byl to skvělý chlap. Celkově jsem byl velmi požehnaný a tvrdě jsem pracoval.

Fotogalerie
23 fotografií